3 Ekim 2012 Çarşamba

Borani

     Yine yıllar önce Ümit ustadan almış olduğum harika bir yöresel yemek...Borani,yörelere göre değişse de genelde ıspanak veya pancar yaprağından yapılır...Zannedersem benim paylaştığım şekliyle yapılanı Urfa yöresine aittir...Ben bugün verdiğim ölçüyü çok fazla geldiği için yarı ölçü yaptım.Miktar tercihi size kalmış...



MALZEMELER


  1. 1 kg pazı ( yani pancar yaprağı yada çuğundur yaprağı)
  2. 1 su bardağı börülce
  3. 1 adet kuru soğan
  4. 500 gr kuzu eti
  5. 1 çorba kaşığı domates salçası
  6. Yarım kaşık biber salçası
  7. 100 gr kadar tereyağı ( veya yarısı sıvı)
  8. Karabiber ve pul biber
KÖFTESİ İÇİN

  1. 200 gr çiğ  köftelik yağsız kıyma
  2. 1 su bardağı dolusu ince köftelik bulgur
  3. 1 yemek kaşığı un
  4. Tuz,karabiber ,pul biber,kimyon
  5. Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI
  • İnce kıyılmış kuru soğan yağda pembeleşince kuzu kuşbaşı eklenir.
  • Etler suyunu salıp çekince biraz daha kavurup salçası eklenir.
  • Tuz,baharat ve 1 su bardağı sıcak su eklenir.
  • Ağzı kapalı olarak etler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Akşamdan ıslanan börülce biraz tuz atılarak yumuşayana kadar haşlanır.
  • Pazılar ayıklanıp yıkanır.
  • İncecik kıyılır.
  • Çiğ köftelik kıyma ve diğer malzemeler çiğ köfte yapar gibi yoğrulur.
  • Nohuttan az büyük köfteler yapılır.
  • Sıvı yağda bu köfteler kızartılır.
  • Kızaran köfteler ayrı bir kaba alınır.
  • Kuzu eti pişince içine börülce ( suyu süzülüp)pazı ilave edilerek hepsi birlikte pişirilir.
  • Köfteleri de tencereye ekleyerek 1-2 taşım daha kaynar.
  • Beklemeden servis yapılır.
  • Eğer servis yapılması gecikecek ise köfteler servis yapılacağı zaman eklenir.
  • Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder