30 Ekim 2012 Salı

Kavurmalı Çorba

      Eee malumunuz Kurban Bayramı ve bol-bol etler, kavurmalar...Bunları tüketmekte bir nebze olsun fikir verme adına paylaşmak istedim...Mümkünse kıyma yapılarak yapılmış kavurma kullanılır.Eğer kıyma değilse o zaman da kaynar suya konulan kavurma beş dakika bekledikten sonra iplik gibi didiklenir...Bu kadar ön bilgi sanırım yeterli olacaktır...Haydi buyurun mis gibi iç ısıtan şifa niyetine çorbamızın yapımına...

Mayalı Börek

    Bu böreği özellikle ben börek açmasını bilemem diyen genç hanımlara ithaf ediyorum ... ;)  Hamur mayalı olduğu için zaten hamur oklavadan önce kaçıp gidiyor, açılıyor.Bir deneyin haydi...

29 Ekim 2012 Pazartesi

Cıngıfıllı Çörek

      Nereden çıktı bu cıngıfıllı ;) derseniz hemen anlatayım sevgili takipçilerim...Oldu- bitti ben her zaman yapımı oyalayan ve değişik görünen şeyler yapmaktan çok hoşlanırım...Bu ister hamur işlerinde olsun, isterse çizim çalışmalarımda değişmeyen tek şey uğraşmak ve sonucuna bakmak beni çok mutlu ediyor...Kayseri'de benim çok yakınım bir ablam vardı...O hep bana sende hiç üşenmeden cıngıfıllı şeyler yapmayı pek seversin derdi .Bu çöreği yaparken de içimden bu sözü geçirince çörek de adını bulmuş olduuuu... Haydi yapımı cıngıfıllı olan haşhaşlı çöreğe buyurun yapalım...

Kadayıf Tatlısı

        Yine bir bayramı geride bıraktık.Elde kalan ne mi?...Hoş bakışlar,güler yüzler,tatlı eşliğinde yapılan ziyaretler...Sağ olsun arkadaşlar sayesinde gurbet bayramı hiç zannedildiği gibi garip olmuyor...Hasılı dolu dolu oldu...Elde kalan bir kaç tarifi de ancak fırsat bularak paylaşıyorum...

24 Ekim 2012 Çarşamba

Kavurma Yapımı

     Herkese şimdiden hayırlı bayramlar dilerim...İnşaallah bu bayram tüm insanlığa hayırlar getirir...Bayram kurban olunca tabi ki kavurmalar yapılmalı...Bende kısaca kavurmayı  yapımını paylaşmak istedim...

23 Ekim 2012 Salı

İçli Kurabiye

       Bu kurabiye ile taa çocukluğuma gidip geldim...Öğrendiğim ilk kurabiyelerdendir kendisi...Her ne kadar adı cevizli kurabiye olarak öğrenmiş olsam da içli köfte gibi oyularak yapıldığı için hemde blogum da başka cevizli kurabiye bulunduğu için adını değiştirdim ;)...Adı ne olursa olsun ama çook lezzetli ve kapalı bir kutuda haftalarca taze kalabilen bir kurabiye...

Ispanaklı Kolay Börek



      Yapımı kolay iç malzemesi tamamen sizin zevkinize kalmış lezzetli bir börek...Arzuya göre ıspanağın içine sucuk,pastırma veya peynir eklenilebilinir...

22 Ekim 2012 Pazartesi

Salçalı Kurabiye

      Kurabiye kutusu ...Mutfağımın en sevdiğim malzemelerinden biridir...Özellikle de misafirlerin yoğun olarak olduğu haftalar bir nevi demirbaş bir ikramlık olarak daima tazeliğini koruyarak kalan bir kurabiye...Aşırı  kırmızı olmasını istemediğim için bir yemek kaşığı salça kullandım ama artırılabilir...

21 Ekim 2012 Pazar

Damla Sakızlı Kurabiye

     Bugün bir baktım paylaşılmak üzere bir sürü kurabiye fotoğrafı birikmiş...Daha fazla beklemeden hemen paylaşayım dedim... Bayram için bir ay dursa bayatlamayan kurabiyelerimi yeni yaptım inşallah onları da fazla beklemeden paylaşacağım...Damla sakızlı kurabiyelerim doğaçlama gelişti ama epey beğeni aldı...Özellikle pişerken evin içini misler gibi kokular sarıyor...Eğer damla sakızını seviyorsanız buyurun yapımına...

18 Ekim 2012 Perşembe

Salamlı Gül Milföy



     Bir kaç günlük aradan sonra şöyle kolaycık bir tarifle yine karşınızdayım sevgili Hülyalılezzetleri sevenler...Çayı ocağa koy hemen yap yani o kadar kolay...Özellikle çocuklarınız buna bayılacak..

16 Ekim 2012 Salı

Limonlu Kek

      Rabbimizin bize sunduğu en güzel nimetlerden biridir limon...Soğuk,sıcak her yemekte...hasta olunca...serinlemek için...dinlenmek için...Başka güzelliklerini saymak isteyen var mı? ...Sizler de eğer benim gibi limonlu ne varsa bayılıyorsanız bu kek tam size göre mutlaka deneyin derim...Verdiğim ölçülere göre yaklaşık 22 cm lik ortası delik olmayan bir kalıp yeterli oluyor.Arzuya göre bu miktarı iki katına çıkarabilirsiniz...

13 Ekim 2012 Cumartesi

Dovğa Çorbası ( Azerbaycan usulü)

     Uzun zamandır dovğayı paylaşmamakla ne kadar ayıp ettim bilemezsiniz...Azerbaycan mutfağının en önemli tatlarından biridir bu çorba...Arzuya göre ister soğuk ister sıcak içilebilir...İsterseniz en lüks lokantaya gidin mutlaka karşınıza çıkacaktır...Yörelere göre yapımında bazı değişiklikler olsa da ben Bakü'de yapılan haliyle paylaşacağım...Ben genel haliyle otları versem de yine yörelere ve arzuya göre değişiklikler olabiliyor...

10 Ekim 2012 Çarşamba

Saray Usulü Pilav

      Bugün sevgili arkadaşlarım için saray pilavı yaptım...Misafirlerim için bir şeyler yapmayı o kadar çok seviyorum ki...gece saat 3 lere kadar uyumayarak elimdeki tezhip levhamı bitirmenin vermiş olduğu hoşlukla aynı derece desem yalan olmaz ;) Hemen bu muhteşem lezzetteki pilavımızın yapımına geçelim isterseniz...

Üzeri Fındık Ezmeli- Çikolatalı Pasta

     Yapımı çok vakit almayan kolaycık bir pastayı paylaşayım hemen...

9 Ekim 2012 Salı

Kalp Şeklinde Pasta

     Dün akşam son saatlerde alelacele yaparak bu gün için hazırladığım kalp şeklinde pasta...Bugün sevdiğimiz bir yakınımızın doğum günü için yapılan küçücük bir sürprizdi...Umarım tadı da beğenilmiştir...
Kalp pasta yapmak için genelde kalp şeklinde kalıp gerekse de olmazsa da hiç önemli değil...Tıpkı benim yaptığım gibi pandispanyayı yuvarlak bir kalıpta pişirdikten sonra kağıttan bir kalp kesilir.( kalıp olması için) Kalp şeklindeki kağıt pandispanyanın üzerine koyarak itinayla kesilerek kenarları çıkarılır.Maalesef akşam çok acele yapıldığı için bu aşamaların fotoğraflarını çekemedim...

8 Ekim 2012 Pazartesi

Kükü

     Azerbaycan ve güzel yemekleri...Kükü bir nevi yeşillikli omlet gibi bir şey ama omleti aşan bir lezzette...Yumurta miktarı tamamen zevke kalarak azaltıp çoğaltılabiliyor...Yörelere göre kükü çeşitlenmektedir...Bugünkü paylaştığım göğertili yani yeşillikli olanı...Özellikle kahvaltı için yapılsa da arzuya göre yemekte de gayet güzel olduğunu itiraf edebilirim...İnce ayrıntılarını can arkadaşımdan alarak bu güzel lezzeti hemen paylaşmak istiyorum...

6 Ekim 2012 Cumartesi

Kabak Sandal ( düşük kalorili)

     Evde genelde gelen giden olmadıkça daha düşük kalorili, kızartma olmayan ve hafif şeyleri tercih ediyorum...Bunları resimleyip yayınlama fırsatım çok olmuyor...Baktım diyet yemeklerine de ihtiyaç var bundan sonra onları da paylaşayım dedim.Hani onlar da öyle bilindiği gibi tatsız tuzsuz şeyler değil.Tabi kızarsa daha lezzetli olacaktır ama  bazı şeylerden birazcık vazgeçmezsek de olmuyor ...zayıflanılmıyor...Hem diyet yapayım hemde lezzetli şeyler yiyelim derseniz buyurun...

5 Ekim 2012 Cuma

Kavala Kurabiyesi

     Hayırlı cumalar olsun sevgili hanımlar ve beyler...Kavala kurabiyesi  meşhur Edirne kurabiyesi veya Yunanistan'a ait denilse de zannedersem bir çok şeyde olduğu gibi ortak bir lezzetimiz...Her neyse eminim ki bir çoğunuz bu harika kurabiyeyi  yemişsinizdir...Tabiii hazır olanını...Evde de yapmak isterseniz mutlaka deneyin derim...Yemeyenler için bademli un kurabiyesi ama ne kurabiye... hıyır ve kavrulmuş un helvası tadında ...Ben bu kurabiyenin tarifini ilk ANNE ELİ GİBİ nde gördüm. Orjinalini isterseniz oradan bakabilirsiniz.Ben 1-2 denemeden sonra ölçülerimi kendime göre ayarladım.Reyhan'cım kusurları varsa affoluna ;)...

3 Ekim 2012 Çarşamba

Borani

     Yine yıllar önce Ümit ustadan almış olduğum harika bir yöresel yemek...Borani,yörelere göre değişse de genelde ıspanak veya pancar yaprağından yapılır...Zannedersem benim paylaştığım şekliyle yapılanı Urfa yöresine aittir...Ben bugün verdiğim ölçüyü çok fazla geldiği için yarı ölçü yaptım.Miktar tercihi size kalmış...

2 Ekim 2012 Salı

Ayçiçek Salata

     Geçenlerde televizyonda yabancı bir kanalda böyle bir salata süslemesi gördüm bayıldım.Mutlaka yapmam lazım diye düşündüm...Aynı süslemeyi sevgili Mutfak dilinde de gördüm şekilden de anlaşılacağı üzere adı ayçiçeği salataymış. Hemen yapayım desem de ancak fırsat bulabildim.Umarım seninki kadar güzel bulursun Samire'cim. ;) Ben salata bölümünü kafama göre yaptım sizde istediğiniz salata süslemesinde kullanabilirsiniz.

Hurmalı Tart

   Hurma, hem şifalı hemde usulünce kullanılırsa lezzetine doyum olmaz tatlılar yapılabilinir.Hurmalı tart da bu lezzetlerden biridir.Merak ettiyseniz buyurun yapımına...

1 Ekim 2012 Pazartesi

Zeytinyağlı Taze Fasulye

   Herkese hayırlı güzel günler dileyerek bugünkü yemeğimizi paylaşalım sevgili takipçilerim...Zeytinyağlı fasulye yörelere göre değişebilen eğer fasulyesi ve domatesi en güzelinden seçilirse tadına doyum olmayan bir klasik yemeğimizdir...Bugünler de biraz tezhip levhamı bitirmekle meşgul olduğum için mutfakta daha kolay şeylerle devam ediyorum...Yani biraz ondan biraz bundan devam ediyorum ;)