28 Kasım 2012 Çarşamba

Beze

   Beze veya mereng veya köpük kurabiye ...Ne derseniz artık bilemem...Taa çocukluğumuzun pastahane kurabiyelerinden biridir sizlerin de bildiği gibi...Bütün pasta, börek, el işi ne varsa bakmadan tarifle tutturup yapabilmeme rağmen itiraf edeyim yıllarca bezeyi tutturamadım...Meğer çok kolay ama çok ince püf noktaları varmış.Onları halledince gelsin mis gibi bezeler...Hepsini tek tek sizlerle paylaşacağım...Miktarı tamamen size kalmış, yani her yumurta akı için 100 gr şeker olarak düşünülürse artışı o şekilde yapılır...



MALZEMELER


  1. 4 adet TAZE yumurta akı( kesinlikle sarısı karışmayacak)
  2. 4  çay bardağı ( küçük tipli) toz şeker ( 4 bardak şeker 400 gr ediyor)
  3. 3-4 damla limon suyu( beyaz durması için)
  4. 1 çimdik tuz ( üzerileri çatlamaması için)
YAPILIŞI

  • Ocak mum ısısı kadar kısık ateşte açılır.( püf nokta)
  • Tencere ocağa konulur.
  • Yumurtalar (oda sıcaklığındaki) ve diğer bütün malzemeler konularak önce düşük devirde sonra en son devirde mikserle çırpılır.
  • On dakika kadar çırpıldıktan sonra ocaktan alınarak mikser kapatılır. 1-2 dakika mikser dinlendikten sonra merengi karıştırma kabına alınır.
  • Orada da 10-15 dakika çırptıktan sonra eğer çırpma teline yapışıyorsa veya kaşığa alıp ters çevirince dökülmüyorsa olmuştur.(püf nokta)
  • Yani görüntüsü tam bir çırpılmış krem şanti şeklinde olmalı.
  • Bu arada fırın 110 derecede ısınmış olmalı.
  • Tepsiye yağlı kağıt serilir.
  • Sıkma torbasına (veya kaşıkla da konulabilir)konulup yavaşça aralıklı olarak sıkılır.
  • Eğer sıkma torbası yada pompası yoksa kalın bir buzdolabı poşeti delinerek de sıkılabilir.
  • Fırın hiç açılmadan 45 dakika pişirilir.( püf nokta)
  • Fırını kapatıp soğuyunca servis yapılır.
  • Kapalı cam bir kavanozda bekletilebilir.
  • Afiyet olsuun...

8 yorum:

  1. ooh gülle beraber ne güzel görünüyorlar...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şirine beğenmene sevindim...

      Sil
  2. Hülya hanım hiç dayanamadığım bir lezzet ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hiç sevmezdim yıllarca ama meğer severmişim;) Beğeniniz için teşekkürler Mehtap hanımcım...

      Sil
  3. Teşekkürler canım bu kurabiyenin püf noktalarını bizimle paylaşman çok büyük bir incelikti,ellerine sağlık canım benim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenine sevindim Ferideko...Benim yapabildiğim her şeyi tarifi verdiğim insanlarda yapabilmesi beni mutlu ediyor...Bu sebeple mutlaka püf noktalar verilmeli;))) Sevgilerimle...

      Sil
  4. bunuda çocuklara yapacam çok güzel görünüyo.2 hafta oldu sayfanla tanışalı çocuklara okadar deyişik şeyler yaptımki oğlum şaşırıyor.ellerine ve emegine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...Bunları duymak çok güzel.Zaten sayfa açma amacım da buydu.Bilineni bilmeyenle paylaşmak.Bin bilirsen bile bir bilenin bildiği şeyi öğrenmek yada öğretmek...Sevgilerimle,takipe devam ;)))

      Sil