26 Haziran 2014 Perşembe

Kadayıf Lokumu

      Bugün dünyaya yeni teşrif eden bir bebişe giderken hazırladığım tatlım.Doğaçlama yapıldığı için adını da saray sarması veya lokuma benzediği için kadayıf lokumu koydum.Kadayıfla hazırlanan bu tür tatlıları hazırlarken bazı arkadaşlardan duyduğum muhallebinin kadayıfı yumuşatmasıdır.Eğer usulüne uygun yaparsanız asla yumuşamayacağını sizde göreceksiniz.Nasıl derseniz? Kadayıfı kısık ateşte uzuun süre kavrulması ve en önemlisi şekeri ekledikten sonra yine yavaş yavaş karemelize olurken kadayıfların kıtırlaşmasıdır.Bu ister tepside ki isterseniz kuplardaki kadayıflı muhallebide usul aynıdır.Bu da benden size küçük bir sır olsun ;)Gelelim yapılışına.



MALZEMELER


  1. 250 gr taze kadayıf
  2. 7-8 yemek kaşığı toz şeker
  3. 1 su bardağı iri doğranmış ceviz
  4. 100 gr tereyağı
MUHALLEBİ

  1. 1 litre süt
  2. 100 gr tereyağı 
  3. 1 su bardağı şeker
  4. 1 su bardağı un
  5. 2-3 parça damla sakızı
İÇİ İÇİN

  1. 2 poşet krem şanti (1 kutu oluyor)
  2. 250 ml soğuk süt
YAPILIŞI

  1. Kadayıfı yarım saat kadar buzlukta beklettikten sonra (doğraması kolay olsun diye) bıçakla küçük doğranır.
  2. Geniş bir tavaya tereyağıyla birlikte koyarak kısık ateşte sık sık karıştırarak kavrulur.
  3. Arada cevizi de ekleyerek birlikte kavrulur.
  4. Pembeleşince şekerini ekleyerek yine kısık ateşte on dakika daha kavrulur.(dikkat edin bu aşama tehlikeli yanmasın)
  5. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  6. Muhallebi için tencereye yağ,un,şeker,ezilmiş damla sakızı ve süt konularak karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir.
  7. Bir kenara alarak soğumaya bırakılır.
  8. Büyük kare fırın tepsisinin içine yan yana streç yayarak üzerine kadayıf yayılır.(tamamen soğuk olacak)
  • Üzerine 10-15 dakika kadar mikserle çırpılmış muhallebi yavaşça yayılır.


  • Krem şanti çırpılarak muhallebinin üzerine yayılır.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Sabaha kadar dinlenen tatlıları kıvırmadan önce ince uzun kesilir.
  • Yavaşça streçin ucuyla kıvırarak rulo yapılır.
  • Tabağa dizilir.



  • Afiyet olsun...


2 yorum:

  1. Hülyacım harika görünüyor.
    Kıtır kadayıf ve muhallebisi bir arada ve hafif bir tatlı olmuş.
    Ellerine sağlık cnm:))

    YanıtlaSil