MALZEMELER
- 2 yumurta akı( sarıları dışına kullanılacak)
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı mahlep ( arzuya göre olmaya da bilir)
- 200 gr tereyağı
- Alabildiği kadar un ( yaklaşık 6 su bardağı)
- Aralarına sürmek için 50 gr tereyağı
- İçine koymak için beyaz peynir( arzuya göre maydanoz veya kırmızı biber atılabilir.Ben sade peynir kullandım)
YAPILIŞI
- Maya,ılık süt ve şeker 5-10 dakika bekletilir.
- Oda sıcaklığındaki tereyağı eklenir.
- Bütün malzemeler eklendikten sonra un yavaş yavaş elenerek eklenir.
- İhtiyaç oldukça un eklenir.
- Yumuşak, hafif ele yapışan ( kulak memesinden biraz cıvık) hamur yapılarak üzeri kapatılıp bir saat dinlendirilir.
- Mayalanmış hamur merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açılır.
- Mümkünse çaydanlık kapağı veya ona benzer bir kalıpla poğaça hamurları çıkarılır.
- Önceden eritilmiş soğumuş tere yağını fırça yardımıyla üzerilerine sürülür.
- Tere yağını yuvarlakların orta kısmına sürülür.( kenarlarına taşarsa kapanması zorlaşabilir)
- Bir tutam peynir rendesi koyarak elde kapatılır.
- Ters çevirerek yağlanmış tepsiye dizilir.
- Yaklaşık 30 dakika tepside dinlendikten sonra üzerilerine yumurta sarılarına bir kaşık tereyağı ekleyerek bolca sürülür.
- Üzerlerini çatalla iki taraflı çizilir.
- Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
gerçektende aynısı olmuş,eline sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler,beğenmenize sevindim...
SilMuhtesem. kahvalti icin aldim iki tane. Ellerine saglik.
YanıtlaSilBuyurun dükkan sizin ;))) sevgiler...
SilEşimin sürekli bahsettiği bir poğaca ilk fırsatta denemek istiyorum,ellerinize sağlık.Sevgilerimle..
YanıtlaSilİnşaallah yapınca da eşinizin hayalindeki poğaça olur...Beğeninize sevindim...Sevgilerimle...
Sil