12 Mart 2014 Çarşamba

Ispanaklı Börek (el açması)

      Günaydınlar olsun...Bu gününüz çok güzel olsun sevgili hanımlar ve beyler...Sabah güne başlamadan şöyle misler gibi çıtır çıtır bir daha çıtır bir börekle sizi buluşturmanın zamanı geldiğini düşünüyorum ;) Aaa bu el açması yapamam filan diye şartlanmayın.Gayette güzel yaparsınız hatta dadanıp hep yaparsınız;) Öncelikle bu güzel tarifi sevimli, becerikli ve iyi bir takipçim olan yeğenim Semra'nın tarifi olduğunu demeden geçersem haksızlık etmiş olurum.Taa aylar öncesinden almış olduğum tarifi paylaşma kısmeti bu günmüş.Ee birazda mutfak tecrübesine göre ufak eklemeler yaparak bu hale geldi.İç harç olarak böreğe çok yakışan ıspanak kullanmış olsam da siz arzunuza göre kıymalı veya başka bir harç kullanabilirsiniz.(peyniri belki kuru olması açısından tavsiye etmem)Neyse merak etmişsinizdir. Hemen tarife geçelim...



MALZEMELER (HAMUR)


  1. 1 yumurta
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. 2 çay bardağı su (küçük tipli çay bardağı)
  6. Alabildiği kadar un (yaklaşık 3 buçuk dört su bardağı un alıyor)
Orjinalinde un,tuz ve sudan oluşan bir hamurdur.

İÇ HARCI

  1. 1 orta boy kuru soğan
  2. 1 bağ çok kalın dallı olmayan taze soğan
  3. 3 bağ yada 1 büyük çukur kap dolusu yıkanıp kurulanarak doğranmış ıspanak.(Bakü'deki ıspanak bağları biraz küçük)
  4. 2 kaşık tereyağı veya sıvı da olabilir.
  5. Tuz ,karabiber ve pulbiber
  6. 1 kase ezilmiş beyaz peynir (yada arzu ettiğiniz peynir)

AYRICA


  1. 250 gr tereyağı (arasına sürmek için)
  2. Üzeri için 1 yumurta sarısı ve 1-2 yemek kaşığı tereyağı yada sıvı yağ

YAPILIŞI


  • Hamur malzemelerini karıştırarak çok yumuşak olmayan( ama mantı hamuru kadar sert olmasın )bir hamur elde edilir.
  • Hamur pürüzsüz olana kadar yoğurduktan sonra ağzını kapatarak bir kenara dinlenmeye alınır.
  • Soğan küçük doğranarak tavaya biraz yağ ekleyip kavrulur.
  • İçine baharatlar ve kıyılmış taze soğan eklenerek ocaktan alınır.
  • İyice kurutulmuş doğranmış ıspanağın üzerine gezdirilir.
  • Peyniri de ekleyerek el ile iyice ezerek karıştırılır.
  • Hamurdan 10 kat tepsinin altı için 8 yada 9 kat üzeri için bezeler alınır.Eğer isterseniz 8 altı için 6 kat da üzeri için de olabilir.(yani araya ıspanaklı harç koyarak altı ve üstü diye anlattım)
  • Bezelerin büyüklükleri yaklaşık iri bir ceviz kadar olsa yetiyor.
  • Tereyağı eritilerek soğutulur.
  • Her bir beze merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Soğumuş tere yağından fırçayla her yerine sürülür.
  • Bu şekilde on kat yaptıktan sonra onuncu kata yağ sürülmez.
  • Bu şekilde ikinci katı hazırlarken hamur katları buzdolabında dinlendirilir.(yağları donması için)
  • İkinci katın bezeleri de bu şekilde açılıp yağlanarak buzdolabına konulur.
  • On kat olan ilk açtığımız hamurları alarak merdaneyle veya oklavayla büyük tepsi boyutuna getirilir.
  • Arasına iç harçın hepsi konularak yayılır.
  • İkinci kat hamurlarda tepsi büyüklüğünde açılarak ıspanağın üzerine serilir.
  • Bıçakla kare kare kesilerek üzerine yumurta sarısı ve yağ karışımı sürülür.(piştikten sonra kesilmesi zor oluyor)
  • Önceden ısınmış 180-200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Eğer ertesi gün için börek yapmak istiyorsanız böreği hazırladıktan sonra üzerine yumurta sürmeden streçle kaparak buzdolabında bir gece bekletilebiliyor.(hatta daha güzel oluyor)
  • Benim fırınım ve tepsisi küçük olduğu için aynı bezeleri ikiye bölüp küçülterek iki küçük tepsi yaptım.(ama o şekilde çok oyaladığı için zor oluyor)

  • İçinde tereyağı olduğu için ılık bir şekilde servis yapılması tavsiye olunur.
  • Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Tariflerinizi çok beğendim. Sitemizde düzenlediğimiz bloglara özel çekilişe katılmak isterseniz siteme beklerim.

    http://www.selmamutfakta.com/2016/02/bloggerlara-ozel-cekilis.html

    YanıtlaSil