19 Şubat 2011 Cumartesi

Su Böreği

    Geleneksel  lezzetlerin içinde en güzellerinden biridir su böreği . Yerken analarımızı ninelerimızi hatırlamayan veya çocukluğuna gitmeyen varmı bilmem ... Bunun da birçok çeşidi vardır . Tavada , saçda , fırında....Yöresine göre değişse de değişmeyen tek şey muhteşem lezzetidir . Bu tür lezetlerin özellikle çocuklarımızada öğretelimki unutulup gitmesin....Ben bugün fırında olanı tercih ettim...

MALZEMELER

      Hamuru için
      5yumurta
      Alabildiği kadar un
      tuz

iç harcı için

    400 yada500 gr kıyma
    3tane orta boy soğan
    kıyılmış maydanoz
    karabiber,kırmızıbiber
    tuz
    aralarına sürmek için 250 gr kadar tereyağ

YAPILIŞI

   Yumuşak bir hamur yoğrulup 10 dakika dinlendirilir . İç harcı önce kıyma sonra soğan kavrulur . Ocağı kapatıncada baharat ve maydanozu eklenir.
Hamur 8 beze haline getirip oklavayla incecık acılır ama baklava hamuru kadar değil . Tencerede suyu kaynatıp içine 1 tatlı kaşığı limon tuzu biraz da tuz eklenir . Açtığımız yufkaları temiz bir bezin üstüne serip biraz kurutulur . Kaynayan suyun içine atılıp 2 yada 3 dakika kaynatılır . Diğer yandan bir leğene buzlu soğuk su konulur . Ocaktan aldığımız yufkalar bu suya atılır .Yufkalar itinayla tahta kaşıkla alınır . Sudan alınıp bir bez yardımıyla kurulanır . Tepsinin en altına yufka haşlamadan konulur . Hazır olanlar diğer haşlanmış yufkalar yağlanmış tepsiye araları yağlanarak serilir . 4.katta iç harcı konulur . Sonra bu şekilde tamamlanır . Üzerine kalan tereyağı sürülür . 250 derecede ısıtılmış fırına sürülüp üzeri kızarana kadar pişirilir... Afiyet olsun....

1 yorum:

  1. Ben bu boregin lezzetini senin o maharetli ellerinden yedigim icin cok iyi biliyorumm ve yorum yapamiyorum su an oylece kalakaldim yanii:D:D:D

    YanıtlaSil