MALZEMELER
- 2 yumurta
- 2 çay bardağı şeker ( küçük tip bardak)
- 1 çay bardağı krema
- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı ( arzuya göre bir parmak eksik de konulabilir.)
- 2 çay bardağı un ( bunu biraz göz kararı koyuyorum yani lazım olursa eklenebilir )
- 1 tatlı kaşığı kabartmatozu
- 1 vanilya
- 1 çay bardağı elde doğranmış ceviz
- 1 çay bardağı sarı kuru üzüm
- Yarım limon kabuğu rendesi ( arzu edilirse )
YAPILIŞI
- Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır.
- Erimiş soğumuş yağ ve süt eklenir.
- Vanilya ve limon kaşuğu rendesi eklenerek karıştırılır.
- Sonra elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek karışana kadar çok az çırpılır.
- Ceviz ve üzümün üzerine bir tutam un serpilerek karıştırılır.
- En son kek hamuruna eklenerek tahta kaşıkla biraz karıştırılır. ( çok karışırsa dibe çökebilir)
- Önceden fırın 170 derecede ısıtılır.
- Kalıp fırça yardımıyla yağlanır.
- Kek hamurunu kalıba dökerek fırına konulur.
- İlk 20 dakika hiç açmadan üzeri ve içi pişene kadar yaklaşık 50-60 dakika pişirilir.
- Kalıptan çıkarılan kek soğuyana kadar dilimlenmezse içi daha güzel olur.
- Afiyet olsun...
Not : Kek daha soğumadan yayınladığım için dilim halini koyamadım : ) ) )
ellerinize saglık arkadaşım çok güzel tarifleriniz kekinizden bir dilim aldım harika
YanıtlaSil-------------------------
Arabaşı çorbası: ( Av etinden avlanan tavşan, keklik, kaz' dan yapılır. ) Son yıllarda avlanmaya getirilen sınırlamalar ve yoğun şehir hayatının av meraklılarının sayısını azaltmasıyla, artık çoğunlukla tavuk ya da hindi etinden yapılıyor.
Babam şöyle der:
Kar yağacak, uzun süre yerde kalacak ve soğuk günlerde Karın düşmesiyle birlikte AKSEKİNİN ÇALTILI ÇUKUR köyünde herkes toplanır bu çorba birlikte pişirilir ve hoş sohbetlerle yenir.
Evde yoksa başka bir komşudan tedarik edilen kocaman tahta sinilerin etrafında dostlar oturur ve aynı tasa kaşık sallanır, tepsilerdeki hamuru ile beraber yenir. Taslar dolar boşalır yahu yeter artık diyen olmazdı.
Arabaşı geleneği binlerce yıldır :
İç Anadolu’ya özgü. Bazen Konyalılar, Ereğlililer, Yozgatlılar, Karamanlılar bazen de Kayserililer, herkes bu ilginç yemeğin kendilerine has olduğunu iddia ederler.
Biz Aksekililer de yaparız . İçine limon ve yoğun şekilde pul biber karıştırılarak sıcak yenen arabaşının kıvamını tutturan kadın, bölgemizde en hamarat ev hanımı olarak görülür.
Bilmeyen pek çoğunun yemeyi başaramadıkları bu orijinal yemeği anlamakta zorlananlar da az değildir. Maliyeti düşük olduğundan bir zamanların yoksul Anadolu’sunun yaratıcılığını temsil eder.
Sanıldığı gibi Arap’larla ilgili bir yemek değildir. Arada bir gelen misafirle yendiğinden.
“Ara-Aşı” bileşik kelimesinin zamanla değişmesinden isim aldığı düşünülmektedir.
Şimdi hadi canlarım tarif edelim mi?
Haydi beyler bayanlar pamuk eller mutfağa :)))
MALZEMELER
1Tane küçük tavuk ( bol sulu haşlayalım içine tane karabiber )
6 Kaşık un
1 Kaşık tereyağı
2 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı pul biber
4 Parça limon tuzu ve tuz
HAMURU İÇİN MALZEMELER
1 Buçuk su bardağı un
3 Su bardağı soğuk su
3 Su bardağı sıcak su
1 Fiske tuz
1 Tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
Önce hamurunu yapalım: Unu soğuk su ile karıştırdık, içine azar azar sıcak suyu koyalım karıştıralım topaklanmasını önleyelim. Tel süzgeçten geçirelim.
