Torpil yada külah pasta nedir? Ne değildir ? Epeydir araştırıyordum ki eksik bilgi vermiş olamayayım diye.Torpil İzmir de yaşayanlarda bildiği gibi o yörede bütün pastahanelerde bulunan lezzetli hafif bir tatlı.Dış kısmı kurabiye hamuruyla yapılıp içinde çilekli veya böğürtlenli nişastayla krema yapılıp görüntüsü aynı olan pasta ise Bulgaristan'ın meşhur funiyke kurabiyesidir.Yine görüntüsü benzer ama iç kreması mascarponeyle yapılanı ise İtalya'nın kanola tatlısıdır.Milföy hamuruyla hem lezzetli hemde pratik oluyor.Yapımında mutlaka kalıp gerekmese de kalıp kullanılınca çok pratik oluyor.Ben sizin için her türlü yapımını deneyerek paylaşmaya çalışacağım.Torpil pastanın kalıpları öyle her yerde bulunmuyor.Hele burada bulma imkanım daha da az derken aklıma üçgen başka bir şeyi de kalıp olarak kullanabileceğim geldi.Buradan pasta malzemesi toptancısından aynı o kalıbın şeklinde metal krema ağzını alarak kalıp yaptım.Pek de başarılı oldu.Burada yaşayanlara duyurulur...İkinci alternatif internette gördüğüm gibi iki çatalı üst üste koyarak yağlayıp hamuru öyle sardım.Sonuç iyi olsa da kremayı içine sıkmak biraz daha uğraştırdı.Torpillerin görüntüsüyle böyle oldu.
30 Ocak 2014 Perşembe
28 Ocak 2014 Salı
Pizza Margherita & Pizza Marinara
Uzun zamandır bu güzel lezzeti sizlerle paylaşmayı bekliyordum.Eğer daha önce orjinal İtalyan usulüyle pizza yemediyseniz önce bir bildiğiniz pizzaları zihninizden silin.Kalın hamurlu üzeri ne bulduysan doldur cinsinden beklentilerinizi de atın...Gelelim pizzaların en meşhur olan margherita ve marinaranın tariflerine...Önce şunu belirteyim,pizza yüksek ısıda taş fırında yapılmaktadır.Evde bunu yakın olsun diye fırını 250 dereceye ayarlayıp fırın tepsisini ters olarak alt tarafa koydum.Bu şekilde 20 dakika ısıttıtıktan sonra yağlı kağıda hazırlanan pizza kızgın fırına tepsinin üzerine koyarak taş fırına benzetmeye çalıştım ;) Nasıl Fikir ? ;)
26 Ocak 2014 Pazar
Pamuk Kalpler
Geçenlerde bu güzel kalp şeklinde muffin kalıplarını görüp alınca böyle bir kek yapmak şart oldu.(ne yapayım bu tür kalıpları görünce dayanamıyorum ;) İçi yumuşacık mis gibi çikolata ve portakalın uyumuyla harika bir muffin oldu.Özellikle de çocuklarınız için hemen deneyin bence.
24 Ocak 2014 Cuma
Ev Yapımı Galeta
Alışveriş yaparken genelde içinde ne var ne yok dikkat edilir.Mutfağımda elimden geldiğince katkı maddeli ürünler ve margarin kullanmamaya çalışırım.Buna rağmen bazen aldığımız üründen içeriğinden emin olamayız...Yada hijyen mi değil mi ?Bence en iyisi hiç değilse yapabileceklerimizi evde yapmak en güzelidir...Galetayı deneme fikrini veren bir arkadaşın küçük çocuğununun eline vermek için çubuk yada galeta yapabilir miyiz? Diye sorunca denemeye karar verdim...Bence gayet de iyi oldu.Sizde denemek isterseniz buyurun yapımına...
23 Ocak 2014 Perşembe
Mevlevi Pilavı
Mevlevi pilavını ilk defa televizyonda yöresel yemek programında gördüm.Konya'da yapılmıştı.Gerçekten Konya'ya ait bir tarif mi bilmiyorum...Ne olursa olsun içindeki renklilik hoşuma gitti ve denedim.Sonuç güzeldi ve denenmeye değerdi.Yalnız ben paylaştığım ölçülerin yarısını yaptım.Artık kişi sayısına göre malzemeyi uygularsınız...
Kadayıf Pastası
Kadayıf pastası demem kelepçeli kalıpta pasta şeklini vermemden ötürü.Aslında muhallebili kadayıf tatlısı ve aynı tatlının kuptaki halini daha önce paylaşmış olsam da bu şekilde de hoşuma gittiği için sizinle de paylaşmak istedim.
18 Ocak 2014 Cumartesi
Gerçek İtalyan Tiramisu
17 Ocak 2014 Cuma
Krepli Mora Tatlısı
Yapımı ve yemesi dahil yarım saatinizi alacak kolaylıkta harika bir tarifim var.Denemeye ne dersiniz? İster kahvaltıda pankek niyetine ister çok hafif bir tatlı olsun derseniz.Hemen yapımına geçelim...
16 Ocak 2014 Perşembe
Dilimli Kabak & Biber Dolması
Özellikle kabak oymasını beceremeyenler için yapımı oldukça kolay etli bir dolma.ben renkli olsun diye kapya biberde kullandım...
