MALZEMELER ( ÜST KISMI İÇİN) (7-8 kişilik)
- 1 kg kuzu yada dana parça et
- 2 orta boy soğan
- 2 orta boy topak patlıcan
- 2 orta boy patates
- 50 gr çam fıstığı ( 3-4 yemek kaşığı)
- 2-3 kaşık tereyağı
- Değirmen karabiber,tuz
- Kızartmak için sıvı yağ
PİLAV İÇİN MALZEME
- 2 kaşık tereyağı
- 2 kaşık sıvı yağ
- 2 su bardağı basmati pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
- Pirinç sıcak tuzlu suya ıslanarak bir saat bekletilir.
- Etler kuş başından biraz daha küçük doğranır.
- Düdüklü tencereye konularak üzerine tuz,tane karabiber ve üzerini örtecek kadar sıcak su konulur.
- Düdüklü tencerede 15 dakika kaynatılır.( dana etiyse 20 dakika)
- Soğanlar yarım ay şeklinde ince doğranır.
- Geniş bir tavada tereyağıyla birlikte kavrulur.
- Soğanlar KAREMEL rengini alıp canı çıkana kadar kavrulur.( püf noktası soğanın rengini alana kadar kavrulması)ara sıra karıştırarak.
- Patlıcanlar alaca soyularak küçük zar şeklinde doğranarak kızgın yağda kızartılır.
- Havlu kağıt kullanarak üzerine patlıcanlar alınır.
- Aynı yağın içine küp doğranmış patatesler eklenerek kızartılır.
- Düdüklü tenceredeki etler süzülerek alınır.
- Tavadaki soğanın üzerine etler eklenerek biraz kavrulur.
- Bu arada küçük bir tavada yarım kaşık tere yağında fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
- Soğanla et hafif kavrulduktan sonra kızarmış patates ,patlıcan ve fıstıklar eklenir.
- Üzerine 2-3 yemek kaşığı sıcak et suyundan ekleyerek 1-2 karıştırıp ocak kapatılır.
- Üzerine değirmen karabiber ekleyip kapağı kapatılır.
- Pilav için tencereye tereyağı konularak iyice yıkanmış pirinç eklenir.
- Bir iki karıştırdıktan sonra üzerine tuz ve sıcak su eklenir.
- Ocağın altı iyice kısılarak suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocağı kapattıktan sonra üzerine havlu peçete konularak bir saat kadar dinlendirilir.
- Pilavı servis yaparken arzuya göre küçük kaselere yada benim yaptığım gibi silikon kek kalıbına önce üst harçtan bir kat ,sonra pilavdan bir kat, yine üst harç ve en son olarak ta pilavla sonlandırıp kaşıkla hafif bastırarak ters çevrilir.( kalıba pilavı koymadan önce güzel çıkması için hafif ıslatılır)
- Eğer şekil vermek için kullanacağınız kalıp yayvan bir kalıp ise üst harcı bol kullanıp doğrudan pilavla kapatılabilir.Benim kalıp derin olduğu için iki kat üst harçtan kullanmak zorunda kaldım.
- Afiyet olsun...
- Nasıl sizce yeterince iştah açıcı görünüyor mu?
adına yakışır bir pilav olmuş,ellerine sağlık...
YanıtlaSilSağolasın Reyhan'cım...Bende en uygun adı bunu buldum.;)))
Silvalla bence çok iştah açıcı görünüyor,eline sağlık..
YanıtlaSilTeşekkürler Mehtapcım...
SilEllerinize sağlık çok iştah acıcı bir görüntüsü var,eminim tadı da bir o kadar lezzetli olmuştur.Afiyet olsun...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Mutluluklar Sokağı...Evet ya yiyenler beğendi ;)...Selamlar ve sevgiler...
YanıtlaSilHakikaten de tam bir ziyafet!
YanıtlaSilEllerine,emeğine sağlık canım:)
Şifa olsun inşAllah..
Muhabbetle..
Beğeniniz ve güzel dileğiniz için çok teşekkür ederim ZEl...Sevgilerimle...
SilMasallh eline saglik olsun canim. Maklube olmus bu ..
YanıtlaSilTeşekkürler Samirecim...Maklubeye de yakın bir şey oldu...Biraz değişiklikler olsa da...Selamlar...
Sil