Limonu sevmeyeniniz var mi bilmem ama ben limonlu olan her şeye bayılırım . Özellikle yazın muhteşem oluyor . Görüldüğü gibi ben kışın bile yapıyorum . İsterseniz mandalina , portakal ile veya hepsinin karışımı da yapılabiliniyor . Ben limonludan vazgeçemem . Çok güzel sunumlar hazırlama şansınız da var . İsterseniz mandalina veya limonları ortadan ikiye keserek içini temizledikten sonra kase olarak kullanıp içine doldurulabilirsiniz . Veya akşamdan yapıp sabah servis yapmadan önce kaseyi ters çevirip çıkarabilirsiniz .Kek pişirip üzerini sürebilirsiniz . Ben limonlu cheesecake bile bu sosa yakın bir sosla tamamlıyorum . Yani her hanımın bir tarafta bu tarifi yazılı olmalı bence ...
30 Aralık 2011 Cuma
28 Aralık 2011 Çarşamba
Biberli Ekmek
Bizim oralarda Adana da ani misafirler eksik olmaz ...Peki aniden gelene neler yapılır dersiniz . Hemen fırından bir ekmek hamuru alarak soğanlı iç harç hazırlanarak pişirilir . Mis gibi poğaçalar yapılır o hamurla . Biberli ekmekler ister tek tek pizza gibi istersen tepsiye yayılarak yapılır. Benim yaptığım gibi üzeri kapalı olmaz ama ben zaman la geliştirerek üzerini kapatarak iç harcını biraz değiştirdim . Şimdi hülyaca olanın tarifini paylaşmak istiyorum.
Patatesli Köfte
Bugün genelde konuklarımın sevdiğini bildiğim patatesli köfte yaptım . Bir tür yalancı çiğ köfteye de benzemektedir . Söylemesem mercimekli köfte de diyenler oluyor . Hasılı pek lezzetli bir tat denemek isterseniz buyrun ...
27 Aralık 2011 Salı
Mantar Soslu Hindi
Etiketler:
ana yemek,
biftek,
et yemekleri,
hindi fileto,
hindi yemeği
26 Aralık 2011 Pazartesi
Mantar Kurabiye
Yapımı çok pratik bir kurabiye tarifini paylaşmak istiyorum . Hemde ağızda hıyır hıyır dağılan bir tat kesinlikle deneyin ...
25 Aralık 2011 Pazar
Tavuklu Siron
Karadeniz yöresine ait müthiş bir lezzet . Silor da denildiğini öğrendim . Tavuklu , kıymalı ve sade olarak yapılabiliniyor . Hazır kurutulmuş yufkasını bana sevgili Deyyancım karadeniz den getirmiş olsa da evde lavaş ve yufka ile de yapılabiliniyor . Ben karadenizli olmasam da tarife göre denedim güzel oldu . ( gerçi tarifte tavuk kullanılmamıştı ama ben tavuk kullandım ) . Umarım karadenizlilere göre de bir kusuru yoktur .
Ev Usulü Salep
Salep denilince ilk akla gelen kar , soğuk , kış , tatil günü ve tabi ki yanında olan sevgi dolu insanlar ...Genel de bizim yaşadığımız yerlerde salep bulma imkanı biraz zayıf . Marketlerde salep aromalı içecekler var . Var da çok tatsız ve suni oluyor . Salep ana maddesi aktardan alınıp evde yapılabilinir . Benim bu gün ki tarifim hiç buna ihtiyaç duymayacak şekilde çook lezzetli , pratik ve aynısı . Gerçeğini aratmayan cinsten . Bu gün de pazar olduğuna göre haydi hanımlar kalkıp yapıverin sıcacık bir salep ...
23 Aralık 2011 Cuma
Prenses Tatlısı
Çocukluğumun yumuşacık pamuk gibi tatlısı . Tatlıyı ister tepsiye isterseniz benim yaptığım gibi silikon kalıba dökerseniz daha şık ve güzel görünecektir . Yazın yaptığımda taze çilek sosu hazırlayarak üzerine döküp servis yapıyorum . Bazan da üzerine çikolata sos dökerek servis yapıyorum . Bugün sade olarak yapmayı tercih ettim .
Şakşuka
Şakşuka her ne kadar şu şarkılardan sonra adını daha bir duyurmuş olsa da meşhur bir Akdeniz yemeğidir.
Bizim oralarda Adana da karışık kızartma denilse de zannedersem Antalya da bu ismi almaktadır . Her neyse ben bugün yağda kızartmak yerine daha diyetik bir kızartma olsun diye fırın tepsisine doğrayıp üzerine hafif sıvı yağ gezdirerek fırında pişirdim . Lezzetinden birşey kaybetmeden kızartma tadı oluyor . Siz nasıl yapmak isterseniz artık öyle yaparsınız .
Bizim oralarda Adana da karışık kızartma denilse de zannedersem Antalya da bu ismi almaktadır . Her neyse ben bugün yağda kızartmak yerine daha diyetik bir kızartma olsun diye fırın tepsisine doğrayıp üzerine hafif sıvı yağ gezdirerek fırında pişirdim . Lezzetinden birşey kaybetmeden kızartma tadı oluyor . Siz nasıl yapmak isterseniz artık öyle yaparsınız .
Açma
Etiketler:
açma,
çörek,
haşhaş,
poğaçalar ve mayalı hamurlar,
tuzlular
19 Aralık 2011 Pazartesi
Sütlü Havuç Cezeryesi
Hatırlarsanız daha önce havuç cezeryesini paylaşmıştım blogumda . Bugün yaptığım biraz daha farklı muhallebi gibi pişirilen yumuşacık içinde bisküi olmayan bir tatlı ...
Sebze Çorbası
Kış günü yapılabilecek bol vitaminli ve şifalı bir çorba ... Özellikle çocukları olanların için güzel bir alternatif bence ...
18 Aralık 2011 Pazar
Profiterol
Yapımını çok severim profiterol ve ekler pastanın ... Birgün inşaallah ekleride yapmayı düşünüyorum...Misafir geleceği için o kadar acele yaptım ki yapılış aşamalarını çekme fırsatım olmadı ...
Karnıyarık Börek
Epey bir zaman önce çeşit çeşit börekler yaparak derin dondurucuya koymuştum ... Sırayla çıkararak pişire pişire sıra buna geldi nihayet...Şuan eşim ve arkadaşlarına servis yaparak yayınlamaya oturdum ...Yapımı kolay ve dondurucuda hazır bekleyebilecek bir börek...
17 Aralık 2011 Cumartesi
Püreli Tavuk Rulosu
Tavuk , patates , mantar gibi malzemelerle zannedersem sonsuza kadar yemek üretilebilinir . Bunu hep derim . Bugün ki tarif de öylesine gelişti muhteşem oldu . Dışı çıtır çıtır tavuk içi yumuşacık püre . Kızarmasına rağmen dışına bolca kullanılan galeta sebebiyle zannedildiği gibi yağlı da olmuyor ...
16 Aralık 2011 Cuma
15 Aralık 2011 Perşembe
Misket Şekeri
Ben küçükken öyle şimdiki gibi tarifler pek yoktu . Kek poğaça yapabilirsen ne ala beceriklisin mutfakta .
Annem bu tarifi gazeteden keserek denemiş çok beğenilmişti . Hatta bayramlar da annem yapar biz gururla gelen giden konuklara ikram ederdik . Hatta kürdan bile batırırdım .İsmi son zamanlardaki gibi yazılışı başka okunuşu başka ejnebi değil alaturkaydı tabi . Şimdi bunlar galiba truffle sınıfına terfi ettiler ...Resimde görüldüğü gibi kutusunu da içindekini de sevgiyle hazırladım . Yarın arkadaşa götürmek üzere dinleniyorlar...
Annem bu tarifi gazeteden keserek denemiş çok beğenilmişti . Hatta bayramlar da annem yapar biz gururla gelen giden konuklara ikram ederdik . Hatta kürdan bile batırırdım .İsmi son zamanlardaki gibi yazılışı başka okunuşu başka ejnebi değil alaturkaydı tabi . Şimdi bunlar galiba truffle sınıfına terfi ettiler ...Resimde görüldüğü gibi kutusunu da içindekini de sevgiyle hazırladım . Yarın arkadaşa götürmek üzere dinleniyorlar...
Etiketler:
çikolata topları,
Şekerlemeler,
tatlı,
truffle
Zeytinyağlı Kabak
14 Aralık 2011 Çarşamba
Lavaş Çanağında Tavuk
Bugün buzluktan tavuğu çıkarırken ne yapacağım konusunda bir fikrim yoktu . Sonra bu geldi aklıma denedim çok güzel oldu tavsiye ederim...
Etiketler:
ana yemek,
tavuk,
tavuk göğsü,
tavuk yemekleri
13 Aralık 2011 Salı
Kıymalı Yağlama
Kayseri nin en meşhur hamur işlerinden biri . Eğer daha önce yemediyseniz bomba gibi lezzetlerden biridir . Lahmacun benzeri ondan biraz daha lezzetli olan bir yemektir . Özellikle Kayseri nin bağları meşhurdur . Yazın eğer öyle bir bağa konuk olursanız mutlaka yağlama ikram edilecektir . Hamur sac da pişer dumanı üstünde . Tabi evde yapılıp yenileni ne kadar benzetebiliriz bilemem . İki aşama hazırlanır yağlama önce şebit denilen ince hamurları tek tek açılarak sac da pişer. İkinci olarak üzerinin kıymalı sote bölümü . Tabi üzerine dökülen sarımsaklı yoğurdu da unutmasak iyi olur .
Muhallebili Balkabağı Tatlısı
Bugün masafirlerim olunca epey tarifim oldu . Balkabağı tatlısı hafif ve lezzetli . Üç aşamadan oluşuyor . Bazan evde kalmış yenmemiş balkabağı tatlısının kalanından da yapılabilinir . Veya başarılı olamayıp da pişirirken ezilip dağılan kabağa hiç üzülmeden hemen bu tatlıyı yapabilirsiniz .
Mimoza Salata
Biraz da yaşadığımız yerlere ait muhteşem tarifleri paylaşmak istiyorum . Salata kültürü yani mayonezli olan salata tarifleri Rus etkisiyle buralarda çok gelişmiş . Bunlardan bir tanesi olan mimoza pişman olmayacağınız bir lezzet...Buyrun ...
12 Aralık 2011 Pazartesi
Hünkar Beğendi
Osmanlı saray yemeklerinin en ünlülerinden biridir Hünkar Beğendi . Beğendi ve taskebabı olarak iki bölümden oluşmaktadır . Bu yemeği tam olarak ne zaman ve hangi Sultanın beğendiği tam olarak bilinmesede yemeğe dair bazı bilgiler de vardır . Zamanında saray mutfağının deneyimli aşçıları uzun bir çalışma ve uğraşı sonucu Hünkar beğendiyi bulmuşlardır . Bir rivayete göre zamanın Sultanı olan 4 . Murat Hanın beğenisine sunulduğu anlatılmaktadır . Saray mutfağına yemeği Sultanın beğendiği haberi ulaşınca aşcıbaşı bu yemeğe Hünkar Beğendi adını vermiştir ...
11 Aralık 2011 Pazar
Baharatlı Elma Dilimi Patates
Bizim evde en çok yapılan ve sevilen şeylerden biridir fırın patatesi...Bazan yanında tavuk bazan balık. Bütün et yemeklerinin yanına pek güzel yakışmaktadır...Hem fırında olduğu için de sağlıklı kızartma gibi yağı çok çekmez . Bugün yaptığım ise sade kahvaltı için Üzerine ketçap mayonez de kullanılabilinir. Baharat arzu etmeyenler sade tuz ve yağla pişirebilir...
10 Aralık 2011 Cumartesi
Ispanaklı Bohça
Bugün ıspanakları yıkadım ne yapayım diye düşünürken bir arkadaşın bana uğramak için aramasıyla bu börek gelişti . Hani güzel de olunca paylaşayım dedim .
9 Aralık 2011 Cuma
Portakallı Kurabiye
Yapımı zahmetsiz uğraştırmayan bir kurabiye . Hani şöyle kapıdan girerken mis gibi kokusuyla anneee kurabiyemi yaptın dedirtecek cinsten ...
Garnitürlü Pilav
Özellikle davetler de et yemeklerinin yanına muhteşem oluyor . Aslında hazır kavanozdaki garnitürle de yapılsa da patatesi ve havucu kavurarak yapınca daha lezzetli oluyor . Bazan da ana yemek olarak içine küçücük kuzu eti doğrayarak yapıyorum .
8 Aralık 2011 Perşembe
Sofra Kremi
Yıllar önce arkadaşım Nihal den almıştım bu tarifi . Puding de desek yalan olmaz . Tabi pudinge göre bu daha kıvamlı ve lezzetli .
