27 Haziran 2011 Pazartesi

Çikolatalı Pirinç Patlaklı Kurabiye

    Blogumun popüler yayınlarının baş tacı olma ünvanını elden bırakmamaya kararlı olan mısır gevreği krokanının biraz farklı versiyonunu denedim...Pirinç patlağı nasıl durur diye merak ediyordum...Tam da çocuklara veya çikolata severlere içi pufur pufur yok gibi hafif bir tarif...Üzerlerine beyaz çikolatayı benmari usulü eritip yağlı kağıdı rulo yapıp içine koyup gezdirdim...Eğer sadelikten yanaysanız o da olur...Yazın özellikle buzdolabında saklamak gerekiyor... Pirinç patlağını nerden alayım derseniz marketlerin müsli veya kahvaltılık gevrekler bölümünden bulabilirsiniz...Haydi buyrun yapalım...

Kabak Pizzası ( hamursuz )

   Malum son günler hep sizinle paylaştığım gibi yaz geliyor ağır ve yağlı hamurlu şeyler yapmak istemiyorum...Bu günkü pizzamız diyet yemeği olarak da yapabilirsiniz...Eğer sebze severseniz güzel bir alternatif...Belkide üzerindeki kaşar ve salamın hatırına çocuklarınızada yedirebilirsiniz...

26 Haziran 2011 Pazar

Cevizli Erişte Salatası

    Bugün ki tarifim olan erişte aslında ev yapımı olursa çok daha lezzetli oluyor...Ama benim gibi şimdi nerden bulacağım derseniz pastavilla makarnanın eriştesinden kullanırsınız...Yada olmadı mantı hamurundan kalan veya özel olarak aynı hamurdan hazırlayıp erişte kesebilirseniz daha harika olacaktır...Neyse orası sizlere kalmış...

Kaşarlı Mantar

  Bugün pazar sabahı kahvaltısı için yaptım kaşarlı mantarı...Güzel de oldu...Zannedersem kaşarı bol kullandığım için taştı biraz...Yemekteki misafirlere ara sıcak olarak yapılabilecek güzel bir tat...Yada et yemeklerinde garnitür olabilir...Artık ne olarak yapmak isterseniz  size kalmış zannedersem...Bazan resimde göründüğü gibi mantarı bütün olarak bazanda ince ince keserek kullanıyorum...

25 Haziran 2011 Cumartesi

Çilekli Labneli Pasta ( cheescake )

    Bugün yine bir peykekle karşınızdayım ...Ama çok güzeel görünüyorlar değilmi...Çok ta severek yaptım akşam bir arkadaşa götüreceğim inşaallah...Cheescake lerin birçok yapılış tarifi var demiştim ya bu da onlardan bir tanesi özellikle taze çilekle muhteşem oluyor...Eğer labne ve çilek ikilisine hayır diyemeyenlerdenseniz hemen yapımına geçelim...

24 Haziran 2011 Cuma

Ali Nazik ( köfteli )

    Bizim geleneksel yemeklerimizi sevmeyeniniz varmıdır bilmem ama biz ailece çok seviyoruz...Bir günde fırsat olursa hünkarımı beğenirim inşaallah... Bu iki yemek birbirine çok benzer ama aradaki  fark nedir derseniz.Hünkar beğendinin patlıcan bölümü un ve sütle yapılıyor.Ali nazik sarımsaklı yoğurtla... Ve üzerindeki et bölümü farklı...Ali nazik yerine göre farklılık gösteriyor...Dağınık şekilde kıymalı ve köfteli ...Daha birçok çeşidine rastlamak mümkün...Haydi hanımlar yapalım hemencik...

Erik Şerbeti

  Sizde benim gibi doğal ve ev yapımı şeylerden hoşlanıyorsanız buyrun deneyin görün...Şu yaz gününde gazlı ve hangi meyvelerden yapıldığı belli olmayan içecekler yerine müthiş bir tat...

