Özellikle kabak oymasını beceremeyenler için yapımı oldukça kolay etli bir dolma.ben renkli olsun diye kapya biberde kullandım...
MALZEMELER
- 4 tane ince yemeklik kabak
- 3 tane orta kalınlıkta kapya biber
- 250 gr kuzu kıyma
- 4 yemek kaşığı ince köftelik bulgur
- 1 orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 7-8 dal maydanoz
- Karabiber,kırmızı biber ve tuz
SOS İÇİN
- 2 diş sarımsak
- 2 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
ARZUYA GÖRE üzerine sarımsaklı veya sade yoğurt
YAPILIŞI
- Kabak yıkadıktan sonra 2 şer parmak enliliğinde kesilir.
- İçi iki tarafı açık şekilde halka gibi oyulur.(içinden çıkanlarla da kabak çorbası yapılabilir.)
- Biberin başı ve uç kısmı çıkarıldıktan sonra aynen kabak gibi kalın halka şeklinde kesilir.
- Dolmanın iç harç malzemesi bir tepsiye koyarak aynen çiğ köfte yoğurur gibi on dakika kadar yoğrulur.
- Sebzelerin iç kısmı doldurulur.
- Sebzeler tencereye dizilir.
- Ayrı bir tencerede zeytinyağı,ezilmiş sarımsak ve salça konularak hafif kavrulur.
- Üzerine rendelenmiş domates eklenerek kavrulur.
- Üzerine bir su bardağı sıcak su koyarak kapağını kapatıp beş dakika kaynatılır.
- Ocağı kapatıp içine fesleğen atılır.(arzuya göre)
- Tencerede dolmaların üzerilerine kaşıkla tek tek sos dökülür.
- Kalan sosu tencereye dökerek eğer çok az ise suyu bir çay bardağı daha sıcak su ekleyerek ocağın üzerine konulur.
- Kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir.( ara sıra bakılır)
- Ocağı kapatarak 10 -15 dakika dinlendikten sonra servis yapılabilir.
- Arzuya göre üzerine yoğurt dökülebilir.
- Afiyet olsun...Sofranız bereketli olsun...
Bayılırım,dolamalrın en güzeli bence...ellerinize sağlık..
YanıtlaSilEvet aynen Nurşencim...Çok teşekkürler...
Sil