Püf noktası :Muhakkak süzgeçten geçirin unutmayın
Tencereyi ocağa alıp un karışımını içine koyalım, karıştıralım koyulaşmaya başlayıp ceylan gözü gibi pıt pıt atınca saat tutalım. Tam 5 dakika karıştıralım un kokusu gitsin. Tereyağı koyup tekrar karıştıralım.
Karıştırmazsanız dibi tutar canlarım dikkat. Altını kapatalım bor camı hafif su ile ıslatıp içine dökelim.
Püf noktası: Üzerini filim kireçletip kapatalım, neden üzeri kalın bir tabaka bağlamasın hoş görüntü olmaz, mükemmeli yakalı caz.Üzerine isterseniz hafif tereyağ sürebilirsiniz parlak olması için.
Çorbamızı yapalım : Tencereye tere yağını koyalım pembeleşinceye kadar kızarsın.
Püf noktası : Tereyağının beyaz köpüklerini alalım çorbamız berrak olsun.Unu koyup 1 dakika kavuralım. Ilıkken salçaları koyalım 2 su bardağı soğuk tavuk suyu ile açalım.
Püf noktası : Ilık dahi olsa sıcak tavuk suyu koyarsak topaklanma olur.Evet şimdi kalan tavuk suyunu koyuluğuna bakarak ilave edelim, sakın bütün suları koymayın biraz kaynayınca kıvamını ayarlayın.
Pul biberi koyalım , tuzunu ayarlayalım limon tuzunu koyalım tavukları isteğe göre didelim içinde buluşturalım mmmmmmm mis gibi koku mutfakta yayılıyor.
Evet canlarım çorbamız hazır eee peki nasıl yiyeceğiz.
Çorbanın 2 yeme şekli var : 1. Şekli hamurdan kaşığa alırız çorbaya banar yeriz. 2. Şekli hamurdan küçük parçaları kasedeki çorbaya koruz ve kaşık kaşık yeriz.
OFFFFFFFFF müthiş çorba yaptık ellerimize sağlık.
İsteğe göre hamursuzda içilir.
Yöresel lezzet olunca çok yapılmayan unutulan hamurunu da sizler için yaptım.
Yarım ölçü azıcık yapın ama muhakkak deneyin. Bizimle mezara gitmesin.
Tariflerimiz, el emeklerimiz, köpeklerimiz, balıklarımız v.s.
Yurt dışına gidiyor onlar sahip çıkıyor.
Arkadaşımız Safiyeciğim bir etkinlik başlattı. '' Yöresel lezzetler etkinliği ''
Bu tarifimi gönderiyorum. Kolay gelsin canım.
Oncelikle siteme siyaretin ve yorumun icin tesekkur ederim canim.
YanıtlaSil15 yil Azerbaycanda yasamak demek yari orali olmak demek..)
Cok sevindim ayni mutfagi bildigimzi icin, ayni dilde anlasabilecegimiz icin.
Siten hayirli olsun. Izlemeye aldim. Bu guzel lezzetleri kacirmak istemem.
Elinize saglik olsun.
Bende her zaman beklerim sevgiler..
Azerbaycanda nerede bulundunuz belkide karsilasmisizdir..))
Sevgiler canim..
Teşekkürler...Önce bilmeyerek yorum yazsamda galiba ben sizi tanıyorum.Samire olmalısınız...evet karşılaşmıştık sanırım.Yemekle ilgilendiğinizi ve siteden haberim yoktu. Tevafuken de olsa öğrenmiş oldum...Selamlar,sevgiler...
YanıtlaSilHulya hanim merak ettim siz beni nereden taniyorsunuz. Nerede karsilastik acaba merak ettim. Hala orada yasiyormusunuz? Kimleri taniyorsunzu isim olarak yazarsani sizi tanirim.. Kusura bakmayin tanimadigim icin..
YanıtlaSilmail adresim samireoksuz@gmail.com mesaj yazarsaniz sevinirim.
Sevgiler canim..