MALZEMELER
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay bardağı su
- 4 buçuk su bardağı un
ÜZERİNE
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 250 gr lık bir paket tereyağı
AYRICA
- Antep fıstığı ( yada ceviz)
- Açmak için 1 su bardağı mısır nişastası ve 1 su bardağı un karışımı
ŞERBET
- 4 buçuk su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon
YAPILIŞI
- Hamur malzemeleri karıştırılarak yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir.(aşırı yumuşak veya sert olursa açmakta zorlanılır)
- Biraz uzun süre yoğrulur.
- Temiz bir poşete koyarak buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir.
- Buzdolabından çıkan hamur tekrar yoğurduktan sonra yaklaşık 60 tane küçük fındıktan büyük cevizden küçük beze haline getirilir.
- Bir beze alınarak merdaneyle çay tabağı kadar açılır.
- Üzerine bir kaşık un nişasta karışımı serpilir.
- İkinci beze de açılıp üzerine konulur.
- Bu şekilde aralarına un nişasta kırışımı serperek üç kat elde edilikten sonra önce merdaneyle sonra sararak oklavayla açılır.
- Yufka ince açılıp içini göstermesi lazım.
- Temiz bir sofranın üzerinde her bir yufka beş on dakika kuruması için serilir.
- Bıçakla dörde kesilerek oklavaya sarılır.
- Oklavaya sarılan baklava hamuru sonuna kadar sarılmayıp küçük bir bölüm koyularak yavaşça oklavadan çıkarılır.(hamuru yuvarlayınca ortada taban kalması için )
- Yavaşça yuvarlanarak yağlanmamış tepsiye konulur.
- Kalan üçgenlerde bu şekilde sarıldıktan sonra kırışığını bozmadan tepsiye yerleştirilir.
- Fırın 200 derecede ısıtılır.
- Tereyağı eritilerek içine sıvı yağ eklenir.
- Kızgınken delikli kepçeyle köpükleri alınır.( bu çok önemli çünkü pişerken yüzü kararır)
- Kepçeyle baklavaların üzerilerine bolca yağ gezdirilir. ( neredeyse baklavaların yarısına kadar yağ olmalı)
- Üzeri kızarana kadar fırında pişirilir.
- Eğer piştikten sonra tepside yağ kalmışsa fırından çıkarır çıkarmaz hemen yavaşça süzülerek alınır.
- Tepsi soğumaya bırakılırken şerbet için şeker,su ve limonsuyu konularak kaynatılır.
- Yaklaşık 15 dakika sonra cam kaseye bir-iki kaşık konulup akıtılarak bakılır.Eğer iplik gibi akarken kesik kesik oluyorsa şerbet olmuştur.
- Şerbet el yakmayacak sıcaklıktayken (baklava soğuk)olarak üzerilerine şerbet dökülür.
- Yenilecek kadarını şerbetlenirse kalan baklavalar dolapta günlerce durabilir.
- Servis yapılırken ortalarına yani bülbülün yuvasına toz Antep fıstığı konularak servis yapılır.
- Afiyet olsun...Bülbül yuvası baklava sevmeyen var mı ? ;)
Nefis bir tatlı olmuş,ellerinize sağlık..sevgiler..
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım...sevgilerimle...
SilKim sevmez ki Hülya. Hele böylesine güzel yapılmışsa.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgilerimle,
Yorum ve güzel düşünceler için çok teşekkür ederim...Sevgiler...
Sil