23 Haziran 2011 Perşembe

Etli Dolma ( annemin usulü )

    Her kadının yaptığı en güzeli vardır...Benim annemin de en güzeli dolmasıdır...Adana usulü...Bir kalabalık düğün dernek oldumu en başta annemi çağırırlar çünkü elinin ayarı çok güzeldir...Yaz tatiline giderken annem bizi hep dolmayla karşılar hemde 80-90 taneyle...Ehh bizde ucundan kıyısandan yapmaya çalışıyoruz evlatları olarak...Bu dolmanın birkaç tane püf noktası var biri içine taze çekilmiş kuyruk yağı konulur.( ama ben kullanmadım çünkü yoktu ) diğeri pişmeye yakın hazırlanan özel sosu... veeee kıvamını iyi tutturabilmektir ( ne yapış yapış nede taneler dağılan bir şekilde )...haydi şimdi geçelim mutfağa...

Milföy Kıvrıkları

  Daha öncede bahsettiğim gibi çikolata ve milföyeden sonsuza kadar tarif üretebilirim... : D ...Bazan bir tarif veririm bazı arkadaşlar amaaan hülya işinmi yok derler o kadar uğraşacak...Böyle diyenlere biçilmiş bir taftan misali tembel hanım tarifi yani...Buyrun hadi...

Fırında Yoğurt Terbiyeli Tavuk

    Tavuk galiba bizim mutfakta en çok yapılıp yenilen şeydir...Hem seviliyor hemde yapımı kolay...Fırında pişen tavuğun bir çok çeşiti vardır.Yoğurt soslu bunlardan biri...Ben bugün sade soslu yaptım ama istenirse biber , domates , mantar ve patateslede yapılabilir...Harcına buladıktan sonra eğer vakit varsa 2-3 saat dinlenirse daha lezzetli ve yumuşak oluyor...Birde bugün ben biraz sıvıyağ kullandım dietik olsun diye ama öyle bir probleminiz yoksa küçük tereyağı parçaları konulabilir tavukların üzerine...

21 Haziran 2011 Salı

İç Pilav ve Karamelize Soğanlı Ciğer

  Bugün iç pilav ev ciğer mönümüz severseniz buyrun.İç pilav bir nevi zeytinyağlı olduğu için soğuk ta yenilebiliniyor.Bu sebeple sıvıyağ kullanmak isabetlidir...Normalde tarçın da kullanılsada benim damak tadıma uymadığı için kullanmadım siz isterseniz kullanırsınız...Yalnızca yenibaharla yetindim...

Hindistancevizli Kurabiye

   Daha öncede bahsettiğim gibi kurabiye yapmayı çook severim...Her türlüsünü...Bugün ki kurabiyeyi evveliyatını bilmem ama genç kızlık halimden beri yaparım...Genelde kurabiyeler uzun süre dayanıklıdır ama bu ancak 2-3 gün durabiliyor...Oda içinde ki hindistancevizinden olsa gerek...

Havuç Salatası

    Tatile çıkma günü yakalaştıkca biraz daha birşeyler yapayım koyayım diye düşünüyorum...Çünkü yazın zannedersem yayınlamaya vakitte bulamam yapamamda...Neyse havuç salatasının birçok çeşidi vardır cevizli sade pişirilerek çiğden bundan başalayımda nasipse diğerlerinide koyarım...

19 Haziran 2011 Pazar

Tepside Kumpir

   Bugün kumpir yaptım kahvaltıya gelen misafirlerime...Daha doğrusu tepsideki haliyle kumpirimsi desek daha isabetli olur...Bu tarifin ana hali yani alt patatesli tabaka aynı yapıp diğer aşamalar size kalmış ...Evinizdeki malzemeye göre değişkendir...Eğer et yemeklerinin yanına püre niyetine yapılıyorsa üzerine malzeme kullanmadan yalnız ketçap mayonezle servis yaparım...Bugün ki sosis ve biberli...İster garnitür ister mantar olsun herbir malzemeyi kaldıran bir tarif...

Etli Düğün Çorbası

   Paça sevenlerdenseniz size uygun bir çorba...Daha önce de koymuştum düğün çorbası ama o yalancı ve tavuklusuydu.Yani ben onu yıllar önce düğün çorbası diye almıştım...Annem dil ile de yapardı bu çorbayı...Et eğer boyun eti olursa daha lezzetli olacaktır....Haydi yapımına geçelim...

18 Haziran 2011 Cumartesi

Çikolata Topcukları ( truffle )

    Kaç gündür bu topları yapmak için hayal kuruyorum nihayet uyku tutacak artık...Mini miniler ya pek sevimli geliyor bana yapması...Pembe hayal dünyama yetişemiyorum artık hayalim elimden önde gidiyor... Markette dolanırkren her bir paket bana ayrı bir tarifin hayali kurduruyor...Neyse , çikolata topları aslında benmari usulü eritilip içine istediğin malzeme konularak yapılır... Bugün ki ise kalan kek parçalarıyla yapılıyor.Yada yoksa bir paket hazır kek kullanılabilinir...Yada ezilmiş bisküide olabilir...İçine batırmak için rondodan geçirilmiş burçak bisküi , antep fıstığı ,fındık , hindistancevizi ,kakao ve şuan aklıma gelmeyen birçok şeye batırılır.

Cevizli Salam Sarma

   Salam sarma ufak tefek bir aparatif yemektir...Masayı süsleyen küçük dekoratif tat...Kahvaltı misafirlerime yada yemek masasına da yapıyorum...

Karemelli Çıtır Milföylü Muhallebi

   Bugün yine muhallebinin kılıktan kılığa girmiş halinden birini yaptım...Ben damla sakızı tutkunu  olduğum için sakız kullandım...Eğer isterseniz kullanılmaya da bilinir...Bir gün önceden yapıp buzdolabında dinlenirse kıvamı yerine gelecektir...

Beşamel Soslu Börek ( paçanga )

     Yoğun bir günün ardından  günlük vazifem kayıtlar için laptopumu elime aldım...Yıllardır yapmaya alıştığım bir börek...Malzemeyi biraz bol tutup pastırmalı böreklerin yanısıra sucukluları da yapıp buzluğa koydum.Asıl paçanga bildiğim kadarıyla beşamel sos olmaz ama benim tarifimde var....Çıtır çıtır dış yüzeyiyle çok nefis oluyor...Bugünkileri yağda kızarttım en nefisi öyle oluyor ama bazan da fırında üzerlerine küçük küçük tereyağları koyarak pişiriyorum...

17 Haziran 2011 Cuma

Kısır

    Birkaç arkadaşım var bana gelecekleri zaman hülya kısır yap yeter derler...Çok sevdikleri için...Bizim aslımız  Malatya , Adana karışımı olduğu için oralarda kısır ve türevleri çok fazladır...Daha doğrusu bulgur yemekleri çok kullanılır... Bu tarifte onlarca kısır tarifinden biri desem yalan olmaz.Bu şekilde çiğden kolay yapılan kısır tadı biraz çiğ köfteyi anımsatan cinstendir...Deneyin  görün memnun kalacaksınız...Servis yaparken nar ekşisiyle sunarsanız isteyen üzerine gezdirir...İstenirse lavaşla da servis yapılır...Hemen yapalım isterseniz...Buyrun...

