MALZEMELER ( HAMUR İÇİN )
- Yarım kilo kadar un
- 1 yemek kaşığı tuz
- Alabildiği kadar su
- Orjinal tarifte olmasa da 1 yumurta ekledim.
İÇ HARÇ İÇİN
- Yarım kilo orta yağlı kuzu parça et ( aslında yağlı et ve kuyruk ta kullanılıyor )
- 2-3 tane soğan
- 2-3 tane patates
- 1 tatlı kaşığı ( Özbekistanda ) zire ( Azerbaycanda ) gire ( Türkiyede )kimyon dövülmemiş hali
- Karabiber, tuz
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ( eti çok yağlı kullanmadığım için )
ÜZERİ İÇİN
- 100 gr kadar tereyağı
- Pul biber ( orjinalinde kullanılmıyor ben ekledim )
- Kıyılmış dereotu
- Yoğurt ister sarımsaklı ister sade olarak
YAPILIŞI
- Hamur normal yumuşaklıkta yoğrulur.
- Üzerini kapatarak bir kenarda 20 dakika kadar dinlendirilir.
- Et bıçak yardımıyla incecik doğranır. ( satır kıyması gibi )
- Patates küçük küp şeklinde doğranır.
- Soğan yemeklik şeklinde doğrandığı gibi doğranır.
- Baharat, tuzu ve sıvı yağ gezdirerek karıştırılır.
- Hamur merdane yardımıyla ince açılır.
- Bıçakla iri kareler kesilir. ( ben 8 cm kadar kestim ama galiba 10 cm daha uygun olacaktır )
- Hazırladığımız iç harçtan ortalarına bolca konulur.
- Bohça şeklinde önce iç sonra üstündeki uçlar katlanır.
- Parmağını koyarak iki uçlar da birleştirilerek kapatılır.
- Bu şekilde mantı tamamlanır.
- Buhar tenceresinin katlarını önce yağlayarak mantılar dizilir.
- Ben bu iş için buhar makinesi kullandım.
- Eğer hiçbiri yoksa belki delikli metal makarna süzeğini kaynar su dolu tencereye oturtmak bir alternatif olabilir. ( ama buda çok zaman alacaktır )
- Buhar makinesinde yaklaşık 35 dakika yeterli olacaktır.
- Eğer kat kat buhar tenceresi kullanıyorsak 45 dakika da pişecektir.
- Hangisini kullanırsak kullanalım mantıları dizmeden önce fırça yardımıyla sıvı yağ sürülür.( yoksa pişince yapışıp dağılır. )
- Buharda haşlanan mantılar tabağa alınır.
- Üzerine yoğurt ve tereyağı gezdirilir.
- Arzu ederseniz dereotu serpilir.
- Sıcak servis yapılır.
- Afiyetler olsun...
Not , Hülyalı lezzetler mutfağını bu buhar makinesine kavuşturan sevgili Deyyan'a çok teşekkür ederim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder