14 Ocak 2014 Salı

Zeytinyağlı Ispanak Kökü

          Ispanak kadar kökü de besleyici bir sebze olsa da sanırım sevmeyen o kadar çok insan var ki ;) Benim bu tarifim ıspanak sevenlere gelsin ;) Azerbaycan'da ıspanaklar biraz baby ıspanak olduğu için bu kökleri toplamak için on yüz bin kere ıspanaklı bir şeyler yapmak zorunda kaldım ;) Türkiye'de ıspanakların o kadar kelli felli kökleri var ki sanırım bu yemekten yapılmayı hak ediyorlar.Biz küçükken annem ekşili mercimekli bir ıspanak kökü yapardı ama tarifi henüz öğrenmedim.Umarım onu da yaparım bir gün...haydi yapımına geçelim...



MALZEMELER


  1. 500 gr ıspanak kökü
  2. 2 orta boy kuru soğan
  3. 2 orta boy havuç
  4. 3 yemek kaşığı topak dolmalık pirinç
  5. 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  6. Yarım limon
  7. 1 tatlı kaşığı şeker
  8. 1 tatlı kaşığı tuz
  9. Karabiber
  10. 1 buçuk su bardağı sıcak su
  11. 2-3 yemek kaşığı çam fıstığı (arzu edilirse)
YAPILIŞI

  • Dolmalık pirinci tuzlu ılık suya ıslatarak yarım saat bekletilir.
  • Soğan ince yemeklik doğranarak zeytin yağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Havuç soyulup kibrit çöpü kalınlığında doğranır.
  • Soğana ekleyerek biraz kavrulur.(on dakika kadar)
  • Ayıklanmış yıkanmış ve sirkeli suda bekletilmiş ıspanak kökleri tencereye eklenir.(kökler çamur kum barındırabilir)
  • Bir-iki karıştırdıktan sonra ıslanan pirinç yıkanarak tencereye konulur.
  • Şeker,tuz,limon suyu ve karabiberi atılır.
  • Üzerine sıcak suyu eklenerek 15-20 dakika pişirilir.
  • Pişip pişmediğine baktıktan sonra ocağı kapatarak soğuyana kadar hiç açılmaz.
  • Fıstıkları bir tavaya koyarak hafif kavrulur.
  • Yemeği servis tabağına koyduktan sonra üzerine limon dilimleri ve fıstıklar konularak soğuk servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder