MALZEMELER
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml lik)
- 3 yemek kaşığı ılık su
- Yarım su bardağından az eksik erimiş soğumuş tereyağı (1/3)
- 5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 paket instant maya
DOLGU MALZEMESİ
- 70 gr kadar oda sıcaklığındaki tereyağı (1/4)
- 1 su bardağı kahverengi şeker(çok şekerli olduğu için ben iki parmak aşağı kullandım)
- 3 yemek kaşığı tarçın (çok dolu olmasın)
- (Bazı sitelerde arzuya göre ceviz üzüm ve fındık kullanılabilir dese de genelde sadeydi)
GLAZÜR YADA SOSU
- 70 gr eritilip soğumuş tereyağı (paketin dörtte biri gibi )(yada tereyağı yerine 3 yemek kaşığı kremayı denedim daha güzel oldu)
- 1 buçuk su bardağı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 4 yemek kaşığı sıcak su
- Yarım tatlı kaşığı vanilya özü (veya yoksa iki paket vanilya)
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
- 1-2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
YAPILIŞI
- Hamur malzemesi yoğrularak yumuşak ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edilir.
- Üzeri kapatılarak bir saat mayalanması için dinlendirilir.
- Hamur iki parçaya bölünerek merdaneyle açılır.
- Tereyağının yarısını ister el ile isterseniz fırçayla sürülür.(tavada eritmeden oda sıcaklığındaki tereyağı)
- Üzerine atmak için esmer şekerle tarçın karıştırılıp yarısı serpilir.
- İkişer parmak enliliğin de uzunlamasına kesilir.
- Yavaşça çok sıkı olamayan rulolar yapılır.
- Tepsiye ister yağlı kağıt serin isterseniz tereyağıyla yağlandıktan sonra dizilir.(orjinali yağlayın dese de yağlı kağıttaki daha güzel pişti)
- El ile ruloların üzerine hafifçe bastırılır ki pişerken uzayıp devrilmesinler.
- Eğer bu sıklıkta dizerseniz bir bütün olarak çıkarırsınız ;) Demedi demeyin.Çok seyrek olarak tepsiye dizilmeli (ikinci tepsimi seyrelttim ;)
- Yarım saat kadar oda sıcaklığında dinlendikten sonra üzerleri fırçayla çok hafif tereyağı sürülür.
- Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.(yaklaşık 20 dakika )
- Glazür sosu için malzemeler bir tabakta pürüzsüz olana kadar karıştırılıp çörekler sıcakken üzerilerine dökülür.
- Yerken kesinlikle ısıtıp sıcak servis yapılır.
- Tarçınlı rulolar iki şekliyle hazırlanabiliyor.Birincisi benim tarif ettiğim şekliyle.İkincisi ise kalp şeklinde yada yuvarlak bir tepsiye birbirine yakın olarak dizilip o şekilde pişince kalıp gibi birbirine yapışık olur.O şekilde bütün servis yapılır.Bana göre tek tek daha güzel oluyor.
- Afiyet olsun...
Hımm birde hatırlatayım.Bu çörek pişerken evinizin hatta apartmanınızın her yani misler gibi tarçın kokacaktır.Duyurulur...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder