1 Mart 2013 Cuma

Sakallı Poğaça

     Zannedersem seksenli yıllarda pastahanelerde en çok satılan poğaça çeşitlerinden biri olduğu söylenir...Zannedersem diyorum çünkü o yıllarda ben Türkiye'de yaşamadığım için bilemiyorum...Sakallı yada kırpık poğaça arzuya göre maydanoz yerine pul biber veya çörek otuna da batırılabilir...İçine peynirli bir karışım hazırladım.Krem peynir kullanmak isterseniz o da pekala olabilir...Yumuşacık pamuk poğaçalara hayır diyemiyorsanız hemen buyurun yapımına...



MALZEMELER


  1. 1 çay bardağı süt ( küçük tipli )
  2. 1 çay bardağı ılık su
  3. Yarım çay bardağı sıvı yağ
  4. 3 su bardağı un (gerekirse eklenebilir)
  5. 2 tatlı kaşığı şeker
  6. 1-2 tatlı kaşığı tuz
  7. 3 tatlı kaşığı kuru maya ( yaş maya da kullanılabilir)
İÇ MALZEME

  1. 1 kase ezilmiş beyaz peynir
  2. 2 yemek kaşığı labne peynir
  3. 2 yemek kaşığı süt
  4. 1 yemek kaşığı sıvı yağ
AYRICA

  1. 1 demet maydanoz
  2. 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
  • Ilık su ve şekerle kuru maya beş dakika kadar ıslatıp bekletilir.
  • Diğer malzemeler eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak 1 saat kadar bekletilir.( ben hamuru ekmek makinesinde yaptım)
  • Hamurdan yaklaşık küçük yumurta büyüklüğünde bezeler alarak yuvarlanıp yağlı kağıda dizilir.
  • Üzerilerine fırçayla su sürülür.
(18 tane beze )
  • Yaklaşık 40-50 dakika tepside bekletilir.
  • Eritilmiş tere yağından sürülür.
  • Sonra yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarıp ılımaya bırakılır.
  • Peynir ezilerek içine iç malzemeler eklenerek el blenderiyle bir dakika kadar karıştırılır.
  • Poğaça veya henüz sandviçlerin arası kesilerek hazırlanan iç malzemelerden sürülür.
  • İç malzemesi hafif dışarı taşacak kadar sürülür.
  • Kapakları kapatılarak incecik kıyılmış maydanoza bolca bulanır.
  • Poğaçalarımız hazır...


  • Afiyet olsun...

10 yorum:

  1. Bende poaçaya hayır demem asla.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hatice...Eğer poğaçaya dayanılmıyorsa bence evde sık bulundurmak sakıncalı da aslında ;) (hani kilo açısından)...Selamlar...

      Sil
  2. hulyacim sitendeki resim facebook a en son haliyle gelmiyor.. en son halini facebookta yayinlasan daha guzel olur.. ellerine saglik..ayse menekse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün öyle oldu Ayşe anlayamadım...Teşekkürler...

      Sil
  3. Aleyküm selam Hülyacığım.Evet haklısın ama çok lezzetli oluyorlar.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın Hatice dayanılmıyor...

      Sil
  4. ooof ooof oooooof süper...
    bu poğaçayıda hala deneyemedim :(
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şirine...Bence en kısa zamanda denersen pişman olmazsın canım...Selam ve sevgiler...

      Sil
  5. bayılıyorum bu poğaçaya,benimki de hala taslakta bekliyor :)eline sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaa yumuşacık beğenilmez mi?Çok teşekkür ederim Reyhan...

      Sil