fotoğrafladım.Bizim Türkiyeli takipçilerim için bu pilavı yaparken kendi pilavımızın yapılışını bir zahmet unutun.Neden derseniz? Azerbaycan pilavları basmati (uzun)pirinçten haşlayarak yapılmaktadır.Baldoyla yapışacağı için sakın denemeyin...Şimdi bu leziz pilavın yapımına hemen geçelim isterseniz...
MALZEMELER
- 1 adet orta boy körpe köy pilici
- 2 buçuk su bardağı basmati pirinç
- 2 küçük boy yada 1 iri kuru soğan
- 2 orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı sarıkök (zerdeçal)yada safranda olabilir.
- 250 gr kadar tereyağı
YAPILIŞI
- Tavuk iri parçalara doğranır.
- Hafif tuzlanarak kenara alınır.
- Pirinç yıkanarak ılık suya ıslatılıp 1-2 saat bekletilir.
- Geniş bir tencerede yaklaşık 4-5 litre su kaynatılarak 3 yemek kaşığı tuz atılır.(süzülünce çıkacağı için çok değil.Yapışmamasını sağlıyor)
- Su kaynayınca pirinç süzülerek kaynar suya atılır.
- Yeme yumuşaklığına gelene kadar haşlanır.(çok aşırı yumuşak olmasın)
- Süzeğe dökülen pirinç bir kenara alınır.
- Tencerede tereyağının yarısı eritilir.
- İçine tavuk parçaları dizilir.
- Soğan ince doğranarak üzerine tuz atıp oğulur.Bu sekilde biraz bekletilir.
- Elde sıkılarak acı suyu atılır.
- Domatesin üzerine sıcak su dökülerek kabukları soyulur.
- Domatesler söğüş doğranır.
- Haşlanmış pirincin üzerine sarı kök (zerdeçal )serpiştirilir.
- Sarı kök serpilen taraflardan 1-2 delikli kepçeyle dolu tavukların üzerine yayılır.
- Suyu sıkılmış soğan yayılır.
- Tekrar az bir şey pirinç serpilir.
- Domatesin suyu varsa sıkılarak yayılır.(domates sulu kalırsa tavuk kızaramaz haşlanır (püf noktası)
- Üzerine kalan haşlanmış pirinç iyice yayılır.
- Kalan tereyağı tavada eritilerek üzerine gezdirilir.
- Kaşığın sapıyla pirinçlerin üzerinden bir kaç yerine batırılarak küçük delikler açılır ki pişerken hava alsın.
- Tencerenin kapağını kapatmadan önce ya temiz bir bez yada benim yaptığım gibi üç katlı bir havlu peçete serilerek kapak kapatılır.
- Ocağın altı önce orta ateşte sonra büyük ocağın en kısık haliyle yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.
- Pişmiş olduğu gelen kokudan anlaşılıyor.
- Yine de kontrol etmek için uzun bir kaşıkla tencerenin dibine inerek tavuğun nar gibi kızardığına bakılır.
- Kızarmış ise ocak kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilir.
- Servis yaparken tencerenin yarısındaki pilavların üst kısmını geniş delikli bir kevgirle yavaşça diğer kısma alınır.
- Çukurlaşan tarafın alt kısmına kevgirle inerek dibinden tavukla birlikte alınıp tabağa servis yapılır.(içinizden tencereyi ters çevirelim diyorsanız yanılırsınız çünkü tavuklar dibinde hafif yapışık duruyor)
- Sanırım servisin bile nasıl yapılacağını anlattıktan sonra anlaşılmıştır.Sizin de bu muhteşem lezzeti bir an önce yapıp tattırmanız kalıyor.
- Afiyet olsun...
- Şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder