5 Aralık 2012 Çarşamba

Frambuaz Soslu Cheesecake

     Bugün ki misafirlerime çok severek yaptığım cheesecake yani çizkek yada peykek desek daha doğru olur...Elimde bulunan bir kaç cheesecake tariflerinden biri yani daha çok süzme yoğurtla yapılanı...Hemen yapım aşamalarına geçelim sevgili hanımlar ve beyler...



MALZEMELER

ALT TABAN İÇİN


  1. 2 paket yulaflı bisküvi
  2. 50 gr tereyağı
ORTA VEEE ASIL TABAKASI İÇİN

  1. 300 gr süzme yoğurt (1 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
  2. 400 gr labne peyniri
  3. 3 yumurta
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 1 çay kaşığı vanilya özü
  6. 1 çay kaşığı bütün limonun rendesi( limonu bütün haldeyken buzluğa atılır.Donunca bütün bir şekilde rendelenip poşetle tekrar buzluğa konulur.Lazım oldukça yemeklerde pastalarda kullanılır)
SOS İÇİN GEREKLİ MALZEME

  1. 250 gr dondurulmuş frambuaz
  2. 1 paket hazır meyveli sos
  3. NOT,  Eğer hazır meyveli sos yoksa 1 su bardağı su ile 1dolu yemek kaşığı buğday nişastası kaynatılır.Meyvelerin üzerine damak tadına göre şeker atılır.Her ikisi de ayrı ayrı ocağa konulur.Kaynayınca birleştirilerek kendi sosumuzu hazırlayabiliriz.( hazırla yapılan daha şeffaf oluyor)
YAPILIŞI

  • Bisküviler robotta un haline getirilir.
  • Eritilerek ılıyan tereyağı robota eklenerek 1-2 daha karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt konulmuş etrafı yağlanmış kelepçeli kalıp alınır.
  • Bisküvi kırıntısı içine el ile bastırılarak sıkıştırılıp taban hazırlanır.
  • Buzdolabına konulup 15-20 dakika dinlendirilir.
  • Yumurtalar ve şeker mikserle beş dakika çırpılır.
  • İçine labne( kapağını açınca biriken suyunu süzdükten sonra) ve diğer malzemeler eklenerek çırpılır.
  • Biraz sıvı olan karışım kalıptaki tabanın üzerine dökülür.
  • Kalıp 1-2 defa masanın üzerine tak tak vurulur ki içinde hava kabarcığı varsa insin yerleşsin diye.
  • Cheesecake'nin etrafı daha düzgün olup yanması diye alt kısmını folyoyla sarılır.
  • Fırın önceden 150 derecede ısıtıldıktan sonra kalıp yerleştirilir.
  • Fırın telinin üzerine küçük cam bir kaseye su doldurarak kalıbın yanına yerleştirilir.( üzeri çatlamasın diye)
  • Fırının ağzını hiç açmadan yaklaşık 60 dakika pişirilir.(45 dakikadan sonra açılıp kontrol edilerek)
  • Eğer üzeri hafif renk almaya başlıyor ama ortası hala tam sertleşmemiş duruyorsa pişmiş demektir.
  • Fırından çıkarılarak hiç ellemeden 45-50 dakika soğuyup kendine gelmesi beklenir.
  • Bu haliyle akşamdan sabaha kadar dolapta dinlendirilirse daha güzel olacaktır.
  • Frambuazlar buzluktan çıkarılarak erimesi beklenir.
  • Dolaptan çıkarılan kekin üzerine tane tane meyveler dizilir.

  • Hazır meyveli sos üzerindeki tarife göre pişirilir.
  • Hafif ılıyınca meyvelerin üzerine gezdirilir.
  • Tekrar dolaba koyarak 2-3 saat soğutulduktan sonra servis yapılır.
  • Benim kelepçeli kalıbım 24 cm likti.
  • Afiyetler olsun...Hemencik yapıverin sevdiklerinize ikram edin ;)))

NOT,cheesecake fırında pişerken önce kabarır sonra soğurken kenarları hafif yüksek kalarak orta kısmı daha çukur kalır.Bu hal çok doğaldır.Hemde meyve sosu dökünce dışarı akmaması içinde bariyer olmaktadır.

8 yorum:

  1. bu güzelliği gelde yeme :))
    1 dilimde ben istiyorum canım...
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de dayanmak zor;) Keşke bloguma ziyarete gelen herkese birer dilim ikram etme imkanı olsa da versem... ;) Sağolasın selamlar...

      Sil
  2. OF OFFFFF HARİKASINIZ NİSBET YAPAR GİBİSİNİZ:)) AFİYET OLSUN

    YanıtlaSil
  3. Böyle de insanların canını istetmiş gibi oluyorum ama paylaşayım ki herkesler de kolaycık yapabilsin değil mi yani ;)))

    YanıtlaSil
  4. en sevdiğimden,chesecake'i en çok çilekli ve frambuazlı severim.eline sağlık canım nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Reyhan...Kim sevmez ki diyecem ama sevmeyen çok tanıdığım var cheesecake'i...Sevgiler...

      Sil
  5. Canım ellerine sağlık bayılırım chesscake nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derya...Selam ve sevgilerimle...

      Sil