Çikolatalı Top Kek ( Muffin )

   Bugün alelacele yaptığım tek porsiyonluk keklerim...Çok ta uğraşamasamda yine de tarifini koyayayım dedim...Tek porsiyonluk şeyler yapmayı çok seviyorum çünki sunumu da kolay yemeside...Aslında muffinle de 50-60 gr kadar eritilip soğutulmuş tereyağı kullanılsada ben bugün aceleden sıvıyağ kullandım...Artık ne kullanacağınız sizin zevkinize kalmış

15 Haziran 2011 Çarşamba

Kek Kalıbında Haşhaşlı Çörek

    Bazan düşünüyorum da bu hanımlar ne kadar akıllı ve hatta dahi bence...Her yeni gün bir şeylerden yeni bir tarif üretiliyor...Bu çörek te bunlardan biri...Epeydir aklımdaydı kısmet bugünmüş...Ben kalıbın altına ve üstüne bolca kavrulmuş susam ekledim...En kısa zamanda haşhaşı çıkarıp kavrulmuş kıymalı harçla yapmayı planlıyorum...Kayserinin yöresel tandır böreği var bileniniz varmı bilmem aynı o tat olur sanırım...Daha fazla merak etmeyin isterseniz hanımlar haydi kolları sıvayın mutfakta iş var...

13 Haziran 2011 Pazartesi

Çıtır Parmak Tavuk

    Özellikle çocuklu misafirlerim olduğunda çok sık yaparım çıtır tavuğu...Gerçi büyüklerde seviyor ...Bazan daha kalın bazan daha ince nasıl istenirse artık...Bugün aniden gelen konuğuma yaptım o yüzden aceleden çok ince yapamadım...Bazanda butlarıda bu şekilde yapıyorum...Yanında patates püresiyle güzel bir uyum oluyor...Arzuya göre ketçap mayoneze batırarak yenilebiliniyor...

Sodalı Börek

     Yalancı su böreği sınıfından bir börek...Tadıyla da su böreğini aratmıyor...Hem kolay hemde lezzetli...

Patlıcan sarma ( zeytinyağlı )

    Hafif güzel bir ara yemek...Sizlerde benim gibi patlıcan sevenlerdenseniz ana yemek yerine bile kurulabilir...

Otlu cacık

   Yazın mis gibi zeytinyağlı yemek ve yanında otlu cacık en güzel yemek bana göre sıcakta...Bugün de öyle yaptım birazdan zeytinyağlı yemeği de yazacağım...

Limonata ( ev usulü )

   İki günlüğüne türkiye ye gittiğimiz için küçücük bi ara verdim ...Tekrardan merhabalar...Geçen hafta arkadaşlar limonata tarifini istemişlerdi ancak fırsatım oldu...Limonlu şeyleri sevmeyen varmı bilmem ama ben bayılırım...Hele birde ev yapımı olursa tam bir lezzet patlamasıdır bana göre...Akşamdan yapılıp dinlendirilirse tam tadı gelecektir...Ne idüğü belirsiz meyve suları yada gazlı içecekler yerine yapılabilir kolaylıkta...

8 Haziran 2011 Çarşamba

Sebzeli Pizza

    Bugün çok hafif şarküteri ürünsüz bir pizza yaptım...Arkadaşlar beğendi zannedersem...Ben diette olduğum için yemesemde güzel görünüyordu...Pizza yapımında en önemlisi hamuru...İnce olmalı...Üst malzeme bol olmalı...Birde gizli kahramanı görünmez sosu...Bunlar tamamsa gerisi tamamdır.İster domatesli kaşarlı , ister karışık sucuk salam artık o anki ruh haline göre ne yaparsan...Ben pizza yapmayı çok seviyorum...Bugünde bol sebze kullandım...Tabi birde iyi kalite kaşar da önemli bir faktordür...Haydi mutfağa hanımlar yada beyler artık kim isterse....

