Arşivimdeki yemek fotoğraflarımın şükür sonuna geldim . Yayınlama fırsatı bulur bulmaz da hemen paylaşıyorum ...
29 Şubat 2012 Çarşamba
26 Şubat 2012 Pazar
Sıkma
Sıkma, Adana'da özgü çok nefis bir tür gözleme de diyebiliriz. Kıymalı, patatesli ve en rağbet göreni de peynirlisidir. Adana'ya gidenler mutlaka görmüştür. Baraj civarında hanımlar tezgah kurmuş imece usulü hemencik orada sıkmalar yapılıp bol köpüklü ayranla satılmaktadır. Orjinali dışarıda saçta yapılsa da gönümüz koşullarında teflon tavalar bu iş için gayet uygundur. Birde unutmadan bayatlamış somun ekmek ıslatılarak sıkma hamuruna katılıp yoğrulursa çok daha yumuşak ve lezzetli bir hamur elde etmiş oluruz. Hemde bayat ekmek değerlendirilmiş olur.( Annem hep bu şekilde yapar ) Haydi buyurun yapalım...
Patatesli Tavuklu Bulgur Pilavı
Eğer sizde bulgur sevenlerdenseniz çok güzel ve lezzetli hem o kadar besleyici bir pilav yapmaya ne dersiniz ? Malzemeler birebir aynı olmak zorunda değil, isteğe göre ekleme veya değişim yapılabilir.
24 Şubat 2012 Cuma
Bademli Pilav
Pilavlar, içindeki malzemelerdeki yapılan küçük değişiklerle ana yemek, garnitür veya beş çayı ikramı gibi birçok yerde kullanılabilir.Bademli, tavuklu ve birçok şeyli pilav yapmaya ne dersiniz ?
23 Şubat 2012 Perşembe
Amerikan Salatası
Amerikan salatası veya Rus salatası arasındaki farkı hep merak etmişimdir. Kimi o ismi kullanıyor kimi de diğeri ama aynı salata diye düşünürdüm. Aslı öyle olmadığını Azerbaycan' a gelince öğrendim. Rus salata çeşitleri burada bolca yapılmaktadır. Staliçni diye bir salata var yani orjinal Rus salatası o. Arada ki fark nedir derseniz ? Amerikan salatası bolca mayonezli daha katı oluyor. Rus salatasındaki malzemeler biraz daha farklı . İçinde yumurta var . Ana maddesi semetan denilen süzme yoğurt ve labne arası şey. Yapımı biraz daha farklı .İlerde onuda paylaşınca sanırım daha anlaşılır olur.
22 Şubat 2012 Çarşamba
Barbunya Salatası
Bir aydır zihnimdeki yapılacaklar listesinde sırasını bekleyen salata nihayet sahneye çıkma fırsatı buldu...
MALZEMELER
MALZEMELER
21 Şubat 2012 Salı
Frenk Üzümlü Tart
Geçenlerde de bahsettiğim gibi fotoğraf makinemde epey bir tarif birikti. Zaman buldukça yayınlayacağım inşaallah. Bunlardan biride frenk üzümlü ( black currants ) tart ama eğer bu meyveli yapmak istemezseniz arzu ettiğiniz başka bir meyve de kullanılabilir.
20 Şubat 2012 Pazartesi
Özbek Mantısı
Özbekistan mutfağı ve damak tadı Türkiye damak tadına çok yakın. Bu sebeple olsa gerek biz ailece Özbek yemeklerini çok seviyoruz. Sevgili arkadaşım Firuze, hani geçenlerde ben senden çok şey öğrendim demiştin ya, inan bende senden çok şey öğrendim. Bu güzel Özbek tatlarını ilk sende yedim sağ olasın güzel arkadaşım. Özbek mantısı hususunda çok iddialı olmasam da aklımda kalan haliyle yapmaya çalıştım, kusuru varsa affoluna. Kareleri kestikten sonra fark ettim ki benimkiler biraz küçük olmuş. İsterseniz biraz daha büyütebilirsiniz.
16 Şubat 2012 Perşembe
Kurabiye Çanağı
Canım biraz daha şık bir şeyler yapmak istedi. Sonucunda doğaçlama bu kurabiye gelişti. İçine ne koyduğumu unutmadan hemen yazayım dedim. Hayal gücünüzü kullanarak belki daha da geliştirebilirsiniz. Buyurun yapımına...
