23 Ekim 2011 Pazar

Açma Kete

    Hani içli kete yapmıştık hatırlarsanız.Kayseri yöresinin tarzı olan ...İşte bugün ki de açılarak yapılanı...Yani içi kat kat milföy hamuru gibi ...Eee böyle olunca tabi bunun yapımı biraz daha oyalayıcı...Türkiye nin birçok yöresinde kete yapılmaktadır...Her biri bir diğerinden farklılık gösterir...Örneğin Erzurum un ki mayasız , daha ince ve serttir.Kimi yerler de peksimet diye adlandırılır...Bazen cevizli bazen tahinli...Aslında daha iri yapılsa da ben küçük yapmayı tercih ediyorum... Hani bir gün bolca yapıp derin dondurucuya atılabilirsiniz...Yerken ısıtılır aynı yeni pişmiş gibi olur...Ben bugün içli yaptım ama istenirse içsiz de olabiliyor.



  MALZEMELER ( HAMUR İÇİN )


  1. 3 su bardağı süt ( 600 ml )
  2. 1 su bardağı sıvı yağ
  3. 1 yemek kaşığı şeker
  4. 1 yemek kaşığı tuz
  5. 2 yemek kaşığı kuru maya ( yaşta olabilir )
  6. Alabildiği kadar un
MALZEMELER  ( İÇİ  İÇİN )

  1. 50 gr kadar tereyağı
  2. 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  3. 1 buçuk su bardağı un
  4. Tuz
AYRIYETEN

  1. 250 gr eritilip soğutulmuş tereyağı
  2. Üzerine sürmek için 2 yumurta sarısı
YAPILIŞI

  • Hamur yoğrulur.
  • 1 saat kadar ılık ortamda dinlendirilir.
  • İç için tereyağı ve sıvı yağ konulur.
  • Un kavrulur.( altı kısık uzun sürede 10-15 dakika kadar )
  • Taa ki pembeleşip un kokusu çıkana kadar...

  • Mayalanan hamur 6 parçaya bölünerek beze yapılır.
  • Unlanarak bir tabağa alınır.
  • Her bir beze merdane ve oklava yardımıyla açılır.
  • Yufkalar baklava hamuru kadar olmasa bile açılabildiği kadar açılır. ( zaten mayalı olduğu için kolay açılır. )
  • İlk üç yufka açılıp bir kenara alınır.
  • Birinci yufka serilip eritilmiş soğutulmuş tere yağından gezdirilir. ( 3-4 yemek kaşığı )
  • Her tarafına yayıldıktan sonra ikinci yufka serilir.
  • Yine yağlanıp üçüncü yufka yayılır.
  • Üçüncü de yağlanarak üçü birden rulo yapılır. 

  • Kocaman bir rulo yapılan hamurumuzu ikişer parmak enliliğin de kesilir.
  • Yaklaşık on parça haline getirilir.
  • Her bir parçayı eline alıp hafif yassıltarak bir tabağa alınır.

  • Biz kalan üç bezeyi de aynı işlemi yapmak üzere bu tabaktaki hamurları buzdolabına kaldırıyoruz ( içindeki yağların donması için )
  • Aynı şekilde ikinci fasıl hamurlarda açılarak yağlanır.
  • Yarım saat kadar dolapta dinlenen bezeleri alıp elinde ortasına çukur açılır.

  • Açtığımız çukura 1 tatlı kaşığı dolusu iç ten konulur.
  • Tekrar kenarlarındaki hamurları bitiştirerek kapatıp çok yıpratmadan yuvarlanır. ( hafif açılır )

  • Bu şekilde hepsi tamamlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye konularak yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlendikten sonra yumurta sarısı sürülür.

  • Ilık 180- 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan ketelerin üzerini hafif bir sofrayla kapatarak soğuyana kadar dinlendirilir.
  • Ilıkken servis yapılır.
  • Yanında çay ...
  • Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. Sizi tebrik ederim.Muhteşem bir tarif.paylaşımınız için ayrıca çok teşekkür ederim.Başarılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim.Begenmenize sevindim.Sevgiler...

      Sil
  2. güzel bir tarif tam ramazana uygun bir kete

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler aynen dediğiniz gibi özellikle de sahurda ısıtılıp yenilebilmesi çok kolaylık...selamlar...

      Sil