17 Temmuz 2012 Salı

Etli Çoban Payı

     Bülbülü altın kafese koymuşlar da ah vatanım vah vatanım demiş...Bizim de yaşadığımız yerler çok güzel ve kendimizi buralı gibi hissetsek de insan ille de vatan diyor...Türkiye'ye gitmemize 2-3 gün kaldığı için bu hasret biraz daha kendini belli etmeye başladı...Gitmeden bir kaç tarif daha diye derken bir tarif daha çıktı...Çoban payı, gerçekte kuzu kıymasıyla yapılıyor.Etli harç bölümünde birkaç çeşit sebze bulunuyorsa da ben bugün sade yapmayı tercih ettim...Geçelim bu leziz yemeğin tarifine...



MALZEMELER


  1. 1 kg süt danası kuşbaşı ( veya kuzu da olabilir.)
  2. 2-3 tane soğan
  3. Tuz,karabiber,pulbiber ve kekik
  4. 2-3 kaşık yağ ( tereyağı ve sıvıyağ karışımı),
  5. 1 su bardağı sıcak su
PÜRE İÇİN
  1. 1 kg patates kadar ( 5-6 orta boy )
  2. 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  3. Yarım çay bardağı süt
  4. 2 yumurta sarısı
  5. Tuz
  6. 1 kase kadar rende kaşar
YAPILIŞI

  • Kuşbaşı etler yarıya kesilerek küçültülür.
  • Yanmaz tavaya yağ konulup iyice ısındıktan sonra etler atılarak ağzı açık harlı bir şekilde pişirilir.( ara sıra karışarak)
  • Yarım halka soğanlar ince doğranarak et kavrulmaya başlayınca eklenir.
  • İkisi birlikte kavrulur.( soğan pembeleşene kadar)
  • Kaynar 1 bardak sıcak su eklenerek tavanın kapağı kapatılır.
  • Et haşlanarak suyu çekilince baharatları eklenir kapatılır.

  • Haşlanmış patatesin kabukları soyulduktan sonra sıcakken tereyağı ve süt eklenip ezilir.
  • Pürüzsüz hale gelince içine yumurta sarıları eklenerek karıştırılır.
  • Fırın kabına konulan etin üzerine yavaşça patates püresi yayılarak etler görünmez hale getirilir.



  • Üzerine kaşar serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında üzeri kızarana kadar bekletilerek sıcak servis yapılır.



  • Afiyet olsun...

5 yorum:

  1. ellerine sağlık nefis görünüyor,mmmm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Reyhan.Evet çok lezzetliydi inkar edemiycem ;)))

      Sil
  2. Hülyacım nefis bir yemek olmuş. Ellerine sağlık.
    Eti sebzesi içinde ve lezzetli.
    Afiyet olsun, sevgiler Pırıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Pırılcım...Evet aynen her şeyi içinde...

      Sil
  3. Hoşgeldin Beril safalar getirdin...

    YanıtlaSil