MALZEMELER (10 tane simit için)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 5 su bardağı un (bakılır gerekirse ekleme yapılabilir)
- 3 tatlı kaşığı toz maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
ÜZERİ İÇİN
- 1 çay bardağı pekmez
- Yarım çay bardağı su
- 3 yemek kaşığı şeker
- 2 su bardağı kadar susam(eğer kavrulmamış susam ise tavaya koyarak kısık ateşte sürekli karıştırarak kavrulup soğumaya bırakılır.)
YAPILIŞI
- Hamur yoğurularak yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
- Bu şekilde beş dakika kadar yoğrulup pürüzsüz bir hamur elde edilir.
- Üzeri kapatılarak 45 dakika kadar mayalanması beklenir.
- Üzeri için 3 kaşık şeker ve yarım çay bardağı su tavada 2-3 dakika kaynatılır.
- Ocaktan alınca içine pekmez konularak karıştırılır.
- Hamurdan 20 tane beze alınır.(Her iki bezeden bir simit olacaktır.)
- Bezeler hafif yuvarlanarak tezgahın üzerine dizilir.
- İki tanesini alarak yuvarlayıp yaklaşık 30 cm lik çubuklar elde edilir.
- İki çubuğu kıvırarak sarılır.İstenirse havaya kaldırıp dolanabilir.
- Kıvrılınca yuvarlanarak simit şekli verilir.
- Tabaktaki pekmezli şerbetin içine batırarak masanın üzerine dizilir.
- Bu şekilde hepsi tamamlandıktan sonra simitler hafif kuruması için 10-15 dakika daha beklenir.
- Tabaktaki kavrulmuş susamın içine bolca batırarak her tarafı susamlanır.
- Yağlı kağıt serili tepsiye dizilerek 20-25 dakika daha bekletilir.
- Önceden ısınmış 220 derecelik fırında üzeri kızarıp çıtır olana kadar pişirilir.
- Gördünüz çıtır simitleri yapmak hiç de zor değilmiş değil mi?
- Yalnız eksik olan bir şeyi var maalesef sokak simidi dedik ya.Eee hani bunun sokak tozu ve egzoz dumanı derseniz...İşte o biraz eksik oldu ;)
- Afiyet olsun...
Çocuklar çok sever denemek lazım :)
YanıtlaSilEvet bencede ama büyükler de çocuklar kadar seviyor...selam ve sevgiler...
YanıtlaSilDediğiniz gibi sokakta satılanlar çoğu toz toprak içinde hatta bir de kafasında tepside satanlar var. Bir keresinde sormuştum nasıl düşürmeden geziyorsun diye, ağabey günde 10 kere düşer , toplarız dedi. Düşünün artık. Ellerinize sağlık nefis olmuşlar.
YanıtlaSilAynen bende hep aynı şeyi düşünüyorum.Düşürmeden nasıl ? Demek ki tadını tozlardan alırmış :) yorum için teşekkürler...
Silellerinize sağlık.çok nefis görünüyorlar..
YanıtlaSilÇok teşekkürler Fatma hanım.Beğenmiş olmanıza sevindim...
SilEllerinize sağlık. Uyarınız için teşekkür ederim. :) Googleden bakıp yazmıştım.. aynen ordan almıştım.. Sürç- i lisan mış demek düzelttim canım.
YanıtlaSilTeşekkürler...bende öyle bir yanlışlık olduğunu tahmin etmiştim :)
Sil