26 Şubat 2012 Pazar

Sıkma

    Sıkma, Adana'da özgü çok nefis bir tür gözleme de diyebiliriz. Kıymalı, patatesli ve en rağbet göreni de peynirlisidir. Adana'ya  gidenler mutlaka görmüştür. Baraj civarında hanımlar tezgah kurmuş  imece usulü hemencik orada sıkmalar yapılıp bol köpüklü ayranla satılmaktadır. Orjinali dışarıda saçta yapılsa da gönümüz koşullarında teflon tavalar bu iş için gayet uygundur. Birde unutmadan bayatlamış somun ekmek ıslatılarak  sıkma hamuruna katılıp yoğrulursa çok daha yumuşak ve lezzetli bir hamur elde etmiş oluruz. Hemde bayat ekmek değerlendirilmiş olur.( Annem hep bu şekilde yapar ) Haydi buyurun yapalım...



MALZEMELER ( hamur için )


  1. Yaklaşık bir kilo un
  2. 1 yemek kaşık kadar hamur mayası ( aslında mayasız yapılır ama teflonda çok kuru olamaması için biraz maya kullanılması iyi olur)
  3. Tuz ve alabildiği kadar su
İÇ HARÇ

  1. 3-4 soğan
  2. 1 kaşık domates salçası
  3. 1 tabak dolusu beyaz peynir ( lor veya çökelek karıştırılabilir)
  4. 1 demet maydanoz
  5. Pulbiber 
  6. 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
  7. Üzeri için tereyağı
YAPILIŞI

  • Hamur yoğrularak 30-40 dakika kadar dinlendirilir.
  • Eğer bayat ekmekle yapılıyorsa yarım ekmek ıslatılarak üzerine alabildiği kadar un ekleyerek yoğrulur.
  • Soğanlar yarım halka şeklinde doğranarak sıvı yağla birlikte hafif kavrulur.  
  • Üzerine salça biber eklenerek karıştırıp ocak kapatılır.
  • Hafif sıcaklığı geçtikten sonra peynir ve kıyılmış maydanozla buluşturulur.
  • Hamurdan küçük bezeler alınır.
  • Oklavayla veya merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açılır.( ne çok kalın nede böreklik kadar ince )

  • Teflon tavada arkalı önlü pişirilir.
  • İki tarafı da pişen lavaşlar bol tereyağıyla yağlanır. ( tereyağını  çatala batırarak iki yüzünü )
  • Sonra sıkıca sarılır.
  • Sardıktan sonra malzeme iyice birbirine işlesin diye sarılı hamur elinle sıkılarak konulur.( zaten adını da bu işlemden almıştır )
  • Bu şekilde  lavaşlar bitene kadar yapılır.
  • Tavsiye edilen hazırlama şekli bir yandan açıp bir yandan pişirilerek her pişen lavaş hemen sarılmasıdır. ( kurumaması için )


  •  Sıkmalar hemen beklemeden servis yapılır. Tabi ki yanında ayran...
  • Afiyet bal şeker olsun...

2 yorum:

  1. bayılırım...Adanaya her gittiğimde sağolsun eltilerim bolca yaparlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bayılmaz ki ...Benimde annem yapar biz gidince...Sevgiler...

      Sil