MALZEMELER ( pilav için )
- 2 su bardağı pirinç
- 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2-3 yemek kaşığı çam fıstığı
- Yarım su bardağı badem
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 kalçalı but yada küçük bir tavuk
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon ( yada baharatlar isteğe göre artırılır )
- 3 su bardağı tavuk suyu ( bu miktar pirince göre değişebilir )
HAMUR İÇİN MALZEME
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
- Alabildiği kadar un
- Tuz
AYRIYETEN
- 100-150 gr kadar tereyağı
YAPILIŞI
- Kek kalıbını elinle sürecek kadar yumuşaklıkta olan tereyağıyla iyice sıvanır.
- Donması için buzdolabına konulur.
- Tavuk tuz ve karabiberle haşlanarak ılıyınca didiklenir.
- Hamur malzemesi karıştırarak çok sert olmayacak şekilde bir hamur elde edilir. ( tereyağı yumuşak şekilde )
- Hamur buzdolabında on dakika kadar dinlendirilir.
- Tavaya kabuksuz bademler konularak hafif renk alana kadar kavrulur. ( eğer kabukluysa sıcak suya koyarak soyulur )
- Sonra fıstıklar eklenerek çok az renk alana kadar kavrulur.
- Pirinç ılık tuzlu suda yarım saat bekletilerek yıkanıp süzülür.
- Kuş üzümlerinin üzerine ılık su koyarak on dakika bekleterek şişmesi sağlanır.
- Tencereye tereyağı ve sıvı yağ eklenir.
- Pirinçleri ve badem fıstığı koyarak hepsi birlikte kavrulur. ( Bademden birkaç tane hamuru süsülemek için ayrılır.)
- Kuş üzümünü süzüp eklenir.
- Sıcak tavuksuyu dökülerek ocağın altı kısılır.
- Baharatlar eklenir.
- Bu şekilde suyunu çekene kadar pişirilir.
- Normal pilavda olduğu gibi dinlenip yumuşaması beklenmez ( yoksa birde fırında piştikten sonra lapa ve yapışkan olabilir.)
- Daha yapışkan ve sıcakken yapım işlemine başlanır.
- Bademler kalıbın içine dizilir.
- Hamur merdane yardımıyla açılır.
- Hamur çok kalın olursa çok güzel olmaz. ( yaklaşık mantı hamuru kadar )
- Yuvarlak bir kalıpla ortası çıkarılır.
- Yufka kalıptan sarkacak şekilde kalıba yayılır.
- Pilav ve iri didiklenmiş tavuk eti, ister önceden karıştırarak isterseniz bir kat tavuk bir kat pilav şeklinde kalıba konulur. ( dikkat edin pilavı çok basmayın kuru olur ).
- Sarkan hamurlar koparılarak yeniden yuvarlak bir hamur açılıp kapak yapılır.
- Üzerini kapatarak el ile oda sıcaklığındaki tereyağı sürülür. ( üzeri kızarması için )
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirilir.
- Önceden uyarayım pişerken salınan kokular çok iştah kabartıcı oluyor.
- Fırını kapatıp yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapılır.
- Yanında köpüklü ayran ve bol salata tavsiye olunur.
- Afiyet olsun efendim....
Tabi bu pilavdan sonra benim börek yavan gelir ama haksızlık olmuş yani. Süper görünüyor, bademlerin özenle dizilişi de gözümüzden kaçmadı tabi.Önce estetik:)
YanıtlaSilSevgili Hakayde...Senin böreğe haksızlık ettiğimizi asla düşünme çünkü bu pilavı o gün değil daha önceki günlerde yapmıştım... : )
YanıtlaSilAnnemin perde pilavı kadar güzel görünüyor...Kek kalıbunda yapılabileceğini düşünmemiştim :) Elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Kemal bey... Eminim annenizin elinden çok daha güzellerini yemiş biri olarak beğenmenize sevindim...
Sil