19 Aralık 2013 Perşembe

Snickers (ev yapımı) ve Kutusu

      Geçenlerde evine yeni gittiğim bir arkadaşa hediyem...Markettekileri aramayacak hatta onu bile geçecek tattaki ev yapımı çikolatalar ve tabi ki ona özel yaptığım kutusu.Orjinal tarifi cahide sultanda gördükten sonra kendimce damak tadıma göre değişiklikler yaparak hazırladım.Arzuya göre çikolataya batırmadan da tıpkı krokan benzeri şekerleme olarak da tüketilebilir.Yada fıstık yerine Antep fıstığı,fındık,badem karışımı da yapılabiliyor.Benden uyarması verdiğim tarif çok da yeterli olmuyor isterseniz iki ölçüde yapabilirsiniz...Diyet bozduran tarife hemen kavuşayım derseniz haydi yapımına...



MALZEMELER


  1. 2 su bardağı kabuksuz,tuzsuz fıstık
  2. 1 su bardağı şeker (iri tipli 250 ml lik bardak)
  3. 5-6 damla limon
  4. 1 vanilya 
  5. 1 yemek kaşığı bal (çok dolu olmayan)
  6. 1 çimdik tuz
  7. 5 yemek kaşığı su
  8. 2 yemek kaşığı kaymak (yada yoksa krema)
  9. 100 gr tereyağı
  10. 200 gr bitter yada sütlü çikolata
YAPILIŞI

  • Kabuğu soyulmuş fıstıklar yanmaz bir tavada karıştırarak hafif kavrulur.(kabukluysa da zaten bu arada soyulur.
  • Çelik orta boy bir tencereye su,şeker,tuz ve limon damlarını koyarak karıştırılır.
  • Kaşığı çıkararak bir daha kıvamı olana kadar kaşık kullanılmaz.
  • Orta gözlü ocakta altını yarıya kısarak kaynaması beklenir.
  • Ara sıra tencereyi tutarak sallanır.
  • Yavaş yavaş karemel halini alır.
  • Bu arada ara sıra hep tencereyi tutup hafif sallayarak karışması sağlanır.
  • İçine kaymak ve tereyağı konularak tahta veya silikon kaşıkla hızlı hızlı karıştırılır.
  • Ocak kapatılıp içine bal, fıstık ve vanilya eklenir.
  • İçine yağlı kağıt serilmiş 24 cm lik kare tepsiye dökülerek üzeri düzeltilir.
  • Benim ki iki ölçü olduğu için 28 cm lik bir tepsiye döktüm.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
  • Tavsiyem 1 saatten sonra çıkarıp istenilen büyüklükte dilimleyerek sonra tekrar dolaba konup bekletilmesi.Çünkü tam donduktan sonra dilimlenmesi zor oluyor (Dilimlerin büyüklükleri arzuya göre kesilir.Ben küçük kare kestim ki ikramlık şeker niyetine olsun diye)
  • Çikolata benmari usulü eritildikten sonra donmuş olan kareler çatal yardımıyla çikolataya batırılır.
  • Yağlık kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Çikolataya batırır batırmaz hemen beklemeden dolaba konulur.Beklerse eriyip gidebilir.
  •  Çikolatası donunca çayla yada kahveyle servis yapılır.
  • Sonrada ev yapımı kutuya dizilmiş ve hediye edilmeyen bekler hali... ;)
  • Arzuya göre çikolatasız hali.
  • Afiyet olsun...
NOT ;eğer diyetinizi bozup bir kaç tane kaçırırsanız sorumluluk kabul etmem ;)

6 yorum:

  1. İlk bunu deniyeceğim hemde bu akşam :)

    YanıtlaSil
  2. Harika gorunuyor Hulya abla. Ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Selcencim.Hiç değilse içinde ne olduğunu biliyorsun :) selam ve sevgilerimle...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık afiyetle yedik:)))

    YanıtlaSil