30 Mart 2013 Cumartesi

Karnıkara Salata

    Sağlığımız açısından son derece faydalı olan bakliyatlar yüksek oranda lif,mineral ve bitkisel protein içermektedir.Yani anlaşılan vazgeçilmez gıdaların başında gelir.Bu gıdalarla arası çok da hoş olmayan çocuklar yada büyükler için alternatif  bir salata olabilir...



MALZEMELER



  1. 1 su bardağı kuru börülce
  2. 1 çay bardağı konserve mısır
  3. 3-4 tane közlenmiş kırmızı biber
  4. 1 kase dolusu çekirdeği alınmış yeşil zeytin.
  5. 7-8 tane taze soğan (yeşil dal kısımları kullanılır.)
  6. 4-5 dala taze nane
  7. Yarım demet dereotu.
SOSU İÇİN

  • 1 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
YAPILIŞI

  • Akşamdan ılık tuzlu suya kuru börülceler ıslatılır.
  • Sabaha kadar ıslanıp şişen börülceler defalarca yıkadıktan sonra üzerine kayar su dökülerek kaynamaya bırakılır.
  • Kaynamaya başlayınca süzeğin içine dökülerek koyu renkli suyu akıtılır.
  • Tekrar üzerine kaynar su dökülüp yumuşayana kadar kaynatılır.
  • Yeşillikler ince kıyılır.
  • Kırmızı biber ince doğranır.
  • Yeşil zeytinler halka halka doğranır.
  • Soğumuş olan börülce ile kalan bütün malzemeler karıştırılır.
  • Sos yapımı için küçük kapaklı bir kavanozun içine bütün malzeme konularak kapağı kapatılır.
  • Beş dakika kadar aşağı yukarı sallayarak malzemenin birbirine karışması sağlanır.(püf nokta)
  • Servis yapılacağı zaman sosla buluşturup karıştırılır.
  • Üzeri arzu edilen ( içinde olan) malzemeyle süslenir.
  • Ben köz biberi kesme tahtasına koyup parizyen kaşıkla kesip çıkararak kırmızı puanlar elde ettim.
  • Afiyet olsun...Yiyenler şifa bulsun...Hanenizden misafir eksik olmasın...

10 yorum:

  1. İsminede ,kendinede bayıldım..Çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nursen...Selam ve sevgiler...;)

      Sil
  2. Çok severm çoook.
    Eline saglik canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok lezzetli oluyor.Yorumun için çok teşekkürler canım...selamlar...

      Sil
  3. Ellerine sağlık Hülya,
    Salata nefis görünüyor.
    Çok severim börülceyi, bizde karnıkara olarak değilde börülce olarak bilinir.
    Geçenlerde bende salatasının resimlerini çektim ama önceliği çorbaya verince salatasının tarifini yayınlamak sonraya kaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin sefalar getirdin Muhterem...Aslında bizde de börülce olarak bilinir.Karnı karayı bir yerlerden duydum daha hoşuma gittiği için bu adı koydum;)))Bizim burada Azerbaycan'da da zannedersem böğrü kara diye duymuştum.Hani şekil itibariyle çok uyumlu ya ...Yorumun için çok teşekkürler,selamlar...

      Sil
  4. Hulya hanim eline saglik olsun.. Cok severim bu lezzeti. Resimlerde harika gozukuyor..
    Bakudeyseniz insa bu yaz gelince gorusmek isterim sizinle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve beğenin için çok teşekkürler Samire.Biz genelde yazları geç gideriz eğer sizin geldiğinizde hala Bakü'de olursak görüşmekten çok memnun olurum.Selamlarımla...

      Sil
  5. Hülyacım börülce salatana bayıldım. Halk arasında böğrü kara veya karnı kara denilen börülceye salatanda güzel bir ad ile bütünleştirmişsin.
    Ellerine sağlık. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkürler...İster böğrü ister karnı kara sonuç güzel olduktan sonra;)))Selam ve sevgiler...

      Sil