Yoğurtlu Buğday Çorbası
Anadolu çorbası desek yalan olmaz çünkü iç Anadolu da heryerde yapılan bir çorba . Aslında bizim oralarda buğday yerine döğme denir yani döğme çorbası...Ben bir de ayrıyeten süt ekleyerek yapıyorum...
7 Aralık 2011 Çarşamba
Rulo Börek
Çocukluğumdan beridir yaptığım bir börektir . Aslı sana böreği olsada adını ruloya çevirdim . O zamanlar zannedersem sana yağının içinden çıkmıştı tarifi...Genelde boş vaktimde yaparak derin dondurucuda saklarım...Lazım olduğu zaman buzluktan bir saat önce çıkarmak yeterli oluyor.
Etiketler:
börek,
börekler,
hazır börek,
peynirli börek,
rulo börek
6 Aralık 2011 Salı
Muzlu Pudingli Kurabiye
Bir bu kaldıydı demezseniz puding tozuyla yaptığım hıyır hıyır kurabiyeleri paylaşmak istedim . Biraz klasikten çıkması için benmari usulü çikolata gezdirdim istemezseniz sade olarakta yapabilirsiniz . Hani daha önce de bahsetmiştim kurabiye kutusundan . Haftalık kurabiye yaparak içini doldurduğum kutu . Baktım epeydir o kutu boş duruyor gelen elini bir daldırıyor kutuya boş çıkınca hayal kırıklığı... Dedim daha fazla bekletemeyim ...
Özbek Havuç Salatası
Hani çok sağlıklı ve kolay tatlar vardır ya bu salata da öyle hiç düşünmeden yapabilirsiniz...Resimde de görmüş olduğunuz gibi orjinal özbek tabağıyla sunayım dedim...Güzel arkadaşım Firuze bizlerle paylaştığı birçok güzellikten yalnızca biridir bu salata...Onun da burda kulaklarını çınlatmadan geçemeyeceğim...Bu salatanın orjinal malzemesi olan uksus yani bizdeki sirke ruhu galiba . Bakü de yaşayanlar kolay bulabilir ama o yoksa onun yerine limon yada normal sirke de olabiliyor ( en güzeli uksusla olanı tabi )...
Beşamel Soslu Karnıbahar ( graten )
Karnıbaharı galiba en sevimli hale getirmek diyebiliriz...Karnıbahar sevmeyen oğlum bile afiyetle yedi...
5 Aralık 2011 Pazartesi
Abant Kebabı
Benim lezzetine güvenerek yaptığım hafif bir yemek...Denerseniz sizler de bana hak vereceksinizdir...
4 Aralık 2011 Pazar
Mıhlama
Karadenizin o muhteşem lezzetiyle buluşmaya ne dersiniz ? Tarife başlamadan önce şunu belirtmek isterim bir yemek ancak orjinal yerinde ve malzemesiyle yapılanı en güzelidir . Biz ancak benzetebiliriz fikrindeyim : )
Bazı bölgeler kuymak adını da kullanmaktadır . Orjinal peynirle çok daha güzel olmaktadır. O peynire en yakın olanı telli kaşar veya dil peyniri olabilir. Yağ miktarı biraz daha fazla kullanılsada ben biraz az kullandım .
Bazı bölgeler kuymak adını da kullanmaktadır . Orjinal peynirle çok daha güzel olmaktadır. O peynire en yakın olanı telli kaşar veya dil peyniri olabilir. Yağ miktarı biraz daha fazla kullanılsada ben biraz az kullandım .
3 Aralık 2011 Cumartesi
Karışık Turşu Yapımı
Bir kaç aydır o kadar çok soran oluyor ki turşu yapımını . Hep yakında desem de bir türlü yapamadım.Dün hamile bir arkadaş da sorunca dedim artık tarifi paylaşma zamanı gelmiş . Tarifti verirken malzemeler için miktar belirtmedim hangi sebzeyi ne kadar koymak istemeniz sizin elinizde.Asıl önemli olan nokta turşu kuracağımız kabın büyüklüğüdür.Yani kavanoz kaç litrelikse suyun ve tuzun ölçüsü ona göre yapılır.
