13 Ekim 2012 Cumartesi

Dovğa Çorbası ( Azerbaycan usulü)

     Uzun zamandır dovğayı paylaşmamakla ne kadar ayıp ettim bilemezsiniz...Azerbaycan mutfağının en önemli tatlarından biridir bu çorba...Arzuya göre ister soğuk ister sıcak içilebilir...İsterseniz en lüks lokantaya gidin mutlaka karşınıza çıkacaktır...Yörelere göre yapımında bazı değişiklikler olsa da ben Bakü'de yapılan haliyle paylaşacağım...Ben genel haliyle otları versem de yine yörelere ve arzuya göre değişiklikler olabiliyor...



MALZEMELER


  1. 1 kg yoğurt
  2. 1 yumurta
  3. 1 bağ ıspanak
  4. 1 bağ taze kişniş ( dağ kişnişi de kullanılılabiliyor)
  5. 1 bağ derotu
  6. 1 bağ kever ( yani bir nevi küçük baby pırasa da diyebiliriz yoksa olamaya da bilir)
  7. 1-2 dal taze nane ( çok konulursa tadı bozulur veya hiç kullanılmaya da bilinir.)
  8. Birkaç dal kuzu kulağı
  9. 3 yemek kaşığı topak pirinç ( yumru düğü)
  10. 1 yemek kaşığı un ( bazı yöreler un kullanmıyor)
YAPILIŞI

  • Pirinç yıkanarak üzerine haşlanabilecek kadar sıcak su koyup haşlanır.
  • Yoğurt,yumurta ve un pürüzsüz olana kadar çırpılır.
  • Pirincin üzerine dökerek karıştıra karıştıra kaynatılır.
  • Yeşillikler tertemiz olana kadar yıkanarak incecik kıyılır.
  • Yeşillikler tencereye atılarak ocak kapatılır.
  • Yeşillikleri attıktan sonra en son tuz eklenir ki çorba kesilmesin.
  • Arzuya göre soğutarak bardakla da içilebilir.

  • Afiyet olsun...Nuş olsuuun...

6 yorum:

  1. Annemin kökleri Azeri ama bu çorbayı bilmiyordum hemen deneyeceğim,ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtap hanımcım...Bizim Türkiye'de de toyga,doğga ve benzeri isimler de var.Bizim oraların Malatya taraflarında da var toğga denir ama biraz farkılılıklar gösterir.İnşaallah onu da bir gün paylaşmak nasip olur...Selamlar...

      Sil
  2. hulyacim canim cekti valla ozlemisim dovga corbasini ama icinde bir de yumurta olmaliydi. un ve yumurtayla beraber cirpiliyor yogurt selamlar sumeyra irmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümeyracım sağolasın hemen ekledim .Yazmayı unutmuşum iyi oldu hatırlattığın ... ;)

      Sil
  3. salam.Azərbaycan mətbəxinə də yer veriyiniz üçün çox təşəkkür edirəm. Bu doğa(teleffüz zamanı döyğa,dovğa və s.) Azərbaycanın ikinci büyük şehri Genceye hasdır.Hatta o kadar ünlü oldu sanayidə bilə bu isim altında imal ederler."Gence doğası". Birde Gence baklavasını da tavsiyye ederim.Çok lezzetli ve ünlüdür.Hatta Ginnesin rekorlar kitabına bile düşdü. )) Ben de Azerbaycanda türk mutfağı(fırın çeşitleri)nda çalışmakdayım.Pide,lahmacun filan))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Elnur.Boyle unlu ve guzel bir lezzeti paylasam olmazdi :) Cok tesekkur ederim saolun.Gence paxlavasinida insaallah bir inceleyecegim.Diger baklavayla farki nefir nasildir diye.Sizede basarilar kolay gelsin.Selamlar

      Sil