Aslında paylaştığım tarif arrabiata soslu ıspanaklı
Ravialoni desek daha doğru olurdu.Yani resimde görülen el yapımı ıspanaklı
ricottalı makarna (İtalya'dan taze olarak getirmiştim) Şimdi makarnanın
yapımını veremediğim için sadece arrabiata sosunun tarifini veriyorum.(ilerde
makarnanın yapımını da vereceğim)Arrabiata sos yapımı çok kolay acı ve lezzetli
bir sos.Arzu edilen makarnada kullanılabilinir.Arrabiata kızgın anlamına
gelmektedir.Yani acı...birde makarnanın olmazsa olmazı permesan peyniri. Mutlaka
kullanılıyor.Yalnızca balıklı makarna da permesan kullanılmıyor.Fesleğen
İtalyan mutfağınında en çok kullanılan lezzet.Roma'da yöresel ürünler pazarında gezerken
bir çok çeşidi olan kuru baharatlar gördüm ve bazılarını aldım.Bunların içinde
ortak olan baharat ise fesleğen.Kuru pesto karışımları vardı...Her evde kolayca
bulunan malzemelerle yapabileceğiniz sosu merak ediyorsanız hemen yapımına
geçelim...
MALZEMELER
- 2-3 diş
sarımsak
- 1-2 yemek
kaşığı kıyılmış taze fesleğen(yoksa 1 yemek kaşığı kurusu kullanılabilir)
- Karabiber,acı kırmızı biber veya pul biber
- 3-4 yemek
kaşığı zeytinyağı
- 5 tane
iri, kırmızı,olgun domates
- 1 çay bardağı permesan peyniri (üzerine atmak
için)
- Makarna
YAPILIŞI
- Sarımsak
soyularak iyice ezilir.
- Domatesler
soyularak incecik doğranır.
- Geniş bir
tavaya iyi cins ZEYTİNYAĞI konularak ısınınca içine domates
konulur.(yalnızca kremalı makarna soslarında tereyağı kullanılır)
- Karıştırıp
ağzı kapatılarak kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir.
- Ezilmiş
sarımsak atılarak karıştırıp tekrar bir kaç dakika pişirilir.
- Kapağı
açıp fesleğen,baharat ve tuzu eklenerek kapatılır.
- Kaynamış
suya tuz atarak makarna içine atılır.( makarnanın içine asla zeytinyağı
konulmaz)
- 8-10
dakika haşladıktan sonra süzülür.(soğuk sudan geçirilmez)
- Makarna
yapmada en önemli kurallardan biri de haşlanmış makarnanın üzerine asla
sosu eklenmez.Makarna ocakta ki sos tavasına konularak 1-2 karıştırıp öyle
ocak kapatılır.
- Tavada 1-2
dakikadan çok bekletilmez.Yoksa makarna şişerek sosu içine çeker tadı
bozulur.
- Ertesi
güne bırakılmadan pişirilir pişirilmez tüketilir.Servis tabağına konularak
üzerine arzu edilen miktarda permesan peyniri serpilir.
- Süsleme amaçlı taze fesleğen kullanılabilir.(ben
bu mevsimde bulamadım )
- Afiyet
olsun...
- Beni takip
etmeye devam ederseniz en kısa zamanda diğer sosları da paylaşacağım...
nefis görünüyor tatlım ellerine sağlıksevgiler..
YanıtlaSilTeşekkürlür canım :) sevgilerimle...
Silbekliyoruz takipteyiz canım, bayılırım makarna ve soslarına.
YanıtlaSilEn kısa zamanda inşaallah ama sırada ıspanaklı ricottalı lazanya var:)
Sil