Genelde beyler paçayı sevsede hanımlar o uğraşlı ve zor olan yemeği yapmaya pek yanaşmazlar.Ben de bundan yola çıkarak yıllar önce tavukla yapımını denedim ve başarılı oldu.Üstelik içindeki sarımsaklı haliylede kış günü içinizi ısıtası sıcacık bir lezzet oluyor...
30 Kasım 2011 Çarşamba
Kavurmalı Silikon Poğaça
Bugün yine eski ama vefalı bir tarifimi paylaşmak istiyorum.Silikonlu poaçayı ben kavurmalı yaptım.Birazını da peynirli yaptım tercih sizin.Her ikisini de koyuyorum.Özelliği hamuru yoğurunca mayalanmadan doğrudan tepsiye şekil verilerek dizilmesi ve orada kabarması sağlanır.
28 Kasım 2011 Pazartesi
Aşure
Aşure sevmeyen varmı bilmem ama ben yapmasını çok seviyorum.Aşure sıradan bir tatlı değildir hepinizin de bildiği gibi.Annem biz küçükken önce abdest alır sonra aşure pişirmeye başlardı.Aynı zaman da aşuremiz pişerken Yasin-i Şerif okur yiyenlere şifa olaması için dualar edilirdi.Ayrıca zemzem ve gül suyu olmadan da olmazdı...
Tennuri Çorbası
Antep yöresine ait besleyici ve doyurucu bir çorba.Ben salata eşliğinde yemek olarak yapıyorum.Bol tahıllı Anadolu çorbası.Adı neden böyle mistik bilemiyorum.Galiba tekkelerde de yapılıyordu.Arıştırsam da bulamadım.Yalnız çok lezzetli tavsiye ederim...
27 Kasım 2011 Pazar
26 Kasım 2011 Cumartesi
Kilis Tava
Bugün ki yemeğimiz aslında şöyle tepside mahalle fırınına göderilip pişirilsede mecburen ev ortamına taşıdık.Evdeki fırınla yapmaya çalıştım...Fotoğrafım akşam olması sebebiyle çok net olmasada emin olun tadı güzeldi...
25 Kasım 2011 Cuma
Kaymaklı İrmik Helvası
Bugün en kolay ve klasik bir tatlı olan helva yapımını paylaşıyorum.Ben fotoğraf çekimini Biraz acele ederek soğumasını bekleyemediğim için kaymak resimde görüldüğü üzere biraz eridi . Siz bekleseniz iyi olur sevgili hanımlar...
24 Kasım 2011 Perşembe
Balık Pane
Dün artık fırınım isyan etti bozuldu.Bu durum da beni yıldırmadı . Başka alternatifler bularak tariflerimi hazırlamaya devam...Özellikle çocuklarında sevebileceği paneleri ister tavukla ister balıkla yapabilirsiniz. Bunları da ekmek arası kıvırcıkla pek ala çocukların seveceği bir gıda haline getirebilirsiniz.
Yalancı Kestane Şekeri
Yıllar önce daha bu kadar çok çeşit pasta modeli yokken İstanbul da bir yerde kuru fasulyeli pasta yemiş çok hoşuma gitmişti . Tarifi kaybettiğim için yapamıyordum . Onu ararken aynı benzeri hamurla yapılan bu tarifi buldum.Hemen gece yaparak bugün misafirliğe gittiğim arkadaşa hediye olarak yapıp götürdüm .
23 Kasım 2011 Çarşamba
Elmalı Milföy Baklava
Hani hatırlarsanız geçen sizlere milföy hamurundan daha birçok tarifim var demiştim işte bu tarifte onlardan biri.Tamamen ev de malzemenin bulunmadığı bir zamanda sevgili eşimin bir saat sonra misafir geleceğini bana haber vermeyi unutmasıyla doğaçlama gelişen bir tarif ...Tuttu hep yapmaya başladım...
Mantarlı Patates Salatası
Bugünler de gelen misafirlere bile hamurlu bir şeyler yapmak istemiyorum.Bol bol salata hani ben diyet yapıyorum ya onları da yemek mecburiyetinde bırakmayım gibi bir his oluşuyor içimde...; ) ) )
22 Kasım 2011 Salı
Mayonezli Tavuk Salatası
Yapımı çok kolay olan tavuk salatasını sizlerle paylaşıyorum . Çerkez tavuğuna yakın bir tarif arzu ederseniz içine bir çay bardağı bayat ekmek kırığı da eklenebilir.Ben bugün ekmeksiz olanı yaptım....
21 Kasım 2011 Pazartesi
Piyaz
Biz küçükken de annem yapardı ama o zannedersem hamam piyazı derdi.Yumurta da eklerdi . Köftelerin yanına yapınca Piyaz yumurtalı olmazsa daha güzel olur...
İnegöl Köfte
Bir kaç yıl önce bu tarifi bulduğumda işte dedim o lokantalar da yediğimiz pofuduk mis köfteler.İnegöl köftenin diğer köftelerden farkı bir gün önceden dinlenmiş kıyması ve baharatsız olması.Karbonat ise eti yumuşak ve elastik dokusunu sağlıyor . Aslında mangal da pişmesi gerekiyor ama ev ortamında fırını ızgara konumuna getirerek pişirdim.Çok ta güzel oluyorlar...Hım bir de olmazsa olmazı piyaz onu da yaptım birazdan kaydedeceğim...
20 Kasım 2011 Pazar
Künefe
Geleneksel tatlılarımız en güzellerinden biridir desek yalan olmaz.Bakü de taze kadayıf bulunmadığı için yapamazdım ama artık bulunuyor.Orjinal künefe peyniri olmadığı için en yakını olan dil peyniri...Yaptım gayet başarılı bir çalışma oldu ... Buyrun yapalım...
19 Kasım 2011 Cumartesi
Çullama
Geçenlerde televizyon da yöresel tatları yapıyorlardı.Gördüm yapımı çok dikkatimi çekti . Ana hatlarıyla yarım yamalak bir kağıda yazdım hep aklımdaydı denemek için.Hani güzel olursa diye.Küçük bir araştırma sonucu tipik bir ege yemeği olduğunu öğrendim. Girit , İzmir , Ayvalık o tarafların sıkça yaptığı güzel bir yemek.Derken denerken tarçın ve bir iki şeyi çıkararak kendi zevkime göre şeyler ekledim ( ufak tefek şeylerde ) Çünkü tarif verirken de kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz diyordu . Beklediğimin üstünde bir lezzet oluştu hemen sizinle paylaşıyorum...
Zeytinyağlı Barbunya
Davet sofralarının zeytinyağlı baş tacıdır barbunya.Yapmasını çok severim.Genelde havuç kullanılsa da ben sade yapmayı tercih ediyorum.
Fırın Sütlaç
Bugün klasik bir tatlımız olan fırın sütlacı yaptım.Normal zamanda ölçü kullanmasam da bugün sizler için dikkat ederek yaptım.İlk defa bile yapsanız hemen tutan bir tarif.Genel de tatlının yüzü kızarsın diye yumurta kullananlar var ama zaten kızarıyor yumurta kokması riskini göze alamam...
17 Kasım 2011 Perşembe
Dana Haşlama
Biz küçükken annem bu yemeği kurban bayramında yada yemeğe misafir olduğunda yapardı.Bende annemin usulü yapmaya çalıştım.Yemeğe baktığımda çocukluğum ve salonda duran kocaman vitrinin içinde ki çiçekli bavyara tabakları gelir aklıma hemen...
16 Kasım 2011 Çarşamba
Havuçlu Kabaklı Salata
Bugün biraz sebzeli birşeyler yapmak istedim arkadaşlarıma hem kendimde yiyebileyim diyetik olsun dedim.Kabak salatası çok hafif ve lezzetli oluyor .Aslında bir kaç tane kabaklı salatam var birini yayınlayım ilerde diğerlerinide yaparım inşaallah...Ben bugün tek tek yıldız silikon kalıpla çıkardım ama isterseniz porsiyonluk yerine büyük kalıp ta kullanılabilinir...
Tahinli Palmiye Kurabiye
Birkaç gün önce alakası olmayan bir şey ararken karşıma adı palmier olan kurabiye şekillerinin olduğu yabancı bir sayfa çıktı.Anlamasam da gözüme güzel göründü hemen bir araştırma yaptım...Ve buldum palmiye kurabiyesi Fransız kökenli çıtır bir şey.Hani marketlerde teneke kutular da bisküiler olur ya İtalya ve Fransa kökenli onlar da gördüğümü hatırladım...Tarifteki palmiye tereyağını sürdükten sonra bol şeker ve tarçın dı ama benim ruh halime tarçın değil tahin kullanmamı dedi...Uyguladım güzel oldu denemenizi tavsiye ederim.İsterseniz tarçınlı da deneyebilirsiniz...
15 Kasım 2011 Salı
Fırında Çeşnili Tavuk
Bazan marketlerde satılan hazır ürünleri alarak içeriğine bakarım...Kek , hazır soslar veya benzeri şeyler .Onları taklit ederek ev tipi olanını yapmaya çalışırım...Bu tarifte onlardan biri yani fırın poşetinde yumuşacık tavuk.
14 Kasım 2011 Pazartesi
Mahluta Çorbası
Bazı markaların geleneksel çorbalarımızın hazırını yapmasıyla bu çorbalar kaybettiği itibarını yavaş yavaş geri buldu desek yalan olmaz...Mahluta arapçada zannedersem karışım anlamına gelmektedir..Annem bu çorbayı küçüklüğümden beri yaptığı için ben bu çorbanın bizim oralara yani Darende yöresine ait bir yemek olduğunu zannediyordum...Küçük bir araştırma yapmamla anladımki güneydoğu ve arap ülkelerinin bazılarıda yapıyormuş.. .Yalnız araştırmalarım da mahluta çorbasında kıymaya rastlamasam da annemin yaptığı kıymalı olurdu.Ben tıpkı annemin ki gibi yaptım yani kıymalı...Buyrun...
Fırında Fileto Balık
Geçenlerde fark ettim ki blogda hiç balık tarifim yok.Gerçi epey de yapsam da hep telaştan fotoğraf çekimi kalıyor.Genelde bizim klasik pazar menümüzdür... Bir arkadaşın balık tarifi sormasıyla da hemen yapıp koyayım dedim...
13 Kasım 2011 Pazar
Milföy Bohçaları
Bu tarifi ben genelde yemekteki misafirlerime yaparım masa da tek atımlık birşeyler bulunsun diye.Çocuklar da buna bayılıyor ...Hani su böreği açsan o kadar rağbet görmez...Bugün sucuklu yaptım ama istenirse sosis dilimleri veya kaşar ne isterseniz onunla yapbilirsiniz...
Çikolatalı Kat Kat Milföy
Geçenlerde bir tanıdık Hülya hanım galiba sizin vaktiniz çok öyle zor ve uğraşmalı şeyler yapıyorsunuz. Bizim bebeğimiz var kolay birşeyler olsa şöyle hemencik yapabilecek...Olmaz mı hiç hemen özellikle milföyle ne yapabilirim diyenlere birkaç tarif hazırladım şimdi hepsini sırayla yayınlayacağım inşaallah...Milföy hamuruyle 10 dakikalık o kadar çok tarif varki elimde benim de sık sık yaptığım...Baklavasından kol böreğine...Galiba acilen milföy reklamı almam lazım : ) ) ) Hani bir markanın kat kat diye hem marmeletlı hem çikolatalı bir ürünü var işte onu taklit ederek yaptım tadı da aynı oldu...
12 Kasım 2011 Cumartesi
Arnavut Ciğeri
Arnavut ciğeri yapmaya ne dersiniz ? Yanında teflon tavaya tereyağı sürerek ısıtıp servis yaptığım tırnak pideleri...
11 Kasım 2011 Cuma
Buğdaylı Lebeniye Çorbası
Lebeniye çorbası benim düğün çorbasından sonra ikinci yaptığım favori çorbalarımdandır...Güneydoğu ve özellikle arap ülkelerinde de yapılan bir yemektir...Laban yoğurt ve süt olsa gerek süte ve yoğurda dair bir şey arapçada...Orjinali buğday yerine pirinç kullanılsa da.buğday da kullanılıyor...Buğdaylısını ben daha çok sevip yapıyorum...Bir nevi Antep yöresine ait yuvarlamaya da benzemektedir...Yuvarlama yapmak gerçi biraz daha zahmetlidir...Neyse biz yapımına geçelim...
10 Kasım 2011 Perşembe
Sarımsaklı Bulgur Pilavı ( Pirzola Eşliğinde )
Malatya yöresine ait besleyici bir pilav yapıyoruz...İster tavukla isterseniz et , pirzola ne isterseniz.Yada arzu ettiğiniz başka birşey ile de olabilir...
9 Kasım 2011 Çarşamba
7 Kasım 2011 Pazartesi
Kavurmalı Nohutlu Pilav
Malum Kurban bayramı ve tarifler ona göre olmalı . Bugün pilav üstünde kavurma yaptım.İki saate yakın bir pişirmeden sonra pamuk gibi yumuşacık bir kavurma elde etmiş oluruz...Arzu edilirse lavaşla da ikram edebiliriz...
Mayalı Açma
Milföy tadında açma bir poaça.Sevgili arkadaşım Berrin den aldım yapıyorum ve çok güzel oluyor...Ben peynirli yaptım kıymalı da çok güzel oluyor börek gibi...
5 Kasım 2011 Cumartesi
Fırında Orman Kebabı
Bugün ki yemeğimizi ben porsiyonluk yaptım istenirse kare fırın kabında da yapılabilinir...Kuzu eti tercih edilse de hindi veya tavuk etiyle de yapılabilinir...
4 Kasım 2011 Cuma
Midye Baklava
Sıra geldi ikinci bayram baklavasına ...Sizlerle bir sırrımı paylaşayım eğer tatlınızın daha lezzetli olmasını isterseniz içinde kullanacağınız cevizi biraz da fındıkla karıştırarak tavada tahta kaşıkla ağır ağır karıştırarak kavurup kullanmak...Hemen yapımına geçelim isterseniz...
Şöbiyet
Eeee bayram gelirde tatlı olmaz mı ? ...Hummalı bir çalışmayla tatlılarımı açtım bugün.Belki dedim yapmak isteyen olur da bakar diye de hemen yayınlıyorum.Bir diğer baklayı da birazdan yayınlarım...Bu tatlı yapımı kolay pratik.Baklava cinsi olarak öğrendiğim ilk tatlı tarifim...
MALZEMELER
MALZEMELER
2 Kasım 2011 Çarşamba
Patatesli Ay Çöreği
Bugün ki çöreklerimiz yine taa genç kızlık çocukluk yıllarından kalma bir tarif...Bu çöreklerle o kadar çok misafirler ağırlardım sormayın.Yapımı çok kolay tadı sanki mayalı gibi yumuşak bir çörek...Aslı patatesli olsada peynir ve başka malzemeyle de yapılabilinir...Özellikle birinci sınıf unla yapılırsa aynı hazır pastane çöreği gibi oluyor...
Ahududu Reçeli
Hayatta en sevdiğim meyvelerden biridir ahududu.Bakü de de maaşallah o kadar bol oluyorki insan herşey yapmak istiyor bu meyveyle...Sonbaharın son meyvelerine yetişip reçelimi yaptım...
Patlıcanlı Tavuk
Blogumda birazda diyet yemeklerine yer vermemi isteyen arkadalar oluyor bugünlerde...Yaptıkça bir kaç yayınlayacağım inşaallah...Gerçi ben bu yemeği diyet yapmadığım zamanlarda da yapıyorum...Hem sağlıklı hem kalori açısından düşük...
1 Kasım 2011 Salı
Tahinli Kurabiye
Küçüklüğümden beri bir kenarda kurabiye kutum olur...İçinde mutlaka kurabiyelerim bulunur...Aniden gelen konuklarım için ...Genelde hafta da yenilerim bu kurabiyeleri...Bu haftanın ki de ağızda dağılan tahinin o hıyır hıyır tadı olan tahinli kurabiye....