10 Şubat 2012 Cuma

Herise yada Keşkek

    Keşkek, tarihi çok eskilere dayanan bir Osmanlı yemeğidir. Eskiden sufi derviş dergahlarında da yapıldığı rivayet edilmektedir. Bizim oralarda Darende yemeği olarak adı Herise'dir ama Türkiye'nin birçok yerinde keşkek olarak geçmektedir.  Eskiden  meydanlarda büyük bakır kazanlar kurulup, keşkekçilerce sabahtan akşama kadar süren 6-7 saatlik bir sürede düğün ahalisine yetecek kadar keşkek hazırlanırmış. Büyük bakır sinilere keşkek yayılarak ortası çukur yapılıp eritilmiş tereyağıyla doldurulurmuş. Sonra yerken kaşıkla keşkek alıp ortadaki çukura bandırarak yenirmiş. Ben tabi ev usulünü yapmaya çalıştım annemden gördüğüm şekliyle. Bizim oralarda etsiz olarak da yapılarak adı döğme pilavı yada gendime pilavı da denilir.





MALZEMELER



  1. 1-1 buçuk kiloluk kuzu kol eti
  2. 2-3 su bardağı dolusu aşurelik iyi cins buğday ( ben 3 bardak kullandım )
  3. 150-200 gr kadar tereyağı
  4. Tuz
YAPILIŞI

        
  • Eti doğramadan  bütün halde büyük bir tencereye konulur.
  • Üzerine defalarca yıkanarak süzülmüş buğday ( döğme ) konulur.
  • Malzemenin üzerini örtecek kadar sıcak su konulur.
  • Tuz pişmeye yakın konulur ( sertleştirmesin diye )
  • Harlı ateşe konulup üzerine köpükler çıkınca delikli kepçeyle alınır.
  • Ocağın altı kısılarak yaklaşık 2-3 saatte pişirilir.
  • Bu arada ara sıra kontrol edilerek suyu çok azalırsa sıcak su eklenir.( yalnız çok kaçırmadan )
  • Buğdaylar ezilip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocağı kapatarak 2-3 saat bu şekilde dinlendirilir.
  • Dinlendikten sonra tenceredeki eti çıkararak incecik didiklenir.
  • Kemiklerinden ayırdıktan sonra et tekrar tencereye atılır.
  • Kocaman bir tahta kaşıkla vurur gibi çalarak ezilir. ( bu işlem püf noktası )
  • Bu işi iki kişi dinlenerek yaparsa daha iyi olur.
  • Ta ki çatala alınca yumuşacık ve eti iplik gibi birbirine işlemeli
  • Servis tabağına alarak üzeri düzeltilir
  • Tereyağını kokusu çıkana kadar eritip üzerine dökülür.
  • Sıcak servis yapılır.
  • Yanında ayran, turşu ve salata tavsiye edilir.
  • Afiyet şifa olsun... 

2 yorum:

  1. ellerinize saglik mukemmel bir tarif.en kisa zamanda yapacagim.kayinvalidemin de yaptigi cok begendigim bir yemek.sizde cok guzel yapmissiniz.yapinca nasil oldugunu yazarim insallah.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, deneyin mutlaka zaten bildiğiniz bir tatmış güzel olacaktır...sevgiler...

    YanıtlaSil