MALZEMELER (yaklaşık 12-14 kişilik)
- 250-300 gr kadar mayonez ( ben hafifletsin diye 1 yemek kaşığı süzme yoğurt ekledim)
- 5 orta boy patates
- 4 orta boy havuç
- 4 orta boy pancar ( kırmızı,turşu olandan)
- 2 yumurta
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 su bardağı hafif iri kıyılmış ceviz
- 1 su bardağı küçük doğranmış kornişon turşu
- Tuz,kara biber
- Üzerini süslemek için nar taneleri
YAPILIŞI
- Patates,havuç,pancar ve yumurta haşlanır.( en güzeli ayrı ayrı ama çok dağılası olmadan haşlamak)
- Eğer patates çok fazla haşlanırsa güzel olmaz.
- Malzemeler tek tek orta boy yada küçük rendeden rendelenir.
- Bütün malzemeler tabaklara konup hazır bekletilir.
- Salata servis yapılacak olan tabağa kelepçeli kalıp konulur.( burada genelde kalıp kullanmadan yapılsa da ben kalıp kullanmayı tercih ettim.)
- Kalıbın yan kısımlarına streç yayılır ki bir gece bekleyeceği için kalıbın metaline temas etmesin.
- En alt taban olarak patates kullanılacak ( servis yaparken kolay olsun diye)
- Patatesi ikiye ayırarak yarısını tabanına yayarak düzeltilir.
- Üzerine yumurta rendesinin yarısı serpilir.
- Tuzlukla tuz ve kara biber serpilir.
- 1-2 kaşık mayonez kaşıkla sürülür.
- Kıyılmış yeşilliklerden serpilir.(dereotu ve maydanoz)
- Havuç rendesinin yarısı yayılır.
- Tuz ve karabiber serpilir.
- Tekrar mayonezden ince bir kat sürülür.
- Pancarı 3e bölerek bir bölümü yayılır.
- İnce bir kat mayonez sürülür.
- Tuz ve kara biber serpilir.
- Yeşillik serpilir.
- Kornişon turşunun yarısı serpilir.
- Bol ceviz yayılır.
- Yine patatesten başlayarak aynı işlem tekrar edilir.
- En üst bölümü kalan pancarla kapatılır.
- Karabiber ve tuz serpilir.
- Ceviz yeşillik ve narla süslenir.
- Kalıbın üst kısmını streçle kapatıp dolapta bir gece bekletilirse tadı ve kıvamı daha güzel olacaktır.
- Arzuya göre silikon kek kalıbına işlemi tersten başlayarak yapıp ters çevrilebilir.( ama kafa karışıklığı olmasın ;)
- Üzerinin süslemesi nar,ceviz ve dereotuyla hayal gücünüz yeter.Ben bu şekil süslemiş olsam de tercih sizin...
- Afiyet olsun...
Not, malzemeleri dizerken bir defada daha kalın katlar yapsam olurmu diye işin uzmanlarına sorsam da en doğru olanı bütün malzemelerin iki seansta dizilmesini tavsiye ettiler. ;)))
Yine bir not,eğer smetan yada benzeri ( hama, süzme yoğurt gibi) şeyler kullanılmazsa buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde 5-6 gün saklanabiliyor.
Hulya xanim salam. Möhtəşəm görünür, əllərinizə sağlık!
YanıtlaSilSelam Feride.Azerbaycanlı birinden beğeni almak güzel...Çok teşekkür ederim canım...Sevgiler...
Silçok güzel gözüküyor yemede yanında yat :)
YanıtlaSilZaten adı da kürk yaaa... ;)
Silmmmm hülyam ellerine sağlık pasta olmuş kuzum:)
YanıtlaSilHani genelde pastaların yanına bir de salata yapılır ya tamamlasın diye...Şuba saltasının yanına pasta yapılır.Yani ana ikramdır bu bence ;))) Beğenine sevindim çok teşekkür ederim...
Sileline sağlık canım çok şık ve belli ki bir o kadar da leziz bir salata olmuş..
YanıtlaSilBende ne zamandır kalabalık bir misafir gelse de şu salatayı yapsam diyordum ;)... Çok teşekkürler Reyhan sevgiler...
Silgörünüş bir harika.
YanıtlaSilTeşekkürler mehtap...Selamlar...
SilSalatanızın görüntüsü insanın iştahını açıyor. İlk fırsatta deneyeceğim. Görünümünün mükemmel olduğu gibi lezzetinin de güzel olduğuna eminim.
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için çok teşekkür ederim sema hanım.İnşaallah yapınca sonucunu da bizimle paylaşırsınız.Bakalım beğenirmisiniz? ;) selamlar...
YanıtlaSilSunum harika eminim tadıda çok güzeldir deneyeceklerim listesine kaydettim,ellerinize sağlık.Sevgilerimle..
YanıtlaSilSağolun teşekkürler Mehtap hanımcım...Umarım memnun kalırsınız.Selam ve sevgiler...
SilHülya'cım salatan tablo gibi olmuş ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilYorumun ve beğenin için çok teşekkür ederim Derya'cım...Selam ve sevgilerimle...
SilEllerinize saglig! Ama tuza koyulmus balik bu salatanin özelliyi.Ruslar ona seledka derler.Ilk kat seledka (temizlenmish ve Kücük dogranmish)daha sonra baska katlar geliyor.Yine de güzel olmush.Sayqilarimla
YanıtlaSilTeşekkürler...Evet,mimoza salatada belirtmiş olsam da sanırım şuba salatasında balık kullanılarak da yapılıdığını belirtmeyi unutmuşum...Azerbaycanda özellikle düğünlerde yapılanı ve benim tattığım daha çok balıksızdı.Uyarınız için teşekkürler,hoşçakalın...selamlar...
SilAslinda "shuba" kelimesinin turkce manasi "kurk"tur ve salatanin orijinal ismi de "kurk altinda tuzlu balik"tir. Bizimkiler de tuzlu baligi ruslar kadar sevmiyorlar, ona gore de baligi bosh verip sadece kurku yapiyorlar :)
SilBencede öyle galiba zerine :) eminim orjinal haliyleki balıklı daha güzeldir.Yorumun için teşekkürler...
SilSevimli Hülya,qaliba tuza koyulmush balik(rus seledkasi)unutulmush.Ilk kat mutlaka balikdan olushmali:)Sayqilarimla...
YanıtlaSilhulya hanim acil cevap bir gece onceden yapilabilir mi
YanıtlaSilYeni gördüm umarım geç kalmamışımdır. Özellikle bir gece önce yapılıp dolapta bekletilmesi lezzetinin birbirine geçerek daha da güzelleşmesi demektir. Kolay gelsin selamlar....
Silhulya hanim bir gece once yapilir mi
YanıtlaSilHülya hanım ben de doğum günümde bu salatadan yapacağım, tarif için teşekkürler çok güzel görünüyor. Emeğinize sağlık. Azerbaycan'dan sevgiler..
YanıtlaSilGulnare hanim once dogum gununuzu simdiden kutlarim.Salatayi begenmis oldugunuz icin sevindim.Tesekkurler, kolay gelsin...Bakuden selamlar ;)
SilTebrik ettiğiniz için teşekkür ederim Hülya hanım inş. 13 nisan bu salatayı masamda görürüm, Şeki'den Bakü' ye selamlar
YanıtlaSilRica ederim kolay gelsin...selamlar...
Sil