10 Aralık 2012 Pazartesi

Madlen Kek

      Yirmi dört saatlik bir aradan sonra yine yeni bir tarifle beraberiz...Madlen veya orjinal adıyla madeleines ...Süngerimsi dokusuyla Fransızlara ait bir kek...Mutlaka denenesi bir kek bunu aklınızdan sakın çıkarmayın...Madleni yapmak için madlen kalıpları gerekiyor yani deniz kabuğu görüntüsündeki kaplar.Piyasada ister silikon ister normal kalıp olarak satılmaktadır...Aslında üzerinde çikolata kullanılmasa da ben daha şık olması açısından böyle yapmayı tercih ettim...Yine söylüyorum mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız...



MALZEMELER


  1. 3 yumurta
  2. 125 gr toz şeker ( 1 su bardağına yakın)
  3. 125 gr tereyağı
  4. 1 adet rendelenmiş limon yada portakal kabuğu
  5. 175 gr un( 1 su bardağı +2 yemek kaşığı)
  6. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  7. 1 yemek kaşığı bal
  8. 1 çimdik tuz
  9. Üzeri için 100 gr bitter çikolata
YAPILIŞI

  • 1 çimdik tuz,şeker ve yumurtalar mikserle 5-6 dakika çırpılır.
  • Tereyağı eritilip soğutulur.( aynı yağdan kalıplar yağlanır sonra hamura katılır)
  • Limon rendesi,bal ve yağı eklenir.
  • Un ve kabartma tozu elenerek hamura eklenir.
  • 1-2 dakika karıştırılır.
  • Fırın önceden 180 derecede ısıtılır.
  • Madlen kalıpları fırçayla yağlanır.
  • 10 dakika bekledikten sonra kalıptaki yağlar hafif donar.
  • ( alttaki resmi na yaparsam yapayım dikey çıkmakta ısrar edince saldım çayıra ;)))
  • Çay süzeği yardımıyla ( ölçüdeki un haricinde) İçlerine un elenir.( bu çok önemli ve püf noktası.Pişerken dışının kabuk tutması için)
  • Yalnız dikkat edilmeli bu un eşit yayılsın ve çok olmasın.
  • Fırının orta kısmında yaklaşık 14-15 dakika piştikten sonra hemen alınır.
  • Hafif soğuyunca kalıptan çıkarılır.
  • Eğer benim gibi çikolataya batırayım derseniz benmari usulü eritilen çikolataya madlenlerin bir kısmı batırılarak arzu edilen şeylerle süslenir.( fındık ,fıstık,antep fıstığı,ceviz....)


  • Kahvenizin yanında sünger dokulu kekinizi yemenizi tavsiye ederim.
  • Afiyet olsun... 

16 yorum:

  1. kalıbım olsaydı yapardım ama her kalıp var bir o yok :)harika görünüyorlar canım eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alırsın canım zaten sorma küçücük mutfağıma sığmaz oldum alet edavattan ;))) önce bir sponsor sonra her çeşit kalıp almak geliyor içimden...Teşekkürler selamlar...

      Sil
  2. canım madlen kekine bayıldım :))
    çok güzel görünüyor :))
    gelde yeme :))
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler hele de bir yanından görseydin tıpkı bir sünger ye beni diyor;)))..Mutlaka dene şirinem...Selam ve sevgilerimle...

      Sil
    2. hülyacım eline sağlık,aldım ben..

      Sil
    3. Teşekkürler Mehtap...Buyur buyur çekinme...;)))

      Sil
  3. Evde yok ya istridye kalıp sanki becerebilecekmişim gibi tasalandım şimdi. :)) Ama not ettim kalıbı alayımyapaıp paylaşacağım ben de. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkese birer kalıp aldırıyormuşum madlen sayesinde;) Deneyin mutlaka çok da kolay birşey...Teşekkürler...

      Sil
  4. Önce kalibi bulup almam lazim,sonrada tarifi okuyup yapmak lazim...Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.Ben de beklerim,sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız hoşgeldiniz...Çok teşekkür ederim...Önce kalıbını almanızı sonra tarifi uygulamanızı.Pişince de beğeneceğinizi umarım;)))...Sevgiyle kalın...

      Sil
  5. Canım ellerine sağlık benimde artık madlen kalıbı almam lazım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derya...Kalıp alacaklar lıstesine girdiniz;))) Selam ve sevgilerimle...

      Sil
  6. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor.Sunum olarak bayıldım. En kısa zamanda kalıbı edinip denemeli.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Canım...inşaallah sizin ki daha da güzel olur;))) selam ve sevgilerimle...

      Sil
  7. Hulya abla haaarika gorunuyor! Ellerine saglik. Bende denemek istiyorum ilk firsatta. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selcencim...Umarım deneyip memnun kalırsın...Selam ve sevgilerimle...

      Sil