MALZEMELER
- 2 su bardağı kabuksuz,tuzsuz fıstık
- 1 su bardağı şeker (iri tipli 250 ml lik bardak)
- 5-6 damla limon
- 1 vanilya
- 1 yemek kaşığı bal (çok dolu olmayan)
- 1 çimdik tuz
- 5 yemek kaşığı su
- 2 yemek kaşığı kaymak (yada yoksa krema)
- 100 gr tereyağı
- 200 gr bitter yada sütlü çikolata
YAPILIŞI
- Kabuğu soyulmuş fıstıklar yanmaz bir tavada karıştırarak hafif kavrulur.(kabukluysa da zaten bu arada soyulur.
- Çelik orta boy bir tencereye su,şeker,tuz ve limon damlarını koyarak karıştırılır.
- Kaşığı çıkararak bir daha kıvamı olana kadar kaşık kullanılmaz.
- Orta gözlü ocakta altını yarıya kısarak kaynaması beklenir.
- Ara sıra tencereyi tutarak sallanır.
- Yavaş yavaş karemel halini alır.
- Bu arada ara sıra hep tencereyi tutup hafif sallayarak karışması sağlanır.
- İçine kaymak ve tereyağı konularak tahta veya silikon kaşıkla hızlı hızlı karıştırılır.
- Ocak kapatılıp içine bal, fıstık ve vanilya eklenir.
- İçine yağlı kağıt serilmiş 24 cm lik kare tepsiye dökülerek üzeri düzeltilir.
- Benim ki iki ölçü olduğu için 28 cm lik bir tepsiye döktüm.
- Soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
- Tavsiyem 1 saatten sonra çıkarıp istenilen büyüklükte dilimleyerek sonra tekrar dolaba konup bekletilmesi.Çünkü tam donduktan sonra dilimlenmesi zor oluyor (Dilimlerin büyüklükleri arzuya göre kesilir.Ben küçük kare kestim ki ikramlık şeker niyetine olsun diye)
- Çikolata benmari usulü eritildikten sonra donmuş olan kareler çatal yardımıyla çikolataya batırılır.
- Yağlık kağıt serili tepsiye dizilir.
- Çikolataya batırır batırmaz hemen beklemeden dolaba konulur.Beklerse eriyip gidebilir.
İlk bunu deniyeceğim hemde bu akşam :)
YanıtlaSilUmarım memnun olursun :)
SilHarika gorunuyor Hulya abla. Ellerine saglik :)
YanıtlaSilTeşekkürler Selcencim.Hiç değilse içinde ne olduğunu biliyorsun :) selam ve sevgilerimle...
SilEllerinize sağlık afiyetle yedik:)))
YanıtlaSilAfiyet bal şeker olsun Ayşe'cim. :)
Sil