14 Şubat 2012 Salı
Perde Pilavı
Perde pilavı Siirt yöresine ait eski Türk yemeklerinden biridir. Bu pilavın aynı zamanda bir çok şeyi temsil ettiği söylenmektedir. Eve yeni gelen geline kayınvalideden öğütler desek daha doğru olur . Pilavın dış yüzeyini kaplayan ince hamur evin sırları demektir . Gelinin yeni evinde olan olumsuzlukları kendi annesine dahi olsa kimseye anlatmayarak sır tutmasıdır. Pilavın ana maddesi olan pirinçler bereket, bademler erkek torun,fıstıklar kız torun, üzüm sağlığı, baharatlar acı-tatlı günleri temsil etmektedir. Ben Siirtli olmasam da bunlar benim duyduklarım . Belki daha bilmediğim yönleri de olabilir. Asıl ters çevrildiğinde kubbemsi olan bakır tencerelerde yapılsa da günümüz koşullarında kek kalıplarında gayet güzel olmaktadır. Benim bugün yaptığım miktarla kalıbım küçük olduğu için biraz malzeme arttı. Siz isterseniz daha geniş bir kalıp kullanabilirsiniz. Veya ortası delik olmayan bir kalıp da olabilir...
11 Şubat 2012 Cumartesi
10 Şubat 2012 Cuma
Böğürtlenli Cheesecake
Bugün 10 şubat yani blogumuzun 1. yaş günü ve aynı zamanda benimde yaş günüm :) İkisi aynı tarihe tevafuk etti. Durum böyle olunca doğum günü pastası yapılması gerekiyordu tabi ki. Pekala bu bir yıl içinde neler oldu derseniz... Şöyle diyebilirim, ben sanatsal olan her şeye çok açık olmama rağmen hafif teknoloji engellisiyim yani engellisiydim desem daha doğru olur :) Blogum oldu zaten, çok severek yaptığım tarifleri insanlarla paylaşma imkanım oldu. Bilgisayarda birçok şeyleri öğrendim . Benim için en önemlilerinden biride kendime bir yılda 40.000 e ulaşırım diye söz vermiştim bu oldu. Gerçi yeterince yorum alamasam da onu da bekliyorum artık :) Çünkü biliyorsunuz blogcuyu şevke getiren en önemli şey yorum almaktır. İyi veya kötü, denenen tariflerin nasıl çıktığını açıkçası biraz da merak etmiyor değilim...Şimdi zannedersem cheesecake tarifine geçsek iyi olur...
Herise yada Keşkek
Keşkek, tarihi çok eskilere dayanan bir Osmanlı yemeğidir. Eskiden sufi derviş dergahlarında da yapıldığı rivayet edilmektedir. Bizim oralarda Darende yemeği olarak adı Herise'dir ama Türkiye'nin birçok yerinde keşkek olarak geçmektedir. Eskiden meydanlarda büyük bakır kazanlar kurulup, keşkekçilerce sabahtan akşama kadar süren 6-7 saatlik bir sürede düğün ahalisine yetecek kadar keşkek hazırlanırmış. Büyük bakır sinilere keşkek yayılarak ortası çukur yapılıp eritilmiş tereyağıyla doldurulurmuş. Sonra yerken kaşıkla keşkek alıp ortadaki çukura bandırarak yenirmiş. Ben tabi ev usulünü yapmaya çalıştım annemden gördüğüm şekliyle. Bizim oralarda etsiz olarak da yapılarak adı döğme pilavı yada gendime pilavı da denilir.
9 Şubat 2012 Perşembe
8 Şubat 2012 Çarşamba
7 Şubat 2012 Salı
Zeytinyağlı Pırasa ( portakal suyuyla )
Kış günlerinde yapılabilecek güzel bir zeytinyağlı yemek. Her ne kadar evde o kadar sevilmese de ben yapmasını da tadını da severim . Birde portakal suyuyla yaptım desem kimse yemeyeceği için sizde benim gibi yapıp limonmuş gibi davranabilirsiniz...
4 Şubat 2012 Cumartesi
Yağ Mantısı
Malum ülke içi ve ülke dışı kışa teslim. Çol- çocuk eve hapis ..Eee böyle olunca artık onların sevdiği şeyler pişiriliyor. Yağ mantısı bol kalorili ama o kadar da lezzetli bir Kayseri yemeği. Ben orjinal modeliyle ve sonradan yapılmaya başlanılan haliyle de yaptım. Yapım aşamalarında göreceksiniz...Haydi kolları sıvayın...
1 Şubat 2012 Çarşamba
Çikolata Pınarı
Bugün arkadaşlara hazırlamış olduğum pastayı sizlerle paylaşıyorum. Çikolatalı top kekler yaparak üzerlerine çikolata sos kullandım. Yani içi dışı çikolata ...Çikolataya doymak isterseniz buyrun yapımına...
Uğur Böceği Kurabiye
Aklıma böyle bir kurabiye tasarlama fikri geleli nasıl olur diye düşünüp duruyordum. Derken önce kağıda çizip tasarladıktan sonra iş hamura uygulamaya geldi. Kızım Hamide'yle birlikte çok severek ve eğlenerek yaptık. Birde güzelce paketleyip hediye götürmek üzere hazırladık.