Kayseri....özellikle hanımların kabul günlerinde hamur işlerine çok önem verilir.Bunların içinde en önemli yere sahip ketedir..Çeşitleri vardır.Açılarak talaş böreği gibi olan.İçine un kavrarak iç konulan veya sade olan.Her kadının maharetini anlatmak işin ölçü mantı yada ketedir.Şöyleki filan bi maharetli vooo bi ketesini görsen fısır fısır maşallah.Veya tatlı tombul bir çocuğu görüncede kete..kete.. ye..diye sevilir.sanırım bu kısa tanıtım ketenin ehemmiyetini anlatmaya yetmiştir...Bütün bunları nerden biliyorum dersiniz.Çünkü yirmi yıllık kayseri geliniyim..İlerleyen günlerde açma kete tarifinide vereceğim inşaaallah...
23 Şubat 2011 Çarşamba
22 Şubat 2011 Salı
Zeytinyağlı dolma
Geleneksel tatla hazırlamış olduğum zeytinyağlı dolmalarım...anne eli tadında...memleket tadında....
Sebzeli tavuklu lazanya
Ben bu tarifin ana hatlarını arkadaşım Safiyeden aldım.Biraz katkılar yaparak sebzelerini değiştirerek kendimce bişeyler yapmaya çalıştım...lazanya hamurlarıyla sebzeler o kadar uyum sağladı ki şimdiye kadar defalarca yaptım çok beğeni topladı..İstenirse sebzeler değişebilinir,istenirse tavuk yerine kıyma kullanılır.Hepsini denedim..bugünkü tarif biçok sebze ve tavukla....
Fındık Kurabiyesi
Bugün misafirlerim vardı . Sevdiğim birkaç arkadaş . Onlar için hazırladığım bir atımlık yemesi zahmet vermeyen mini mini kurabiyelerim . Üstelik kapalı bir kutuda günlercede kalabilen...
Malzemeler
250 gr.oda sıcaklığında tereyağı
1 paket vanilya
1 çay bardağı pudra şekeri
un,fındık
Üzeri için
3yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı
Margarin , vanilya , pudra şekeri ve undan kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur yoğrulur . 1 fındık ve biraz hamurdan sulu köfte büyüklüğünde kurabiyeler yapıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarmadan alınır . Soğuyunca pudra şekeriyle tarçına bulanır.
Malzemeler
250 gr.oda sıcaklığında tereyağı
1 paket vanilya
1 çay bardağı pudra şekeri
un,fındık
Üzeri için
3yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı
Margarin , vanilya , pudra şekeri ve undan kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir hamur yoğrulur . 1 fındık ve biraz hamurdan sulu köfte büyüklüğünde kurabiyeler yapıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarmadan alınır . Soğuyunca pudra şekeriyle tarçına bulanır.
19 Şubat 2011 Cumartesi
Su Böreği
Geleneksel lezzetlerin içinde en güzellerinden biridir su böreği . Yerken analarımızı ninelerimızi hatırlamayan veya çocukluğuna gitmeyen varmı bilmem ... Bunun da birçok çeşidi vardır . Tavada , saçda , fırında....Yöresine göre değişse de değişmeyen tek şey muhteşem lezzetidir . Bu tür lezetlerin özellikle çocuklarımızada öğretelimki unutulup gitmesin....Ben bugün fırında olanı tercih ettim...
MALZEMELER
Hamuru için
5yumurta
Alabildiği kadar un
tuz
iç harcı için
400 yada500 gr kıyma
3tane orta boy soğan
kıyılmış maydanoz
karabiber,kırmızıbiber
tuz
aralarına sürmek için 250 gr kadar tereyağ
YAPILIŞI
Yumuşak bir hamur yoğrulup 10 dakika dinlendirilir . İç harcı önce kıyma sonra soğan kavrulur . Ocağı kapatıncada baharat ve maydanozu eklenir.
