4 Şubat 2012 Cumartesi

Yağ Mantısı

   Malum ülke içi ve ülke dışı kışa teslim.  Çol- çocuk eve hapis ..Eee böyle olunca artık onların sevdiği şeyler pişiriliyor. Yağ mantısı bol kalorili ama o  kadar da lezzetli bir  Kayseri yemeği. Ben orjinal modeliyle ve sonradan yapılmaya başlanılan haliyle de yaptım. Yapım aşamalarında göreceksiniz...Haydi kolları sıvayın...



MALZEMELER ( hamur için )


  1. 3-4  su bardağı un
  2. 3 tatlı kaşığı kurumaya ( veya yaş )
  3. 2 tatlı kaşığı tuz
  4. 2 tatlı kaşığı şeker
  5. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. 2 yemek kaşığı süt
  7. Alabildiği kadar su
İÇ HARÇ İÇİN

  1. 250 gr kıyma
  2. 2 soğan
  3. Tuz, karabiber, kırmızı biber, kuru reyhan ve arzu edilirse kıyılmış maydanoz
SOS İÇİN

  1. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  2. 1 yemek kaşığı domates salçası
  3. 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  4. 1 su bardağı sıcak su
  5. Tuz
ÜZERİNE

  1. 1 kase yoğurt,
  2. 2-3 diş sarımsak
  3. Tuz
YAPILIŞI
  • Ilık suya maya ve şeker beş dakika ıslatılır.
  • Hamur mayası karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur.
  • Üzerini kapatarak bir saat dinlendirilir.
  • Kıyma, baharat ve kıyılmış soğan iyice karıştırarak yoğrulur.

  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanarak bir kenara alınır.
  • Sos için sıvı yağda salça kavrulur.
  • Üzerine sıcak su ve kırmızı biber ekleyerek kaynatılır.
  • Ocaktan alınarak bekletilir.
  • Mayalan hamur iki parçaya ayrılır.
  • Merdane yardımıyla mantı hamurundan daha kalın açılır. ( ince açılırsa kuru olur )
  • Bıçak yardımıyla dört parmak enliliğinde kare kesilir.

  • İrice bohçalar kapatılır.
  • Orjinal  hali bu bohça modeli olsa da genelde Kayseri hanımları çay bardağı ile kesiyor . O şekilde yapılan hamurlar daha yumuşak oluyor.
  • Bardakla kesilen den yapmak isterseniz yine hamuru açınca kenarlarına kıyma konulur.

  • Hamur kıymanın üzerine kapatılır.
  • Çay bardağı yardımıyla gelişi güzel kesilir. ( ay gibi veya benzeri )

  • Mantı hamurunun her tarafından bu şekilde katlayarak kıyma konulup kesilir.
  • Eğer kenarlarda açıklık kalıyorsa elde sıkılarak kapatılır.
  • Malzeme bu şekilde bitene kadar yapılır.
  • Kızartma tenceresinin yarısına kadar bol sıvı yağ konulur.
  • Yağ ısınınca mantılar yağa atılır.
  • Atılır atılmaz hemen ters çevrilir. ( yarı kızarınca çevrilirse dönmüyor )
  • Her iki tarafını da kızartınca ayrı bir tencereye konularak kapağı kapatılır. ( burası çok önemli yoksa mantımız kuru olur )
  • Mantılar servis tabağına alınır.
  • Önceden hazırladığımız salçalı sos üzerine gezdirilir.
  • İster yanına isterseniz üzerine dökülen sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.
  • Çatalla alınan mantı yoğurda batırılarak yenilebilir.
  • Sosu döktükten sonra bekletmeden sıcak servis yapılır .
  • Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Hülya hanımcığım bloğunun ve senin doğum günün kutlu olsun.Nice mutlu ve lezzetli yıllara
    Ülkü KARSLIOĞLU

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ülkü hanımcım. İnşaallah hep birlikte olsun.Selamlar...

      Sil