20 Aralık 2013 Cuma

Evde Kuzu Tandır Yapımı

     Bu hafta yemeğe çağırdığım misafirlerim için hazırladığım lokum gibi yumuşacık et yemeğim.Bu tarifimi uyguladıktan sonra hani öyle kuzu tandır yemek için mekan aramanıza gerek kalmayacaktır...Hem haşlama gibi yavan değil hemde pamuk gibi bir et.İster bu şekilde biber ve patates kızartması servis yaparsınız.İsterseniz hafif salçalı sosla bezelye-patates kızartması 10-15 dakika fırınlarsınız.Neyse her iki şeklini de şimdi anlatmaya çalışacağım...



MALZEMELER


  1. Bir kuzu kol (yaklaşık bir buçuk kilo oluyor)
  2. 2-3 tane küçük boy kuru soğan
  3. 1 tatlı kaşığı dolusu tane karabiber
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı
  6. 1 küçük tipli çay bardağından bir parmak kadar eksik sıcak su 
YAPILIŞI

  • Et 2-3 parçaya bölünür.
  • Düdüklü tencereye yerleştirilir.
  • Tane kara biber aralarına konulur.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı üzerine sürülür.(tam eritmeden)
  • Soğan soyularak ortadan ikiye kesilerek etlerin üzerine kapatılır.(kuzunun ağır kokusunu alır)
  • Tuz ve sıcak su konularak ocağa konulur.
  • Düdüklü tencerenin ağzını kapatarak orta ateşte on dakika pişirilir.
  • Ocağın altını mum alevi gibi en kısık şekle getirilir.
  • Bu şekilde iki buçuk saat daha pişirilir.(ara sıra tencereyi sallayarak susuz kalmaması için bakılır.Et tencereye yapışmamış olması için.Çünkü ocakların ısısı ve düdüklüler farklı farklı olduğu için )
  • Yani 10 dakika artı iki buçuk saat pişer.
  • Ocağı kapatarak ılıyana kadar beklenir.
  • Eğer bu şekilde servis yapmak isterseniz pilav ve patates kızartmasıyla sunulur.
  • Yada...
  1. Tencerede biriken bir kase etin suyu
  2. 1 yemek kaşığı domates salçası
  3. 1 çay bardağı bezelye
  4. Arzu edilen miktarda küp şeklinde doğranmış patates kızartması.
  • Et suyun da salça karıştırılır.
  • Fırın kabına (çok hassas bir şekilde) yerleştirilen etlerin üzerine gezdirilir.
  • Kızartılmış patates ve bezelye konularak 10-15 dakika fırında pişirilir.
  • Pirinç pilavıyla servis yapılır.
  • İster sade şekliyle ister fırınlanmış yemek halinde muhteşem lezzetteki kuzu tandırımız hazııırr...
  • Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. Çok nefis gözülüyor... Kesinlikle denemeliyim denicemde.Bu arada takiptesin banada beklerim sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogcu amca hoşgeldin.Ziyaretinden geliyorum sanırım blog aleminde yenisiniz :) Hayırlı olsun.Bence de deneyince acaip beğeneceksin.selamlar...

      Sil
  2. Et yemeklerini pişirirken hep zorlanırım bu tarifinizi deneyeceğim.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtap hanım.İnanın en beğenme usta mutfak severler bile ette zorlanıyor.Riski yüksek.Küçük püf noktalara dikkar ederek uygularsanız mutlaka çok memnun olacaksınız.sevgilerimle...

      Sil
  3. HÜLYACIMM NEFİS..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çookk teşekkür ederim Nurşencim...Sevgilerimle...

      Sil