MALZEMELER (HAMUR)
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay bardağı su (küçük tipli çay bardağı)
- Alabildiği kadar un (yaklaşık 3 buçuk dört su bardağı un alıyor)
Orjinalinde un,tuz ve sudan oluşan bir hamurdur.
İÇ HARCI
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 bağ çok kalın dallı olmayan taze soğan
- 3 bağ yada 1 büyük çukur kap dolusu yıkanıp kurulanarak doğranmış ıspanak.(Bakü'deki ıspanak bağları biraz küçük)
- 2 kaşık tereyağı veya sıvı da olabilir.
- Tuz ,karabiber ve pulbiber
- 1 kase ezilmiş beyaz peynir (yada arzu ettiğiniz peynir)
AYRICA
- 250 gr tereyağı (arasına sürmek için)
- Üzeri için 1 yumurta sarısı ve 1-2 yemek kaşığı tereyağı yada sıvı yağ
YAPILIŞI
- Hamur malzemelerini karıştırarak çok yumuşak olmayan( ama mantı hamuru kadar sert olmasın )bir hamur elde edilir.
- Hamur pürüzsüz olana kadar yoğurduktan sonra ağzını kapatarak bir kenara dinlenmeye alınır.
- Soğan küçük doğranarak tavaya biraz yağ ekleyip kavrulur.
- İçine baharatlar ve kıyılmış taze soğan eklenerek ocaktan alınır.
- İyice kurutulmuş doğranmış ıspanağın üzerine gezdirilir.
- Peyniri de ekleyerek el ile iyice ezerek karıştırılır.
- Hamurdan 10 kat tepsinin altı için 8 yada 9 kat üzeri için bezeler alınır.Eğer isterseniz 8 altı için 6 kat da üzeri için de olabilir.(yani araya ıspanaklı harç koyarak altı ve üstü diye anlattım)
- Bezelerin büyüklükleri yaklaşık iri bir ceviz kadar olsa yetiyor.
- Tereyağı eritilerek soğutulur.
- Her bir beze merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açılır.
- Soğumuş tere yağından fırçayla her yerine sürülür.
- Bu şekilde on kat yaptıktan sonra onuncu kata yağ sürülmez.
- Bu şekilde ikinci katı hazırlarken hamur katları buzdolabında dinlendirilir.(yağları donması için)
- İkinci katın bezeleri de bu şekilde açılıp yağlanarak buzdolabına konulur.
- On kat olan ilk açtığımız hamurları alarak merdaneyle veya oklavayla büyük tepsi boyutuna getirilir.
- Arasına iç harçın hepsi konularak yayılır.
- İkinci kat hamurlarda tepsi büyüklüğünde açılarak ıspanağın üzerine serilir.
- Bıçakla kare kare kesilerek üzerine yumurta sarısı ve yağ karışımı sürülür.(piştikten sonra kesilmesi zor oluyor)
- Önceden ısınmış 180-200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Eğer ertesi gün için börek yapmak istiyorsanız böreği hazırladıktan sonra üzerine yumurta sürmeden streçle kaparak buzdolabında bir gece bekletilebiliyor.(hatta daha güzel oluyor)
- Benim fırınım ve tepsisi küçük olduğu için aynı bezeleri ikiye bölüp küçülterek iki küçük tepsi yaptım.(ama o şekilde çok oyaladığı için zor oluyor)
Tariflerinizi çok beğendim. Sitemizde düzenlediğimiz bloglara özel çekilişe katılmak isterseniz siteme beklerim.
YanıtlaSilhttp://www.selmamutfakta.com/2016/02/bloggerlara-ozel-cekilis.html
Çok teşekkür ederim.
Sil