16 Mayıs 2012 Çarşamba

Elde Açma Çıtır Börek

     Uzun süredir bir börek açayım diyordum...Nasip bu güneymiş...Çıtır çıtır yerken seni sende alacak bir şey...Haydi hemen yapımına geçelim...



MALZEMELER ( HAMURU İÇİN)

  1. 3 su bardağı un
  2. 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
  3. 1 yemek kaşığı tuz
  4. 1 yumurta
  5. Alabildiği kadar su
İÇ MALZEME İÇİN

  1. Yarım kilo kıyma
  2. 3-4 kaşık yağ ( sıvı ve tereyağı karışımı)
  3. 2-3 tane soğan
  4. Tuz,karabiber
AYRIYETEN

  1. 150 gr kadar tereyağı ( içine sürmek için)
  2. 2-3 kaşık tereyağı üzerine sürmek için 
YAPILIŞI

  • Un havuz yapılarak malzemeler konulup ele yapışmayan ama çok yumuşak olamayan bir hamur elde edilir.
  • Hamur olduktan sonra pürüzsüz olana kadar uzun süre yoğrulur.
  • 10 tane beze haline getirilir.

  • Üzeri örtülerek 15 dakika dinlendirilir.
  • Kıyma suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Yağ ve kıyılmış soğan eklenerek iyice kavrulur.
  • Tuz ve karabiber eklenerek kapatılır.
  • İçine sürülecek tere yağı oda sıcaklığında bekletilir.
  • Bezeler tek tek servis tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Yumuşamış olan tere yağından el ile iyice yayarak sürülür.
  • Tek tek yağ sürerek üst üste konulur.
  • Bu şekilde buzdolabında on dakika bekletilir ki kolay açılsın.
  • Sonra bu hamuru açabildiğiniz kadar açın.( tepsi kadar filan)  
  • Dört parçaya keserek her birini katlayıp buzdolabına konulur.( diğerlerini açarken erimemesi için)
  • Bir parçasını merdaneyle biraz daha büyüterek açılıp  uzunlamasına ikiye kesilir.
  • Üzerine kıymalı harçtan yayarak çok sıkı olmayan bir rulo yapılır.( çok sıkı olursa içi çiğ kalabilir)
  • Bu şekilde 8 tane rulo elde edilir.
  • Üzerilerine eritilmiş tereyağı sürerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir.

  • İkişer parmak enliliğin de kesilerek servis yapılır.
  • Afiyet olsuuunnn...

2 yorum:

  1. valla şimdi deniycam sonucu yazarım..teşekkürler cadhide hanım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin.Beğeninize sevindim...Ama ben Hülya ;)

      Sil