MALZEMELER
Kurabiye için
- 1 yumurta
- 250 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (küçük tipli)
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- Yarım paket kabartmatozu
- 1 paket vanilya
- 1 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
- Alabildiği kadar un
- Limon kabuğu rendesi (arzu ederseniz)
Karameli için
- 1 su bardağı şeker ( iri tipli 250 gr lık su bardağıyla)
- 5-6 damla limon suyu
- 1 vanilya
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 çimdik tuz
- 5 yemek kaşığı kaynar su
- 2 yemek kaşığı kaymak (yoksa krema)
- 100 gr tereyağı
Ayrıca
- 1 buçuk su bardağı tuzsuz fıstık (daha bol fıstıklı isterseniz 2 su bardağı olsun )
- 50 gr kadar bitter çikolata
YAPILIŞI
- Oda sıcaklığındaki tereyağıyla bütün malzemeler karıştırılıp ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
- Kabın ağzı streçle kapatılıp buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
- Dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına alışması için 1-2 defa el ile basıp yoğrulur.
- İki yağlı kağıt arasında merdaneyle ince açılır.(yağlı kağıtla açınca pürüzsüz yüzey olur)
- Bisküvi kalıbıyla (yoksa bardakla)kesilerek yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizilir.
- Önceden ısınmış 180 derecelik fırında pembeleşmeden alınır.
- Kendine gelmesi için bir kenarda soğutulur.
- Soğuyan kurabiyeler bir tepsiye dizilir.
- Fıstıklar yanmaz yağsız bir tavaya koyarak tahta kaşıkla karıştırarak kavrulur.(dikkat edin çabuk yanıyor)
- Eğer yer fıstığınız kabukluysa zaten bu işlemde kabukları soyulur.
- Orta boy çelik bir tencerede su, şeker, tuz ve limon damlaları koyarak karıştırılır.
- Kaşığı çıkararak bir daha kıvamı olana kadar kaşık kullanılmaz.
- Orta gözlü ocakta altını yarıya kısarak kaynaması beklenir.
- Ara sıra tencereyi tutarak sallanır.
- Yavaş yavaş karamel halini alır.
- Bu arada tencereyi hafif sallayarak karışması sağlanır.
- İçine kaymak ve tereyağı konularak tahta kaşıkla hızlıca karıştırılır.
- Ocak kapatılıp içine bal ve vanilya konulur.
- İlk sıcaklığı geçince kurabiyelerin üzerine kaşıkla konulur.
- Eğer çok sıcak koyarsanız akar.Soğuk olursa da katılaşacağı için ara ısıyı bulmak lazım.
- Üzerindekiler donmadan hemen fıstıklar dizilir.
- Bir kenara yada koyup karamelin donması beklenir.
- Çikolata benmari usulü eritilip üzerilerine incecik akıtılır.(ben bu işlemi buzdolabı poşetine çikolatayı koyup iğneyle delerek yapıyorum)
- Arzuya göre daha fazla bir miktar çikolatayla tamamen kapatılabilir.
çok tahrik edici... ye beni diyor... ellerinize sağlık ;)
YanıtlaSilAynen bol tahrikkar bol kalori ama guzel :) yorum icin tesekkurler.Selamlar
SilEllerine saglik Hulyacim.
YanıtlaSilSagolasin Samirecim.Amerikaya gidip geldik gorusmek isterdim olmadi.
SilBayıldım zaten snickersı severi bir de kurabiye olunca nefis
YanıtlaSilYapiminda biraz ugrassanda kesinlikle tavsiye ederim.Tesekkurler selamlar.
Sil