MALZEMELER
- 1 paket lazanya
- Yarım kilo ayıklanmış doğranmış temiz ıspanak
- 1 orta boy soğan
- 2-3 kaşık zeytinyağı
- Tuz ve karabiber (orjinalde kullanıldığını bilmiyorum ben ekledim)
- 250 gr ricotta peynir (krema,lor ve labneye yakın bir tat ama en çok da sanırım lor olabilir)
- 1 topak mozarella (yoksa kaşar veya dil peyniri olabilir)
- 3-4 kaşık permesan peynir (olmazsa olmaya bilir)
BEŞAMEL SOS
- 3 su bardağı soğuk süt (200 ml lik su bardağıyla)
- 1 çay bardağı un (küçük tipli çay bardağı)
- 75 gr kadar tereyağı
- 1 kaç çentik muskat cevizi (yoksa olmaya da bilir ama acayip tat veren bir şey )
- Tuz
YAPILIŞI
- Soğan dörde bölünerek geniş bir tavaya konulur.
- Üzerine zeytinyağı konularak kısık ateşte kavrulur.
- Yıkanıp kurulanarak doğanmış ıspanak eklenir.
- Karıştırıp beş dakika kavrulur.
- Ocağı kapattıktan sonra tuz ve karabiber atılıp karıştırılır.
- Hafif ılıyınca ricottanın ağzı açılıp suyu varsa süzülür.
- Ispanağa eklenerek karıştırılır.
- Ayrı bir yerde tencerede tereyağı ve un karıştırılarak hafif kavrulur.
- Üzerine soğuk süt dökülerek çırpma teliyle hızlıca karıştırılır.
- Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir.(muhallebiden daha cıvık kıvamlı olacak)
- Eğer koyuysa süt eklenerek kaynatılabilir.
- Muskat ve tuzu eklenerek kenara alınır.
- Lazanya yapılacak tepsi yağlanır.
- İçine lazanyalar dizilir.
- Üzerine ince bir tabaka beşamel sos yayılır.
- Üzerine ıspanaklı harçtan yayılır.(ben ıspanak katını beş kat yaptığım için beşe bölerek kullandım ama lazanyanın yüksekliği sizin tercihinize kalmış)
- Tekrar lazanya dizilir.
- Yine beşamel ve ıspanaklı harç bu şekilde malzeme bitene kadar katları yapılır.
- En üstüne sürmek için beşamel sos bırakılır.
- Beşamel sosla üzerini kapattıktan sonra ezilmiş mozarella ve permesan peynirleri serpilir.
- Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Sıcakken servis yapılsa da 5-10 dakika bekleyen lazanya daha kendini çekerek katları diri görünmektedir.
- Afiyet olsun...
Lazanya bizde çok seviliyor ama nedense bana biraz zahmetli geldiği için fırın makarna yaparak kandırıyorum:))Nefis gözüküyor ellerinize sağlık.Sevgiler..
YanıtlaSilAslında hazır hamur olduğu için sanki kolay gibi zannedilse de aşamalar epey yoruyor.Eğer seviliyorsa yapılmaya değiyor.Yorum için teşekkürler Mehtap hanım...
SilTeşekkürler hoşgeldiniz.Sevgiler...
YanıtlaSil