MALZEMELER
- 1 kg lık sarmalık lahana ( sarmalık da nasıl olurmuş derseniz şöyle lahana katları daha yeşilimsi,ince ve çok sıkı olmayandır)
- 1 su bardağı dolmalık topak pirinç
- 300-400 gr orta yağlı kıyma ( en güzeli dana kuzu karışımı)
- 2 yemek kaşığı ince bulgur(dolmanın lezzeti)
- 5-6 diş sarımsak
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 demet maydanoz
- Yarım demet taze nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon (mutlaka)
- 1 tatlı kaşığı kara biber
- 1-2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 limon suyu
- 1 tane ince doğranmış acı yeşil biber
YAPILIŞI
- Tencereye sıcak su konulup kaynatılır.
- Lahananın üst kısmından bıçakla hafif ayıracak gibi kestikten sonra kaynara suya oturtarak yapraklarının yırtmadan açılması beklenir.
- Tekrar çıkararak yapraklar kolayca açılıp sıcak suya atılarak 1-2 dakika kaynatılır.
- Sıcak sudan alıp hafif ılıyınca yapraklar uzunlamasına ikiye keserek sert damarlı yerleri kesilerek çıkarılır.
- İç malzemenin hepsi yeşillikler hariç doğranarak iyice karıştırılır.
- Limonu sıkılıp eklenir.
- En son ince kıyılmış yeşillikler eklendikten sonra sarmaya hazır olur.
- Bir parça lahanayı tabağa koyduktan sonra içine 1 yemek kaşığı kadar iç harçtan konulur.
- Kenarları içe doğru katlanır.
- Düzgün ve sıkı bir şekilde sarılır.
- Tencerenin içine kesilen lahana saplarını döşedikten sonra (dibi tutmasın diye)sırayla sarmalar dizilir.
- İkince kat sarmaları da aksi taraftan dizerek malzeme bitene kadar sarılır.
- Üzerine ayrıyeten 1-2 yemek kaşığı zeytin yağı ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir.
- Sarmaların üzerine ters bir yemek tabağını kapatarak üzerine ağırlık konulur.(sarma taşı varsa da olur yoksa 1 kasenin içine su doldurarak yavaşça konulur.
- Bu şekilde düzenek kurmamın sebebi şakur şukur kaynarken lahanaların açılıp dağılması için.
- Üzerine sarmaları kapatacak kadar sıcak su eklenir.
- Önce harlı ateşte kaynayana kadar sonra altını kısarak yaklaşık 50-60 dakika kadar pişirilir.
- Pişip pişmediğine baktıktan sonra kalan suyunu süzmek için tencerenin kapağını yarım kapatarak yavaşça suyu bir kaba süzülür.
- Tencerenin kapağını kapadıktan sonra mümkünse tencereyi bir sofra bezine dolayarak yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir.
- Ilık yada sıcak servis yapılır.
- Afiyet olsun...
NOT,bir çok şekilde lahana sarması yapılsa da ben annemden gördüğüm şekliyle paylaştım umarım memnun kalırsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder