15 Mart 2013 Cuma

Lahana Sarması (etli)

    Merhabalar sevgili takipçilerim...Son günlerdeki telaşlı halim, gönderdiğimiz misafirimiz, yarım kalan tablom ve tamamlama gayretim, bir türlü bir şeyler paylaşmaya fırsatım olmadı...Umarım çok bekletmedim...Kış günü yapılabilecek en güzel yemeklerden biri olan lahana sarmasını bilmeyen yapamayan veya Hülyacasını merak eden varsa hemen buyurun yapımına...




MALZEMELER


  1. 1 kg lık sarmalık lahana ( sarmalık da nasıl olurmuş derseniz şöyle lahana katları daha yeşilimsi,ince ve çok sıkı olmayandır)
  2. 1 su bardağı dolmalık topak pirinç
  3. 300-400 gr orta yağlı kıyma  ( en güzeli dana kuzu karışımı)
  4. 2 yemek kaşığı ince bulgur(dolmanın lezzeti)
  5. 5-6 diş sarımsak
  6. 2 orta boy kuru soğan
  7. 1 yemek kaşığı domates salçası
  8. 1 yemek kaşığı biber salçası
  9. 1 demet maydanoz
  10. Yarım demet taze nane
  11. 1 tatlı kaşığı kimyon (mutlaka)
  12. 1 tatlı kaşığı kara biber
  13. 1-2 tatlı kaşığı pul biber
  14. 1 çay bardağı zeytinyağı
  15. 1 limon suyu
  16. 1 tane ince doğranmış acı yeşil biber
YAPILIŞI

  • Tencereye sıcak su konulup kaynatılır.
  • Lahananın üst kısmından bıçakla hafif ayıracak gibi kestikten sonra kaynara suya oturtarak yapraklarının yırtmadan açılması beklenir.
  • Tekrar çıkararak yapraklar kolayca açılıp sıcak suya atılarak 1-2 dakika kaynatılır. 
  • Sıcak sudan alıp hafif ılıyınca yapraklar uzunlamasına ikiye keserek sert damarlı yerleri kesilerek çıkarılır.
  • İç malzemenin hepsi yeşillikler hariç doğranarak iyice karıştırılır.
  • Limonu sıkılıp eklenir.
  • En son ince kıyılmış yeşillikler eklendikten sonra sarmaya hazır olur.
  • Bir parça lahanayı tabağa koyduktan sonra içine 1 yemek kaşığı kadar iç harçtan konulur.
  • Kenarları içe doğru katlanır.
  • Düzgün ve sıkı bir şekilde sarılır.
  • Tencerenin içine kesilen lahana saplarını döşedikten sonra (dibi tutmasın diye)sırayla sarmalar dizilir.
  • İkince kat sarmaları da aksi taraftan dizerek malzeme bitene kadar sarılır.
  • Üzerine ayrıyeten 1-2 yemek kaşığı zeytin yağı ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir.
  • Sarmaların üzerine ters bir yemek tabağını kapatarak üzerine ağırlık konulur.(sarma taşı varsa da olur yoksa 1 kasenin içine su doldurarak yavaşça konulur.
  • Bu şekilde düzenek kurmamın sebebi şakur şukur kaynarken lahanaların açılıp dağılması için.
  • Üzerine sarmaları kapatacak kadar sıcak su eklenir.
  • Önce harlı ateşte kaynayana kadar sonra altını kısarak yaklaşık 50-60 dakika kadar pişirilir.
  • Pişip pişmediğine baktıktan sonra kalan suyunu süzmek için tencerenin kapağını yarım kapatarak yavaşça suyu bir kaba süzülür.
  • Tencerenin kapağını kapadıktan sonra mümkünse tencereyi bir sofra bezine dolayarak yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir.
  • Ilık yada sıcak servis yapılır.
  • Afiyet olsun...
NOT,bir çok şekilde lahana sarması yapılsa da ben annemden gördüğüm şekliyle paylaştım umarım memnun kalırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder