25 Eylül 2011 Pazar

Güveç


      Küçüklüğümde yurt dışında yaşadığımız için yaz tatillerinde Türkiye ye gelmek en büyük eğlenceydi bizim için...Elimize tutuşturulan bilmem kaç paralarla mahalle bakkallarına koşup deterjan kokulu kaymaklı bisküiler alır yanındada kapağı orada açılmış meyveli gazoz.( tabi her defasında da çamaşır tozu kokuyo der o bisküiyi yemezdim ) ...ama o minicik bakkal dükkanına gidip birşeyler almak işin en önemli kısmıydı bizim için...Değişik ya yoktu alamanyalarda öyle yerler...Bir diğeride evde birşeyler hazırlayıp mahalle fırınına gönderip orada pişirtmek.Üzeri gazete kağıdıyla kapatılırdı elin yanmasın diye...Biz çocuklar için çok güzel birşeydi ağzın sulanarak oturup pişmesini beklemek...İşte güveç te onlardan biri ...Tabi artık o imkanlar yok yaşadığımız yerlerde... ( gerçi Türkiye de  pişirilebilecek  fırınlar var ) ama  hala evlerde her defasında o tadı arayarak hazırlanan güveçler hayatımızdan çıkmadı şükür...Yine toprak güveç tencerelerde ister evdeki fırında istersen de ocağın üzerinde her iki haldede ağzı hiç açılmadan yavaş yavaş pişirilir...Bir saat sürmeli pişmesi tabi ki bir saatte dinlenmesi...Onca yoruldu tabi pişmekten...



MALZEMELER

  1. 1 kg topak tombul patlıcan ( güveç her patlıcandan olmaz çünkü sulanır )
  2. Yaklaşık 700-800 gr. ( miktar size kalmış ) az yağlı kuzu eti ( veya yağı ve ne eti olması size kalmış )
  3. 7-8 tane olgun kabuğu alınmış domates
  4. 5=6 tane yeşil biber
  5. 1-2 baş sarımsak ( sarımsak bol olmalı )
  6. 1-2 soğan ( konmayada bilinir )
  7. Eğer et yağlı değilse bir kaşık tereyağı veya kuyruk yağı  bunlar yoksa sıvıyağ konulabilinir.( taze kuyruk güvecin en önemli malzemelerindendir )
  8. Yarım kaşık domates yarım biber salçası
  9. Tuz ve pulbiber
YAPILIŞI


  • Patlıcan alacalı soyulur.
  • Üzerine az tuz atıp bir saat kadar dinlendirilir.
  • Sonra üzerine bol su dökerek yıkanır.El ile iyice sıkarak süzeğe alınır.
  • Güvecin içi yağlanır.
  • Eğer kuyruk yağı kullanılacaksa doğranmış yağlar  kavrulur.Ocaktan alınır.
  • Doğranmış kuzu etlerinin üzerine salça , soğanın hepsi ( yarım halka doğranmış ) , sarımsağın yarısı ve tuz biber konulur.
  • El ile iyice yoğrulur.
  • Üzerine suyu tamamen sıkılıp kağıt havluyla kurulanmış patlıcanların tamamı konularak bastırılır.
  • Doğranmış yeşil biberler ve domateslerin tamamı konulup bastırılır.
  • Kalan sarmsaklar aralara sıkıştırılır.
  • En son tuz yağ tamamen zevkinize göre ayarlanır.
  • Orta dereceli firinda veya kısık ocakta yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Eğer ocakta pişerse ben folyoyla tencerenin kapağını sarıp kapatıyorum hava almasın diye.
  • Piştikten sonra ağzını hiç açmadan dinlendirilir.
  • Bir saat kadar sonra pilavla birlikte  de servis yapılabilinir.
  • Yemeğimizde hafif acı kullanılması lezzet verecektir eğer severseniz...
  • Afiyet olsun... 
  •  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder