20 Mart 2014 Perşembe

Nişastalı Kolay Börek (milföyle)

         Şimdi mutfakta uğraşmayı çok sevmese de çıtır börekleri sevenleri alayım lütfen ;) Özellikle bu böreği misafirlerinize ikram ettiğinizde şu soruyla karşılaşacaksınız.Hangi marka milföy kullandınız? Çünkü nişasta sayesinde olağan üstü çıtırlık ve lezzet elde edeceksiniz.İç harç olarak kıymalı karaköy böreği iç harcı kullandım.Siz arzunuza göre iç hazırlayabilirsiniz.(ama bu iç harcı kesinlikle tavsiye ederim) Böreğimizin nasıl yapıldığını merak ettiyseniz hemen başlayalım sevgili hanımlar ve beyler...



MALZEMELER (24 TANE MİNİK RULO BÖREK İÇİN)


  1. 12 yaprak milföy hamuru (yani ikili bir şekilde yapışık olan 6 tane milföy)
  2. 1 kase mısır nişastası
  3. Üzerine 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ
İÇ HARCI İÇİN

  1. 400 gr kadar kıyma
  2. 2 orta boy kuru soğan
  3. 3 yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ karışık kullandım.(kıymanın yağlılık oranına göre artılıp eksilebilir)
  4. Karabiber,kırmızı biber ve tuz
  5. 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
  6. 2-3 yemek kaşığı çam fıstığı
YAPILIŞI

  • Kıyma bir tavaya konularak suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • Suyunu çekince yağ ve ince yemeklik doğranmış soğanlar eklenerek ocağın altı kısılır.
  • Ara sıra karıştırılarak kavrulur.
  • Kuş üzümlerini yıkayarak sıcak suda 15 dakika bekletilir.
  • Tavaya çam fıstığını koyarak ocağı kısıp renk alana kadar fıstıklar kavrulur.
  • Kavrulan kıymanın içine baharatlar ve suyu süzülmüş üzüm ve kavrulan fıstıklar eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Milföy hamurlarını buzluktan çıkararak on dakika kadar dışarıda bekletilir.
  • İkili bir şekilde olan milföyü merdaneyle çok az açılır.Yani neredeyse iki katı olana kadar.
  • Çay süzeği yardımıyla her yerini kaplayacak şekilde mısır nişastası elenir.(işin sırrı ve püf noktası burada yani milföyün fazla yağını alarak böreğimizi çıtırlaştıran unsur)
  • İç harcı ince uzun bir şekilde konulur.
  • Yavaşça çok sıkmadan rulo yapılarak dört eşit parçaya kesilir.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerilerine yağ ve yumurta sarısı karışımı sürülür.
  • Fırın 180 derecede ısıtılır.
  • Üzeri nar gibi kızaran kadar pişirilir.
  • Çıtır çıtır nefis börekler hazıır...
  • Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. MIMMMM.OSA NASIL YERDİMM,ÇITIR,ÇITIR..ELLERİNE SAĞLIK HÜLYACIM..bENDE SIK SIK YAPIYORUM,HER YİYEN BAYILIYOR..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim sağol canım :) ımm yenmez mi çıtır çıtır...

      Sil