MALZEMELER ( hamur için )
- Yaklaşık bir kilo un
- 1 yemek kaşık kadar hamur mayası ( aslında mayasız yapılır ama teflonda çok kuru olamaması için biraz maya kullanılması iyi olur)
- Tuz ve alabildiği kadar su
İÇ HARÇ
- 3-4 soğan
- 1 kaşık domates salçası
- 1 tabak dolusu beyaz peynir ( lor veya çökelek karıştırılabilir)
- 1 demet maydanoz
- Pulbiber
- 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
- Üzeri için tereyağı
YAPILIŞI
- Hamur yoğrularak 30-40 dakika kadar dinlendirilir.
- Eğer bayat ekmekle yapılıyorsa yarım ekmek ıslatılarak üzerine alabildiği kadar un ekleyerek yoğrulur.
- Soğanlar yarım halka şeklinde doğranarak sıvı yağla birlikte hafif kavrulur.
- Üzerine salça biber eklenerek karıştırıp ocak kapatılır.
- Hafif sıcaklığı geçtikten sonra peynir ve kıyılmış maydanozla buluşturulur.
- Hamurdan küçük bezeler alınır.
- Oklavayla veya merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açılır.( ne çok kalın nede böreklik kadar ince )
- Teflon tavada arkalı önlü pişirilir.
- İki tarafı da pişen lavaşlar bol tereyağıyla yağlanır. ( tereyağını çatala batırarak iki yüzünü )
- Sonra sıkıca sarılır.
- Sardıktan sonra malzeme iyice birbirine işlesin diye sarılı hamur elinle sıkılarak konulur.( zaten adını da bu işlemden almıştır )
- Bu şekilde lavaşlar bitene kadar yapılır.
- Tavsiye edilen hazırlama şekli bir yandan açıp bir yandan pişirilerek her pişen lavaş hemen sarılmasıdır. ( kurumaması için )
- Sıkmalar hemen beklemeden servis yapılır. Tabi ki yanında ayran...
- Afiyet bal şeker olsun...
bayılırım...Adanaya her gittiğimde sağolsun eltilerim bolca yaparlar
YanıtlaSilKim bayılmaz ki ...Benimde annem yapar biz gidince...Sevgiler...
Sil