MALZEMELER
- 3 çay bardağı su ( küçük çay bardağı )
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı maya
- 2 çay kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un ( yaklaşık 2-3 su bardağı )
- 400-500 gr kıyma
- 2-3 tane kurusoğan
- Tuz , karabiber , kırmızı biber
- 3-4 yemek kaşığı tahin
- 200 gr kadar tereyağı
- Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
- Kıyılmış soğan ve sıvı yada tereyağı eklenir.
- Birlikte kavrulur.
- Tuz biber eklenir.
- Ayrı bir tavada tereyağı eritilip içine tahin eklenir. ( eridikten sonra soğutularak kullanılır )
- Hamur yoğrulup mayalanmasını beklemeden on dakika dinlendirilir.
- Hamur dört parça halınde bölünüp beze yapılır.
- Her bir beze tek tek açabildiğin kadar açılır.
- Yufkaya hazırladığımız tahinli yağdan sürülür.
- Her tarafına iyice yayıp yufkanın ortasından bir delik açıp dışa doğru sarılır.
- Yufkanın dışına doğru sarılarak devam edilir.
- Halka şeklindeki rulonun bir tarafından koparıp elinde sündürülerek tekrar sarılır.
- Resimdeki haline gelen rulolar buzdolabında yaklaşık yarım saat içi donması için bekletilir.
- Dört yufkada aynen bu şekilde sarılır.
- Sarılmış yufkalar tekrar büyük fırın tepsisi ebatında açılır.
- Yağlanmış tepsiye serilir.
- İkinciside aynen açılıp serilir.
- Sonra kıymalı harç yayılır.
- Üçüncü ruloda açılarak yayılır.
- En son olarak ta dördüncü de serilir.
- Özerine yumurta sarısına 1 kaşık sıvıyağ eklenerek sürülür.
- İstenirse susam serpilir.
- 200 dercelik ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkan böreğin üzerine sofra bezi örtülüp biraz dinlendirilir.
- Pişirildiği gün tüketilmesi önerilir.
- Afiyet şifa olsun efendim...
çok güzel görünüyor..elinize sağlık ..acaba bu börek bir gün evvelden yapılıp ertesi gün pişirilse olur mu?
YanıtlaSilTeşekkürler belgin.Tavsiyem o ki aynı yapılıp aynı gün pişirilip ve aynı gün yenilmesidir.Selamlar...
Sil