Bugün çocukluğumdan beri yapmasını da sunmasını da sevdiğim nefis şık ve lezzetli yemeği yayınlamak istedim...Size bir sır vereyim ben bu tarifle ne misafirler ağırladım bir bilseniz...Bazıları rulo köfte veya rosto köfte desede ben dalyan diye almıştım tarifini...Tabi yılların içinde tarifte ufak tefek değişimler yapmadı değilim...Bu köfte öyle fırına atıp giderek pişirilmez gidip gelip sosundan kaşıkla alıp üzerlerine dökülmeli ki üzeri nar gibi kızarsın...İstenirse sade köfte yada yanında benim yaptığım gibi bezelye harcıyla pişer.Bezelyeyi içine koyanlarda var ama o şekilde kesince çok şık durmuyor bana göre...İstenirse garnitür yada onun yerine hafif kızarmış ( veya kızarmamış ) patates konulabilinir...Yanında püreyle servis te olabiliir...Ben her olasılığı yazayımda seçim ve sunum sizin zevkinize kalmıştır sevgili hanımlar veya beyler ...
- 700 gr. yağlı kıyma ( yağsız olursa çatlar )iki defa çekilmiş
- 1 tane kuru soğan
- 1 çay bardağı galeta unu
- 1 yumurta
- Tuz ve arzu edilen baharatlar ( ben karabiber , kırmızı biber kullandım )
- Yarım paket kabartmatozu
- Kıyılmış maydanoz ( istenirse )
- 1-2 dilim bayat ekmek içi
Bu malzemeleri çiğ köfte yoğurur gibi iyice yoğurup derin bir kaba alarak ağzı streçle kapatılır.Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir.
- 1 kavanoz bezelye
- 1 kavanoz havuç patates garnitür ( arzu edilirse yada elma dilim patates )
- 1 yemek kaşığı domates salçası ( arzu edilirse birazı biber )
- 1 -2 yemek kaşığı tereyağı
- 1-2 su bardağı sıcak su
- 3 tane haşlanmış yumurta
- 2-3 tane düzgün selvi boylu havuç
YAPILIŞI
- Buzdolabında dinlenmiş olan köfte içine streç yayılmış fırın kabına alınır.
- El ile bastırarak dikdörtgen bir şekle getirilir.
- Sık sık elini suya batırarak köftenin yüzeyi düzlenir.
- Haşlanmış havuçlar ve yarıya kesilmiş katı pişmiş yumurtalar dizilir.
- Streçin ucundan tutarak el yardımıyla rulo haline getirilir.
- Köfte sarılır.
- Yavaçca streç altından alınır.
- Tepsinin ortasına köte konulur.
- Bezelye açılıp kenarlarına dökülür.
- Salça sulandırılıp üzerine gezdirilir.
- Elma dilim patates veya garnitür eklenir.
- Bir kürdan yardımıyla köfteye delikler açılır.
- Tereyağını küçük parçalar halinde köfte ve bezelyelere paylaştırılır.
- En son sıcak su gezdirilir.
- Yaklaşık 180 derecelik sıcak fırına sürülür.
- Her on dakikada bir açıp kaşıkla sosundan üzerine gezdirilir.
- Yaklaşık 50-60 dakika fırında üzeri nar gibi olana kadar pişirilir.
- Afiyetler olsun efendim...
- Pilav eşliğinde sunumu öneririm...
Su guzelim kofteyi bensiz yediniz yaaa ah ah diger yediginiz seyler gibi.sizi afeetmiycem :)))
YanıtlaSilbunu yiyen dalyan gibi oluyormusta...
YanıtlaSil