Kasetto ( dondurmalı pasta )

  Bugün yine yaz uygulaması tariflerimden birine sıra geldi...Şöööyle bir kaşık alınca oh dedirten cinsten...Bu tarifi yıllar önce krem şanti kutularının içinden tarifler çıkardı ordan almıştım...Kasetto adını kim uydurmuş bilmem...Ama bazı bölümlerini benim eklemem oldu...Bazan çilekli bir katman hazırlayıp üzerine meyveli sos yapıyorum...Bu tarifi mutlaka akşamdan yapıp difrizde bir gece beklerse kıvamı tutuyor.Bazan ben çeşitlendirip çoğaltarak ayrı ayrı kaplara koyup buzlukta bekletiyorum...Gerektikçe çıkar kullan.Sos olarak hazır bitter çikolata sos kullandım arzuya göre çikolata eritip benmari usulü dökülebilir.Şimdi haydi yapımına geçelim...

5 Haziran 2011 Pazar

Çilekli Kup

      Artık yaz versiyonu pasta ,  parfe  zamanı dedim ama o kadar çok tarif varki hangi birini yapacağım diye düşünüyorum...Birde beni yakından tanıyanlar bilir tezhip sanatıyla uğraşıyorum...Bu aralar bu yemek olayı o kadar vaktimi alıyor ki ona vakit ayıramıyorum...Ama daha önce de belirttiğim gibi mutfak zaten en güzel sanat icra etme yeridir...Ben mutfakta uğraşırken çook mutluyum...Artık dönem dönem biraz o biraz bu idare edeceğim  inşaallah...Bugün ki çilekli kuplarım çok hafif köpük gibi yani ev yapımı puding de desek yalan olmaz...Yalnız servis yapmadan bir saat önce difrize konursa daha soğuk ve yaz tatlısı oluyor...Seçim size kalmış soğuk mu çok mu soğuk ...Üzerlerine çilek dizip jöle döktüm eğer arzu edilirse bir bardak çilekle üç kaşık pudra şekerini robottan geçirip üzerlerine dökülebilir.Bazan da öyle yapıyorum her iki halide güzel...

2 Haziran 2011 Perşembe

Muzlu Kup

      Yazın muhallebi ve dondurmamsı hafif tatlılar zannedersem en tercih edilenler  oluyordur...Hem hafif hemde sağlıklı...Kuplarda birkaç ana madde var bunlarla değişiklikler yaparak çok nefis şeyler üretilebiliniyor...Buyrun hemen yaparak çocuklarımızı hatta büyük çocuklarıda sevindirmeye ne dersiniz.?...

1 Haziran 2011 Çarşamba

Yeşil Mercimekli Köfte

        Bugün annemin bize küçükken yaptığı bizim oralara ait bir lezzeti tanıtayım istedim...Lezzetli olduğu kadar da sağlıklı olan bu köftenin bir çok çeşidi bulunmaktadır...Bunlar patatesli , kırmızı mercimek ve daha bir sürü çeşidi vardır...Bugün arkadaşlara yaptım çok beğendiler tasdiklediler...Hemen yapımına geçelim...

Kabak Keki

    Daha önce de bahsettiğim gibi yaz geliyor...Hafif şeyler yapma arzusundayım...Kabaklı kek de bu tariflerden biri çok hafif...

Çilek Reçeli Yapımı

     Daha önce de belirttiğim gibi çileği ve çilekle yapılan her şeyi severim...Dün aldığımız çilekler küçücük ve kırmızı olduğunu görünce hemen reçel yapmaya kalktım...Ben genelde mutfakta her şeyi kendim yapma taraftarıyım...Yaptıkça da yayınlamaya çalışıyorum...

Tarhana ( kışlık )

    Ben egenin tarhanalarını çok seviyorum...Zannedersem kışın sıcacık sevmeyeniniz de yoktur...Bizim yöre olarak bu şekilde tarhanamız olmadığı için şimdi kilometrelerce uzakta olan arkadaşım sümeyradan almıştım zamanında...Artık güzün yapıp bir kenara koyuyorum...Yiyenler de çok beğeniyorlar... Şimdilik geçen yıl ki tarhanamı koyuyorum çünkü yenisinin daha zamanı gelmedi...