MALZEMELER
- 1 poşet kakaolu krem şanti ( yarım su bardağı soğuk sütle yani 100 ml )
- 1 poşet orman meyveli krem şanti ( yarım su bardağı sütle)
- 1 poşet sade krem şanti ( yarım su bardağı sütle)
- 4 yumurta
- 1 vanilya
- 1 buçuk çay bardağı toz şeker
- 2 limon kabuğu rendesi (varsa 1 tatlı kaşığı limon aroması)
- 1 tatlı kaşığı nescafe ( arzuya göre 2 kaşık da olabilir)
- 1 paket yulaflı bisküvi (burçak)
- 50 gr tereyağı
- 1 kg kadar çilek
- 50 gr sütlü çikolata
YAPILIŞI
- Krem şantiler ayrı ayrı üç kase de çırpılıp dolaba konulur.
- Yumurtaların akı ve sarısını itinayla ayırıp derin kaselere konulur.(Birbirine hiç karışmasın)
- Yumurta akının üzerine bir tutam tuz atarak yaklaşık on dakika kadar köpük olana kadar mikserle çırpılır.
- Mikserin telini yıkayıp kuruladıktan sonra yumurta sarılarının üzerine toz şeker atılarak on dakika kadar mikserle çırpılır.(krem haline gelene kadar)
- Bu tarifin püf noktası yumurtaları köpürtme işlemidir.
- Yumurtanın akı,sarısını ve vanilyayı yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak karıştırılır.
- Buzdolabında ki ayrı ayrı kaselerdeki krem şantiler çıkarılır.
- Köpük yumurtayı üçe bölerek Krem şantilerin üzerilerine yine tahta kaşıkla paylaştırılır.
- Orman meyveli krem şantinin üzerine 1 yemek tabağı kadar orman meyvesi veya ikiye kesilmiş çilek eklenir.
- Mikserle 1 dakika kadar karıştırılır.(köpüğünü söndürmeden)
- İkinci olarak kakaolu krem şantinin üzerine nescafe atılır.( arzuya göre damla çikolata da kullanılabilir)
- Mikserle 1 dakika kadar çırpılır.
- Üçüncü olarak sade krem şantinin üzerine limon aroması (varsa)ayrıyeten de ince rendelenmiş limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılır.
- Yulaflı bisküvi incecik ezilir.(robotta daha çabuk oluyor)
- Erimiş tereyağı eklenerek karıştırılır.
- Kelepçeli kalıp veya silikon kek kalıbının içine streç film serilir.(silikon ise streçe gerek yok)
- İlk olarak çilekli parfe yayılarak düzeltilir.
- Üzerine limonlu bölüm konulur.
- En son kahveli bölümü de koyduktan sonra kalının üst kısmına bisküvi kırığı konularak el ile hafif sıkılaştırılır.
- Üzeri streçle kapatılır.
- Bir gece buzdolabının buzluk bölümünde bekletilir.
- Çikolata benmari usulü eritilir.
- Çilekler batırıldıktan sonra yağlı kağıda aralıklı dizerek buzdolabında donması beklenir.
- Parfe servis yapılacağı zaman ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.
- Çikolatanın kalanı yağlı kağıt külah yapılarak parfenin üzerine gezdirilir.
- Çilekler dizilerek bekletmeden servis yapılır.
- Kesilerek tabağa konulur.
- Mümkünse rahat bir koltuğa arkanıza yaslanarak oturulur.
- Önce parfenin üzerindeki çilek alınır.
- Çıtırt diye ısırılır yenir.
- Sonra...
- Bir kaşık aldıktan sonra ohhhh misler gibi yenir...
- Afiyet olsun...İçiniz ferah olsun...
NOT; arzuya göre üzerine çikolata,çikolata sosu veya meyve sosu dökülerek de servis yapılabilir.
Veya içine arzu edilen meyveler koyarak neyli yapacağınıza siz karar verebilirsiniz.
şahane görünüyor bayıldım, ellerine sağlık
YanıtlaSilBeğeni ve yorum için çok teşekkürler...selamlar...
SilHülyacım bu parfeye bayıldım doğrusu.
YanıtlaSilRenkli parfeleri ben de çok seviyorum. Bol çilekli ve vanilyalı versiyonunu ben de yeni uyguladım. limon ve kahve tadı nefis olmuş ellerine sağlık.
Çok teşekkürler...Bende bunları yapmayı çok seviyorum.Tamamen doğaçlama ne gelirse olanları ;)selam ve sevgiler...
Silmuhteşem olmuş hülyam hepsini alsam olurmu:)))
YanıtlaSilOlur olur Ayşecik niye olmasın;) teşekkürler...
SilHülyacım ellerine saglık , nefis olmuş..Yazın hayatımızı bu lezzetli parfeler kurtarıyor..bende sık sık yapıyorum .sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Nursen...Evet cankurtaran tarifler bunlar...Hem ev yapımı,hemde dondurmayı aratmayan serinlikte...Sevgiler...
SilMerhabalar,
YanıtlaSilBloğunuzu yeni keşfettim çok beğendim.
Parfenizin sunumu harika olmuş, ellerinize sağlık :))
Sizi izlemeye aldım, bana da beklerim.
http://fatoscatadlar.blogspot.com/
Güzel paylaşımlar da görüşmeyi diliyorum,
İzmir'den kucak dolusu sevgiler,
Hoş geldiniz,sefalar getirdiniz...Beğeniniz için çok teşekkürler...Hemen ziyareti iadeye geleceğim...Bakü'den selam ve sevgilerimle...
Silay itibari ile parfe sezonu açılmıştır :) bu sene hiç yapmadım ama çilek bitmeden bir kere yapmak lazım.eline sağlık canım nefis görünüyor...
YanıtlaSilAynen canım bende misafirlerime zaten yaz sezonu açılmıştır diyerek ikramlarımı yaptım.Yorum ve beğenin için teşekkürler...
SilHulya abla sofran harikaydi her zamanki gibi. Bu parfeyi tadanlardan biri olarak herkese tavsiye ederim. Cok guzel bir lezzet olmus. Ellerine saglik. Sevgiler...
YanıtlaSilÇünkü misafirlerim de harikaydı...Teşekkürler Selcen'cim yine gelmenizi iple çekerek bekleyeceğim inşaallah ;) Sevgilerimle...
Sil