15 Ocak 2014 Çarşamba
Piyano Pasta
Piyano pasta veya piyano kek.İlk kim uydurduysa piyasada çok tuttu ;) Sanırım ilk defa lezzet dergisinde çıkmıştı...Ben kafama göre ufak değişiklikler yaparak (özellikle de krema bölümünde)kendimce uyarladım.Neden çok kısa zamanda popülaritesi birden tavan yaptığını deneyince anladım.Hem çok kolay hemde çok lezzetli.Tadı nasıl derseniz? Yumuşacık,sanki anası ağlayan pasta babası tiramisu evlatları da bu ;)
14 Ocak 2014 Salı
Süt Şekerlemesi
Süt şekerlemesi dedim çünkü ana maddesi süt reçeli yada konsantre süt olduğu için...Oldukça az malzemeyle çayınızın yanına köpük gibi şekerlemeler yapmaya ne dersiniz? Arzuya göre kakaolu yapmak isterseniz iki yemek kaşığı kakao ekleyerek de yapabilirsiniz.Aklımdan ne eklediğimi unutmadan hemen paylaşayım ;)
Zeytinyağlı Ispanak Kökü
Ispanak kadar kökü de besleyici bir sebze olsa da sanırım sevmeyen o kadar çok insan var ki ;) Benim bu tarifim ıspanak sevenlere gelsin ;) Azerbaycan'da ıspanaklar biraz baby ıspanak olduğu için bu kökleri toplamak için on yüz bin kere ıspanaklı bir şeyler yapmak zorunda kaldım ;) Türkiye'de ıspanakların o kadar kelli felli kökleri var ki sanırım bu yemekten yapılmayı hak ediyorlar.Biz küçükken annem ekşili mercimekli bir ıspanak kökü yapardı ama tarifi henüz öğrenmedim.Umarım onu da yaparım bir gün...haydi yapımına geçelim...
10 Ocak 2014 Cuma
Böğürtlenli Kar Pasta
Bu gün sevgili misafirlerim için yapmış olduğum pamuk gibi kar pastam...Arzuya göre üzerine frambuaz,vişne veya çilek kullanılabilir.İçinde krem şanti ve benzeri ürün olmadığı içinde oldukça hafif oldu.Hemen yapımına geçelim yoksa içine ne koyduğumu unutmak üzereyim ;) Ben pasta kalıbı olarak üzeri çukur olan tart kalıbı kullandım.Çünkü üzerine meyveleri koyarken jölesi taşmaması için...
9 Ocak 2014 Perşembe
Ispanaklı & Ricottalı Lazanya
Sizinle paylaşılmayı bekleyen pasta ve kek tarifim olsa da hani size söz verdiğim gibi öncelik İtalyan lezzetleri diye lazanya paylaşmak istiyorum.Lazanya İtalya'da ziyafet yemeği olarak tüketiliyor.Zaten kolay gibi görünse de yapım aşamaları epey uğraştırıyor.Ziyafete yakışır tek başına yeterli bir yemek oluyor.Ben bugün incecik taze hamurlu lazanya kullandım.Onun yerine barillanın haşlanmayan lazanyasını kullanabilirsiniz.Lazanyamda ricotta,permesan ve mozarelle peynirleri kullandım.Asıl tadı veren de orjinal yerinden alınan malzemeymiş sanırım...ama tabi bulamayınca en yakın peynirler de kullanılabilir.Tam bir tarif verebilmek ana malzemelerini bilsem de yapımını araştırmak için saatlerce İtalyan sitelerini araştırdım.Sonuç beşamel sos aynı bildiğimiz gibi yapılıyor.Yalnız İtalya'da evde pek beşamel sos yapılmıyor.Hazır şişelerde alıp her şeyin üzerine sıkıp pişiriyorlar.En çok yapılan lazanya gördüğüm kadarıyla ıspanaklı ve kıymalı...
8 Ocak 2014 Çarşamba
Arrabiata Soslu Makarna (İtalyan Usulü)
Aslında paylaştığım tarif arrabiata soslu ıspanaklı
Ravialoni desek daha doğru olurdu.Yani resimde görülen el yapımı ıspanaklı
ricottalı makarna (İtalya'dan taze olarak getirmiştim) Şimdi makarnanın
yapımını veremediğim için sadece arrabiata sosunun tarifini veriyorum.(ilerde
makarnanın yapımını da vereceğim)Arrabiata sos yapımı çok kolay acı ve lezzetli
bir sos.Arzu edilen makarnada kullanılabilinir.Arrabiata kızgın anlamına
gelmektedir.Yani acı...birde makarnanın olmazsa olmazı permesan peyniri. Mutlaka
kullanılıyor.Yalnızca balıklı makarna da permesan kullanılmıyor.Fesleğen
İtalyan mutfağınında en çok kullanılan lezzet.Roma'da yöresel ürünler pazarında gezerken
bir çok çeşidi olan kuru baharatlar gördüm ve bazılarını aldım.Bunların içinde
ortak olan baharat ise fesleğen.Kuru pesto karışımları vardı...Her evde kolayca
bulunan malzemelerle yapabileceğiniz sosu merak ediyorsanız hemen yapımına
geçelim...
3 Ocak 2014 Cuma
İtalya Gezisi
Herkese merhabalar sevgili takipçilerim. Nerelerde olduğumu sorarsanız, resimden de anlaşılacağı üzere İtalya'daydım. Mimarlıkta okuyan kızım Erasmus programıyla Roma'da. Tanıyanlar biliyorsunuz. Hem onu göreyim hem de İtalya'yı diyerek bir haftalığına Roma'ya gittim. Geze geze bir hal olduk. Bol bol fotoğraf çekerek sizinle de paylaşayım dedim. Bir hafta zarfında bir çok şeyi gözlemledim. Sonuç olarak....İtalya'da her şey şu beş madde üzerine kurulmuş bence...