MALZEMELER
- 250 gr oda ısısında bekleyerek yumuşamış tereyağı yada margarin
- 3 adet bütün yumurta
- 2 adet yumurta sarısı
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı esmer şeker (200 ml lik su bardağı)
- 1 yemek kaşığı nescafeyle yapılmış yarım su bardağı kahve (şekersiz yalnızca sıcak su ekleyerek)
- Yarım su bardağı pekmez
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- Yarım çay kaşığı yeni bahar
- 1 paket kabartma tozu
- 2 paket vanilya
- 2 tatlı kaşığı toz zencefil
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 3-4 tane karanfil (havanda ezilmiş)
- 2 tane kakule (hil)içinin tohumlarının ezilmiş hali
- 1 tutam muskat cevizi( bıçakla kazıyarak)
- 1 fiske karabiber
- 1 fiske tuz
Üzeri için
- 100 gr krema (yarım paket)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 80 gr bitter çikolata
YAPILIŞI
- Fırın 180 derecede ısıtılır.
- Şeker hariç bütün kuru malzemeler bir kapta karıştırılır.
- Pekmez ve kahve bir kapta karıştırılır.
- Tereyağı mikserle krem gibi olana kadar çırpılıp şeker eklenir.
- Açık beyaz renk alana kadar çırpılır.
- Teker teker yumurtalar kırılıp çırpılır tekrar kırılıp tekrar çırpılır.
- Yumurtaların hepsi (sarılarda dahil )bu şekilde bitirilir.
- Şeker tamamen erimiş olduğunda un ile başlayarak sıra ile biraz unlu karışım biraz kahveli karışımdan konularak mikserle çırpılır.
- Bu şekilde iki -üç postada bütün malzeme bitirilerek karıştırılır.
- Yağlanmış kek kalıbına dökülerek sıcak fırına konulur.
- Yaklaşık 50 dakika kadar pişirip bıçakla bakıldıktan sonra fırından alınıp soğutulur.
- Şekli şimaline bakarak ee normal bi kek işte demeyiin.Pişerken o evi saran koku var ya seni senden alan cinsten.
- Eğer üzerine çikolata isterseniz oda sıcaklığındaki tereyağıyla krema benmari usulü ısıtılır.
- İçine çikolata parçaları atılarak sürekli karıştırıp pürüzsüz bir sos elde edilir.
- Kekin her tarafına eşit olarak yayılıp sürülür.
- Çikolata soğuyup donunca servis yapılır.
- Ertesi güne kekiniz biraz daha güzelleşiyor.Daha ertesi gün nasıl olur ? Onu hiç bir zaman öğrenemeyeceksiniz çünkü kalmayacaktır.
İsterseniz bu kekte kullanılan baharatları hazırlayarak bir kavanozda saklayıp gerektiğinde azar azar kek ve kurabiyelerde kullanılabilinir.
- Afiyet olsun.
Tam bir baharatsever olarak kekinize bayıldım mutlaka deneyeceğim sevgiler
YanıtlaSilMutlaka 😌 pişman olmazsınız.sevgiler
SilHülya ablamm çok enfes gözüküyor. .defterime kaydediyorum. Mutlaka deneyeceğim. Muhabbetle.
YanıtlaSilİnşaallah denersin çol çocuğa şu kış gününde şifalıdır.teşekkürler selamlar...
Sil