MALZEMELER
- 150 gr tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri (200 ml lik küçük tipli su bardağı olsun)
- 1 su bardağı mısır nişastası
- 1 çay bardağı sıvı yağ (küçük tipli çay bardak)
- 1 yumurta
- 1 vanilya
- 1 çay kaşığı (dolu olmasın) kabartmatozu
- 3 su bardağı un
- Kakao (koyuluğuna göre değişeceği için ortalama 2-3 tatlı kaşığı olsun)
YAPILIŞI
- Oda sıcaklığındaki tereyağı yoğurma kabına koyulur.
- Üzerine un ve kakao hariç diğer malzemeler eklenerek yavaş yavaş yoğrulur.
- Unun iki buçuk bardağı kontrollü olarak eklenir.(kalan yarım bardak un sonra eklenecek)
- Yumuşak bir hamur elde edilir.
- Bu hamurda iki ayrı ayrı yumurta kadar hamur alınır.
- Bir parçasına yaklaşık bir tatlı kaşığı kakao eklenerek yoğrulur.Eğer çok yumuşaksa bir tutam un atarak pürüzsüz hale getirilir.
- Diğer yumurta kadar olan hamura iki tatlı kaşığı kakao eklenerek yoğrulur.(kakaonun rengine göre azaltılıp çoğalabilir.)
- Eğer kakaolu değilde diğer yaptığım gibi pembiş yapmak isterseniz hamurdan aldığımız iki parça hamurun birine bir tutam kırmızı gıda boyası diğerine ise 2 tatlı kaşığı kakao konulur.
- Kalan beyaz olan kurabiye hamuruna ise kalan un eklenerek biraz daha katılaştırılır.(hamur asla taş gibi olmasın)
- Ben size göstermek için ikisinden yaptım siz bu şekilde ama açık olan hamurda bir tane hazırlarsınız.
- Hamurlar bir tabağa konularak üzeri streçle kapatılır.
- Buz dolabında yaklaşık 15-20 dakika dinlendirilir.
- Açık kahve olan hamur yuvarlanıp oklava gibi yapılır.
- Koyu olan hamur ince uzun açılarak içine açık olan hamur uzatılır.
- Koyu olan hamurun kenarları yavaşça kaldırıp kapatılarak açık olan içinde kalacak şekilde kapatılır.
- Kapattıktan sonra bıçakla ince ince kesilir.
- Beyaz olan hamur merdaneyle açılarak üzerine aralıklı olarak renkli parçalar dizilir.
- Eğer kesilen parçalar açılan hamurun üzerine çok sık yerleştirilirse açınca desenler birbirine yapışır.Bu da güzel olmaz dikkat edin.
- Desenleri yerleştirdikten sonra üzerine yağlı kağıt sererek üzerinden merdaneyle çok hafif açılır.
- Bisküvi kalıbıyla yada bardakla kesilerek yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
- Önceden ısınmış 180 derecelik fırında pembeleşmeden alınır.
- (Kenarlarda kalan parçaları da birbirine yapıştırarak bir kaç kurabiye daha elde ettim.Ziyan olmaması adına)
Çok şık olmuşlar,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilCok tesekkur ederim.Selam ve sevgiler...
YanıtlaSilHülyacım ellerine sağlık çok şık bir kurabiye.
YanıtlaSilBen de bu tarifi deneyenlerdenim. Biraz uğraştırıyor ama bu şıklığa değer bence
Bir kaç güne Yayınlayacağım inş. Sevgiler cnm.
Tesekkurler canim.Evet ugrastiriyor ama ben hep sonucu guzel oluyorsa ugrasmayi sevenlerdenim :) seninde si.diden ellerine saglik.Sevgiler.
SilEline sağlık canım benimde favorim oldu bloğa kiuamadm
YanıtlaSilTesekkurler Ayse selamlar.
SilHakikaten çok şirinler. Bu kurabiye işi aldı başını gidiyor bloglarda. Bir yapma özürlü ben kaldım galiba. Elinize sağlık nefis gözüküyorlar.
YanıtlaSilTesekkurler İlhan bey.Evet aynen biraz mutfaga hevesi olan herkesi galeyana getirip yaptiriyor paylasilan resimleri :)
SilBende kahve çekirdeği,benekli yada leopar kurabiye ve trileçeyi sıraya ekledim..Bugün yarın fırsat bulup yapıcam inşaAllah..Hülya Hanım bende az ıspanaklı yeşil renk elde etmeyi düşünüyorum..Sizinde ellerinize sağlık nefis görünüyorlar afiyetler olmuştur..
YanıtlaSilCok tesekkur ederim akasyakokusu.İspanagin kurabiyenin o kiyir dokusunu bozabilecegi geldi aklima.Selamlar...
YanıtlaSil