2 Aralık 2011 Cuma
Çorbalı Tavuk
Çorbalı tavuk ta nedir demeyin yani hazır kremalı mantar çorbasıyla yapıldığı için bu adı almıştır.Bu tarifi yazın kız kardeşim Eminem den almıştım.Galiba o zaman can kulağıyla dinlemedim ki ne zaman yapmaya kalksam hatırlayamadım.Bugün sabahın nurunda arayarak ameliyathaneye girmeden yakaladım ve aldım tarifi.Bugün yapmaya karar verdim ya artık yapacağım.Tabi o telaşla neyin ne kadar kullanılacağını alamasam da deneyerek bulup yaptım şükür.Yapımı çok kolay ve hafif mutlaka deneyin bence... Çekirdek aile olduğumuz için ben malzemenin yarısıyla tek tek kaplarda yaptım.Siz ne kadar neyde yapacağınıza karar verirsiniz artık.
30 Kasım 2011 Çarşamba
Tavuk Paçası
Genelde beyler paçayı sevsede hanımlar o uğraşlı ve zor olan yemeği yapmaya pek yanaşmazlar.Ben de bundan yola çıkarak yıllar önce tavukla yapımını denedim ve başarılı oldu.Üstelik içindeki sarımsaklı haliylede kış günü içinizi ısıtası sıcacık bir lezzet oluyor...
Etiketler:
çorbalar,
tavuk,
tavuk çorbası,
tavuk yemekleri
Kavurmalı Silikon Poğaça
Bugün yine eski ama vefalı bir tarifimi paylaşmak istiyorum.Silikonlu poaçayı ben kavurmalı yaptım.Birazını da peynirli yaptım tercih sizin.Her ikisini de koyuyorum.Özelliği hamuru yoğurunca mayalanmadan doğrudan tepsiye şekil verilerek dizilmesi ve orada kabarması sağlanır.
28 Kasım 2011 Pazartesi
Aşure
Aşure sevmeyen varmı bilmem ama ben yapmasını çok seviyorum.Aşure sıradan bir tatlı değildir hepinizin de bildiği gibi.Annem biz küçükken önce abdest alır sonra aşure pişirmeye başlardı.Aynı zaman da aşuremiz pişerken Yasin-i Şerif okur yiyenlere şifa olaması için dualar edilirdi.Ayrıca zemzem ve gül suyu olmadan da olmazdı...
Tennuri Çorbası
Antep yöresine ait besleyici ve doyurucu bir çorba.Ben salata eşliğinde yemek olarak yapıyorum.Bol tahıllı Anadolu çorbası.Adı neden böyle mistik bilemiyorum.Galiba tekkelerde de yapılıyordu.Arıştırsam da bulamadım.Yalnız çok lezzetli tavsiye ederim...
27 Kasım 2011 Pazar
Çılbır
Çılbır yapımı çok kolay ve lezzetli bir yemektir.Kökeni Osmanlı saraylarına kadar uzanmaktadır.Basit bir yumurtanın sarımsaklı yoğurtla muhteşem olan tadıdır.Haydi yapalım...
MALZEMELER
MALZEMELER
26 Kasım 2011 Cumartesi
Kilis Tava
Bugün ki yemeğimiz aslında şöyle tepside mahalle fırınına göderilip pişirilsede mecburen ev ortamına taşıdık.Evdeki fırınla yapmaya çalıştım...Fotoğrafım akşam olması sebebiyle çok net olmasada emin olun tadı güzeldi...
25 Kasım 2011 Cuma
Kaymaklı İrmik Helvası
Bugün en kolay ve klasik bir tatlı olan helva yapımını paylaşıyorum.Ben fotoğraf çekimini Biraz acele ederek soğumasını bekleyemediğim için kaymak resimde görüldüğü üzere biraz eridi . Siz bekleseniz iyi olur sevgili hanımlar...
24 Kasım 2011 Perşembe
Balık Pane
Dün artık fırınım isyan etti bozuldu.Bu durum da beni yıldırmadı . Başka alternatifler bularak tariflerimi hazırlamaya devam...Özellikle çocuklarında sevebileceği paneleri ister tavukla ister balıkla yapabilirsiniz. Bunları da ekmek arası kıvırcıkla pek ala çocukların seveceği bir gıda haline getirebilirsiniz.
Etiketler:
ana yemek,
balık,
balık fileto,
balık yemekleri,
pane
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)