MALZEMELER ( HAMUR İÇİN)
(1 beze için tarif veriyorum buda zannedersem 6 kişilik olacaktır.Yada şöyle desek tarifi 1 yemek tabağı dolusu pişmemiş mantıya göre düşünelim )
- Yaklaşık 2-3 su barağı un
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
İÇ HARCI İÇİN
- 250 gr kadar kıyma
- 1 soğan
- Karabiber,kırmızı biber,tuz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Arzuya göre nane veya reyhan kurusu
ÇORBASI İÇİN MALZEMELER
- 250 gr kadar parça et ( kemikli olsa daha güzel olur )
- 1 kase nohut
- 2-3 kaşık tereyağı veya sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1-2 kaşık kuru nane
- Pulbiber
- Sumak
YAPILIŞI
- Unun ortasına yumurta,tuz ve çok az su eklenerek çok katı bir hamur yoğrulur. ( suyu azar azar gerektikçe eklenir.)
- Hamur olduktan sonra özleşmesi için biraz daha yoğrulur.
- Üzerini örterek bir kenarda dinlendirilir.
- Soğan incecik kıyıldıktan sonra ( mümkünse sulanmaması için elde doğranır )iç malzemelerin hepsi karıştırılır.
- Hamur oklava yarımıyla açılır.( 2-3 mm lik )
- Bıçak yardımıyla yaklaşık 2 buçuk cm lik karelere kesilir.
- Hazırlanan iç kıymadan ortalarına yerleştirilir.
- Bohça şeklinde kapatılır.
- İçine çok hafif un serpilmiş tepsiye alınır.
- En az 2-3 saat yada akşamdan ıslatılan nohutlar suyu süzülerek düdüklü tencereye konulur.( arzuya göre hazır pişmiş nohut varsa kullanılabilir.)
- Nohutun üzerine kuşbaşı etler,tuz, karabiber ve üzerini örtecek kadar sıcak su konularak 15-20 dakika kaynatılır.( düdüklü tencerede)
- Ayrı bir tencereye yağ konulur.
- Üzerine salçalar ve kuru nane eklenerek biraz kavrulur.
- Üzerine nohutla et sıcak bir şekilde suyuyla birlikte dökülür.
- Suyu kaynayınca mantılar eklenir.
- Yaklaşık yarım saat önceden sıcak suya ıslanmış bir avuç kadar sumak tanesini süzerek suyu tencereye eklenir.
( sumağın görüntüsü )
- Eğer sumak yoksa tabaklara koyunca üzerine normal sumak serpilebilir.
- Yemeğimiz sıcakken servis yapılır.
- Bekleyince şişeceği için yemeden hemen önce pişirilir.( veya bütün malzemeleri hazır edip yiyeceğiniz zaman en son aşaması yanı mantı ekleme işlemi yapılabilir.)
- Afiyetler olsun.
- Biraz uğraştık ama değdi : ) ) )
Merhaba bizim evde sık yapılan ve çok sevilen bir çorbadır ama pek bilinmiyor.Paylaşımınız için teşekkürler sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Mehtap hanım.Galiba sizde de bir Adanalılık var.Yada tanışıklık ...Sevgilerimle...
Sil