Hamur 8 beze haline getirip oklavayla incecık acılır ama baklava hamuru kadar değil . Tencerede suyu kaynatıp içine 1 tatlı kaşığı limon tuzu biraz da tuz eklenir . Açtığımız yufkaları temiz bir bezin üstüne serip biraz kurutulur . Kaynayan suyun içine atılıp 2 yada 3 dakika kaynatılır . Diğer yandan bir leğene buzlu soğuk su konulur . Ocaktan aldığımız yufkalar bu suya atılır .Yufkalar itinayla tahta kaşıkla alınır . Sudan alınıp bir bez yardımıyla kurulanır . Tepsinin en altına yufka haşlamadan konulur . Hazır olanlar diğer haşlanmış yufkalar yağlanmış tepsiye araları yağlanarak serilir . 4.katta iç harcı konulur . Sonra bu şekilde tamamlanır . Üzerine kalan tereyağı sürülür . 250 derecede ısıtılmış fırına sürülüp üzeri kızarana kadar pişirilir... Afiyet olsun....
MALZEMELER
Hamuru için
5yumurta
Alabildiği kadar un
tuz
iç harcı için
400 yada500 gr kıyma
3tane orta boy soğan
kıyılmış maydanoz
karabiber,kırmızıbiber
tuz
aralarına sürmek için 250 gr kadar tereyağ
YAPILIŞI
Yumuşak bir hamur yoğrulup 10 dakika dinlendirilir . İç harcı önce kıyma sonra soğan kavrulur . Ocağı kapatıncada baharat ve maydanozu eklenir.
Hamur 8 beze haline getirip oklavayla incecık acılır ama baklava hamuru kadar değil . Tencerede suyu kaynatıp içine 1 tatlı kaşığı limon tuzu biraz da tuz eklenir . Açtığımız yufkaları temiz bir bezin üstüne serip biraz kurutulur . Kaynayan suyun içine atılıp 2 yada 3 dakika kaynatılır . Diğer yandan bir leğene buzlu soğuk su konulur . Ocaktan aldığımız yufkalar bu suya atılır .Yufkalar itinayla tahta kaşıkla alınır . Sudan alınıp bir bez yardımıyla kurulanır . Tepsinin en altına yufka haşlamadan konulur . Hazır olanlar diğer haşlanmış yufkalar yağlanmış tepsiye araları yağlanarak serilir . 4.katta iç harcı konulur . Sonra bu şekilde tamamlanır . Üzerine kalan tereyağı sürülür . 250 derecede ısıtılmış fırına sürülüp üzeri kızarana kadar pişirilir... Afiyet olsun....
Milföy Çubukları
Aniden misafir geldimi çaydanlığı ocağa koyarken yapılabilecek kadar kolay ve şık ...Bunların bir çok çeşitlerinide yapabilirsiniz . Tatlısı tuzlusu...Çikolatalı reçelli...Susamlı ..ve daha bir çoğu.....
Etiketler:
çubuk,
milföy,
milföy çubukları,
milföy tarifleri,
milföy tatlı
Muhallebili Cezerye
Her zaman yenilebilinecek yumuşacık pamuk gibi bir şey....Bir gün önceden hazırlanıp buzdolabın da bekletilirse kıvamı daha da güzel olacaktır.
18 Şubat 2011 Cuma
Sirkeli Kurabiye ve Yaprak Çikolatalı Kurabiye
Bazen öyle olur ki evde bazı şeyler üst üste gelir çoğalır . Tıpkı kurban bayramından sonra çikolata bolluğu olduğu gibi...Hemen kolları sıvayıp çikolatalı kurabiyeler yapmıştım...Bitter limi dersiniz sütlü mü artık çeşit çeşit...
Birde benim çocukluğumdan beri yapıp bir kenara koyduğum bir ayda kalsa tazelik ve gevrekliğini yitirmeyen her an misafir ağırlayabileceğin
sirkeli kurabiyem...
Çikolata Soslu Çilekli Pasta
Sıcak bir yaz akşamı misafirlerim geldi . Misafirlerim derken ; 7 çocuk vardı . Pastayı kesmemle kaybolması bir oldu ve bütün çocuklar etrafımı sarmış 'bi daha' diye bağırıyolardı.
Pasta , tercihe göre tropikal bütün meyvelerle yapılabilir . Hem basit hem de çocuklar gibi 'bi daha bi daha' istemenize sebep olacak..
Pasta , tercihe göre tropikal bütün meyvelerle yapılabilir . Hem basit hem de çocuklar gibi 'bi daha bi daha' istemenize sebep olacak..
17 Şubat 2011 Perşembe
Pancar Salatasi
Hem sağlıklı , hem lezzetli , hem renkli bir salata.....Orta Asya Kafkas insaninin sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu duyar ve biliriz . Neden mi dersiniz ? Bol yeşillik gençlik iksiri nar ve kırmızı sebzelerden pancar . Yani kendi yöresel adıyla çuğundur .
15 Şubat 2011 Salı
14 Şubat 2011 Pazartesi
Damalı Pasta
Eğer vakiniz bolsa napiym diye dolaniyorsaniz harika bi fikir damali pasta . Önce kakaolu pandispanyayi pişirirsiniz . Sonra sade olani...Ben bu pastayi sevgili kızım Hamideyle birlikte yaptim . O gün evde ne kadar pasta malzemesi varsa kullandık şöyle...once pandispanyanin birini yaptik tabi laflayarak yumurtayi eksik kırmışız noldumu dersiniz kagit gibi bi kat hemen onu yok edip yenisini yaptık . Sonra aralarına krema hazirladik . Pandispanyayı üç boy kestik teker gibi sonra orta bölümlerini değiştirince damalar oluştu . Aralarina krema ve üzerine krem şanti . Güzeeel bi kahve iyi bi dost.....Tamam afiyet olsun...
Ev Pastasi
Özellikle evime yeni gelecek olan misafirlerim icin seçtiğim cici bi pastam . Hele çocuklarda varsa bonibonlardan çatı süslemesi gofretlerden bahçe citi . Hayal gücünü kullanarak daha neler....İnanin bana aksam eşin için çatisinin ucundan bi dilim ayırabilrsen ne ala...Çatisinin içi muz dolgulu..
11 Şubat 2011 Cuma
Gül Pasta ( şeklinden pek belli olmasa da..)
Bu pasta için üç boy pandispanyayı papatya şeklinde kestim . Aralarına krema sürerek üstüste koydum. Üstüne milföylerden küçük güller yapıp koydum... vee pastanın vazgeçilmezi; çikolata sosu...
Bu, o gün için tamamen doğaçlama yapılmış bir pastaydı. bir daha yapacak olsam, her kata tamamen farklı renkler kullanarak daha belirgin hale getiririm.
Günün anlam ve önemi bakımından önemli olan gül şeklindeki pastadan, yarım saat sonra kalan temiz bir borcam ve gülen suratlardı..
Bu, o gün için tamamen doğaçlama yapılmış bir pastaydı. bir daha yapacak olsam, her kata tamamen farklı renkler kullanarak daha belirgin hale getiririm.
Günün anlam ve önemi bakımından önemli olan gül şeklindeki pastadan, yarım saat sonra kalan temiz bir borcam ve gülen suratlardı..
Çiçekli Salata
Bu salata genelde baharda yapılır. Kışta da yapılır ama hani çiçek felan olması açısından konsepte daha uygun. İçinde havuç ve patates katları var. isterseniz pancarda ekleyebilirsiniz. Doğal sarı, turuncu ve morun mükemmel uyumunu bulabileceğiniz ve yerken kendinizden geçeceğiniz bir lezzet.
MALZEMELER
MALZEMELER
- 5-6 tane patates
- 5-6 tane havuç
- 3 kaşık mayonez
- 1 su bardağı kadar katı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Dereotu , taze soğan ve maydanoz
- Limon
- Üzerini süslemek için turşu salatalık , mısır , ketçap ve isteğe göre olan şeyler
YAPILIŞI
- Patates ve havuç haşlanır.
- Ayrı ayrı rendelenir.
- Patatesin içine maydanoz taze soğan ve limon konularak karıştırılır.
- Servis tepsisinin içine sıkıca yerleştirilir.
- Havucun içine limon ve tuz atılarak ikinci kat olarak konulur.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt ve mayonez karışımı hazırlanarak sürülür.
- Üzerini arzuya göre süsleyip keserek servis yapılır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)