3 Haziran 2014 Salı

Düşük Kalorili Kızartma

         Belki de birçoğunuzun yaptığı özellikle yaz günlerinde ister kahvaltı ister hafif bir yemek olarak tüketilebilecek bir yemek.Ben yinede bilmeyen yapmayan varsa paylaşmak istedim.İsterseniz yoğurt yada domates sosuyla yapabilirsiniz.Sanırım 3-4 kişilik olabileceği için içine konulan yağ miktarını ona göre belirledim.Eğer siz tek kişilik yaparsanız ona göre yağı da kısarsınız.



MALZEMELER


  1. 2 patlıcan
  2. 2-3 tane kabak
  3. 2 kırmızı kapya biber
  4. 2-3 tane yeşil biber
  5. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  6. Tuz
YOĞURT SOS

  1. 1 kase susuz yoğurt
  2. 2 diş sarımsak
  3. 4-5 dal dereotu
DOMATES SOS

  1. 2-3 tane olgun domates
  2. 2-3 diş sarımsak
  3. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 tutam taze kıyılmış fesleğen (veya kuru fesleğen)
  5. 1 çay kaşığı pulbiber veya kırmızı biber
  6. Tuz
YAPILIŞI

  • Patlıcanlar alacalı soyularak küp şeklinde doğranır.
  • Kabaklar ve ayıklanmış biberlerde aynı büyüklükte doğranır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.
  • Sebzeler konularak üzerine incecik zeytinyağı gezdirilir.(eğer püskürten bir şey varsa yağı onunla püskürtmek daha güzel sonuç verir.)
  • Üzerine hafif tuz serperek sebzeleri harmanlayıp karıştırdıktan sonra tepsiye ince yayılır.
  • Önceden ısınmış 200 derecede sebzeler kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Servis tabağına alınarak eğer yoğurt sos kullanılacaksa malzemeyi karıştırarak üzerine gezdirilir.
  • Domates sos yapılacaksa sarımsak ezilerek tavaya yağla birlikte konularak bir kaç saniye kavrulur.
  • Üzerine kabuğu soyularak doğranmış domates konulur.
  • Hafif tuz ve biber eklenerek on dakika kadar kavrulur.
  • Ocaktan alınırken içine fesleğen atılır.
  • Domates sos sıcakken gezdirilerek servis yapılır.
  • Hem lezzetli hemde hafif kızartmamız hazır.
  • Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Ben artık bütün kızartmalarımı fırında yapıyoru.Gönül rahatlığıylada yiyoruz..llerine sağlık Hülyacı.Çok lezzetli görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende son bir kaç yıldır fırını tercih ediyorum.Lezzetinden bir şey kaybetmiyorsa niye boşuna kalori değil mi? Yorum için teşekkürler Nurşencim.

      Sil
  2. Kızartma en sevilen şey ama zararından dolayı sık yiyemiyoruz. Bu usul nefis. Bazen patatesi yapıyordum böyle iyi ki hatırlattınız. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özellikle yaz günlerinde yapılabilecek en güzel şey.Patatesin pişme süresi daha uzun olduğu için bende onu tek başına yapıyorum.(ama baharat ekleyerek )Yorum için teşekkürler İlhan bey.

      Sil