19 Ekim 2013 Cumartesi

Bülbül Yuvası

      Öncelikle tüm takipçilerimin geçmiş de olsa bayramlarını kutlarım...Nice güzel bayramlara...sağlık,sıhhat ve bol bol güzel tariflerle ağzınız tatlı olsun ;)  Bayram tatlımı paylaşmadan önce neden günlerdir frambuazlı pasta da çakılıp kalarak tarif paylaşmadığımı açıklayayım( napiym her gören bir soruyor ;) Elimde sayfalar dolusu tarifler oooh misler gibi tek tek paylaşayım diyerek oturdum bilgisayarın karşısına ...İşim de uzun ya üzeri nakışlı koca bir fincanımla da açık çay...Bir yudum içtikten sonra oohhh kalanı da klavyeye içirmem mi? Ne mi oldu ahlar,vahlar ters çevirmeler...Anlayacağınız kaç gündür tamirde ve ben tabletle takip ettiğim için paylaşamadım...Bilgisayarımla aramdaki gönül bağına ihanet etmeme adına bir başka alete de alışamadım...Nihayet her şey halloldu da sizinleyim...Neyse geçelim yapımı epey oyalasa da klasik bir tatlı olan bülbül yuvasına...Yapacağımız tatlı orta boy fırın tepsisiyle iki tepsi çıkıyor. (ama benim fırınım mini olduğu için galiba on yüz bin tepsi yapmışımdır ;) İsterseniz tarife hemen geçelim...




MALZEMELER


  1. 1 çay bardağı süt
  2. 1 çay bardağı zeytinyağı
  3. 1 tutam tuz
  4. 2 yumurta
  5. 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  6. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  7. Yarım çay bardağı su
  8. 4 buçuk su bardağı un
ÜZERİNE 

  1. 1 su bardağı sıvı yağ
  2. 250 gr lık bir paket tereyağı
AYRICA

  1. Antep fıstığı ( yada ceviz)
  2. Açmak için 1 su bardağı mısır nişastası ve 1 su bardağı un karışımı
ŞERBET

  1. 4 buçuk su bardağı şeker
  2. 4 su bardağı su
  3. 1 yemek kaşığı limon
YAPILIŞI

  • Hamur malzemeleri karıştırılarak yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir.(aşırı yumuşak veya sert olursa açmakta zorlanılır)
  • Biraz uzun süre yoğrulur.
  • Temiz bir poşete koyarak buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkan hamur tekrar yoğurduktan sonra yaklaşık 60 tane küçük fındıktan büyük cevizden küçük beze haline getirilir.
  • Bir beze alınarak merdaneyle çay tabağı kadar açılır.
  • Üzerine bir kaşık un nişasta karışımı serpilir.
  • İkinci beze de açılıp üzerine konulur.
  • Bu şekilde aralarına un nişasta kırışımı serperek üç kat elde edilikten sonra önce merdaneyle sonra sararak oklavayla açılır.

  • Yufka ince açılıp içini göstermesi lazım.
  • Temiz bir sofranın üzerinde her bir yufka beş on dakika kuruması için serilir.
  • Bıçakla dörde kesilerek oklavaya sarılır.
  • Oklavaya sarılan baklava hamuru sonuna kadar sarılmayıp küçük bir bölüm koyularak yavaşça oklavadan çıkarılır.(hamuru yuvarlayınca ortada taban kalması için )
  • Yavaşça yuvarlanarak yağlanmamış tepsiye konulur.
  • Kalan üçgenlerde bu şekilde sarıldıktan sonra kırışığını bozmadan tepsiye yerleştirilir.
  • Fırın 200 derecede ısıtılır.
  • Tereyağı eritilerek içine sıvı yağ eklenir.
  • Kızgınken delikli kepçeyle köpükleri alınır.( bu çok önemli çünkü pişerken yüzü kararır)
  • Kepçeyle baklavaların üzerilerine bolca yağ gezdirilir. ( neredeyse baklavaların yarısına kadar yağ olmalı)
  • Üzeri kızarana kadar fırında pişirilir.
  • Eğer piştikten sonra tepside yağ kalmışsa fırından çıkarır çıkarmaz hemen yavaşça süzülerek alınır.
  • Tepsi soğumaya bırakılırken şerbet için şeker,su ve limonsuyu konularak kaynatılır.
  • Yaklaşık 15 dakika sonra cam kaseye bir-iki kaşık konulup akıtılarak bakılır.Eğer iplik gibi akarken kesik kesik oluyorsa şerbet olmuştur.
  • Şerbet el yakmayacak sıcaklıktayken (baklava soğuk)olarak üzerilerine şerbet dökülür.
  • Yenilecek kadarını şerbetlenirse kalan baklavalar dolapta günlerce durabilir.
  • Servis yapılırken ortalarına yani bülbülün yuvasına toz Antep fıstığı konularak servis yapılır.

  • Afiyet olsun...Bülbül yuvası baklava sevmeyen var mı ?  ;)




4 yorum:

  1. Nefis bir tatlı olmuş,ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım...sevgilerimle...

      Sil
  2. Kim sevmez ki Hülya. Hele böylesine güzel yapılmışsa.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum ve güzel düşünceler için çok teşekkür ederim...Sevgiler...

      Sil